Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Babiččina hrachová šouletová polévka

Naše babičky moc dobře věděly, co je dobré a co zasytí. Takovým pokrmem je přesně tato polévka. Je plná hrachu, krup a uzeného masa. Spojení luštěniny, obilniny a masa je plnohodnotné a výživné.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Handour Handour

Středně náročný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 90 min bez doby namáčení hrachu a krup den předem

110 min (20 min příprava + 90 min tepelná úprava, bez doby namáčení hrachu a krup den předem)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Hrách a kroupy (každé zvlášť) propláchneme a namočíme den předem do studené vody. Krok 2: Druhý den vodu slijeme a v čisté vodě je, opět každé zvlášť, uvaříme do měkka - hrách asi 50-60 minut a kroupy asi 30 minut. Krok 3: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, česnek oloupeme a prolisujeme. Maso nakrájíme na drobné kousky. Krok 4: Na rozpáleném sádle orestujeme nakrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidáme prolisovaný česnek a necháme rozvonět. Krok 5: Poté přidáme 3/4 vařeného hrachu, zalijeme vývarem a 15 minut povaříme. Osolíme, opepříme a rozmixujeme dohladka. Přidáme podle potřeby jíšku a povaříme 10 minut. Krok 6: Nyní přidáme zbytek hrachu, na kostičky nakrájené uzené maso, kroupy a povaříme 10 minut. Na konec v dlani promneme majoránku a přidáme do polévky a stáhneme z plotny. Krok 7: Na talíř můžeme přidat ztracené vejce nebo opečenou klobásku.

TIP: Jak připravit zastřené vejce

Zveřejněno 15. 11. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o2XKX

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o2XKX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
hrách, maso uzené, kroupy, cibule, česnek, vývar masový, sádlo, sůl, pepř mletý, majoránka sušená, jíška, vejce, klobása

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu