Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bílá fazolová polévka

Luštěninové polévky jsou vydatné a v chladných dnech nejen zasytí, ale také zahřejí. Uvařte si třeba lahodnou polévku s bílými fazolemi a klobásou podle našeho receptu. Díky zakysané smetaně je krémová a svěží.

Hodnocení receptu je 4,9 (30×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

teta.verca teta.verca

Snadný

Doba přípravy 85 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 65 min bez doby namáčení fazolí

85 min (20 min příprava + 65 min tepelná úprava, bez doby namáčení fazolí)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 364 kJ /
1 521 kcal
Bílkoviny122,38 g
Tuky33,37 g
Vláknina49,80 g
Cholesterol 308 mg
Sodík 3,81 g
Sůl8,80 g
Sacharidy159,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Fazole den předem namočíme do vody. Krok 2: V čerstvé vodě fazole uvaříme doměkka a teprve potom osolíme. Krok 3: Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a orestujeme na oleji. Zaprášíme moukou a usmažíme světlou jíšku. Přidáme papriku, promícháme a hotovou jíškou zahustíme uvařené fazole. Krok 4: Klobásku nakrájíme a přidáme do polévky. Vaříme pozvolna 15–20 minut. Krok 5: Do vroucí polévky vmícháme zakysanou smetanu a přidáme rozemnutou majoránku. Podle chuti dosolíme. Krok 6: Polévku podáváme třeba s čerstvým chlebem.

TIP: Abeceda polévek - recepty na každý den

Zveřejněno 22. 3. 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Bílá fazolová polévka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oZmk

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Bílá fazolová polévka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oZmk

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (35)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Ja jsem mimo klobasky pridal i uzene maso a je to exht gold ! Opatrne ale se solí, uzené je slané samo o sobe a i jako chlap se mi povedla jížka

ihrdlick: Jinak je jaké tvoje povolání!?

:-)<3:yes::yes: u nás také oblíbená :-K

Luxusní polevecka, děkuji za vynikající recept :-K:-K

Naše oblíbená, někdy i bez klobásy..je výdatná. Přidala jsem foto..:-)

tejaja: ano, to je super rada , také tak dělám

AnetkaHavlickova: Neviem, či autorka sa ešte ozve, tak ak môžem, poradím. Odober z polievky len tekutinu, niekoľko lyžíc, a premiešaj ju dobre so smotanou. Až potom vlej do polievky, nezrazí sa ti. ;-)

Dobrý den,
Můžu se zeptat na zakysanou smetanu jako tu nakyslou? Nesrazi se v horké polévce.? :-Q;-(

Vaříte někdo ve vodě od namočených fazolí nebo ji sléváte?

spinner: Varím vo vode, v ktorej sa fazuľa namáčala. A to z jednoduchého dôvodu. Nebudem vylievať vitamíny, ktoré sa do nej vylúhovali do kanála. :-) Fazuľa je bohatá na vitamíny skupiny B a tie sú rozpustné vo vode. Rovnako aj minerály. ;-)

spinner: Nedoporučuje se vařit fazole ve stejné vodě, ve které byly namočené, z několika důvodů:

Odstranění antinutričních látek: Fazole obsahují látky jako fytáty nebo lektiny, které mohou bránit vstřebávání některých živin nebo být těžké na trávení. Namáčením se tyto látky uvolní do vody, a proto je vhodné tuto vodu vylít.
Snížení nadýmání: Fazole obsahují oligosacharidy, které mohou způsobovat nadýmání a plynatost. Tyto cukry se při namáčení uvolňují do vody, a když ji vyměníte, snížíte riziko těchto nepříjemností.
Zlepšení chuti: Namáčecí voda může obsahovat sloučeniny, které mají hořkou nebo nepříjemnou chuť. Vařením v čerstvé vodě zajistíte, že fazole budou chutnat lépe.
Výměna vody tedy vede k lepší stravitelnosti a chutnějšímu výsledku.

Polévka výborná, jen jsem vyměnila klobásku za jarní mrkvičku.;-) Přiloženo i foto a dík za inspiraci. :-K Plus bodík.:yes:

Vynikající! :yes: Chutnala celé rodině :-K. Jen jsem ještě přidala česnek, chlapi mají rádi pikantnější.:-8

Tématické fráze:
polévka z bílých fazolí, fazolová polévka z bilých fazolí, fazolová polévka, bile fazole polevka, polévka z bílých fazolí recept, fazolová polévka se smetanou, fazolová polévka recept, polevka z bile fazole, bílé polévky, polévka s bílých fazolí, bílá polévka, polévka z bílých fazolek, polévka z bílých fazolek, fazolová polévka s bílých fazolí, polévka z bílích fazolí, polevka bile fazole, bile fazole recept, bílé fazole recept polévka, bílá fazolková polévka, bílé fazole

Suroviny:
fazole bílé malé, smetana zakysaná, mouka hladká, klobása ostravská, cibule, olej, paprika sušená sladká, majoránka, sůl, voda

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu