Utopenci - klasika
Utopenci - ryze český fenomén, známý po celém světě. Vedle nakládaného hermelínu patří mezi typická hospodská jídla, podávaná jako lahůdka k pivu. Receptů na utopence je skoro tolik, kolik je kuchařek, ale vždy chutnají výtečně.
Suroviny pro 1 dávka
1 sklenice s víčkem o objemu 3 l
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 1 672 kJ / 400 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 7,28 g |
| Tuky | 1,18 g |
| Vláknina | 31,50 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 63 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 82,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Veškeré suroviny na nálev smícháme v hrnci a přivedeme k varu. Povaříme zhruba 5 minut.
Krok 2: Poté z nálevu vyjmeme veškeré koření a odložíme bokem.
Krok 3: Cibuli nakrájíme na kolečka, špekáčky oloupeme a podélně nařízneme. Každý špekáček na řezu lehce potřeme hořčicí a naplníme kolečky cibule.
Krok 4: Zavařovací sklenici o objemu 3 l i s víčkem důkladně umyjeme a osušíme.
Krok 5: Na dno sklenice rozložíme na kolečka nakrájenou cibuli, čtvrtinu povařeného koření a vrstvu 4 naplněných špekáčků.
Krok 6: Celý proces opakujeme až do naplnění sklenice (vychází zhruba 4 vrstvy), občas vložíme i feferonky.
Krok 7: Poslední vrstvu špekáčků pokryjeme zbytkem cibule a zalijeme vychladlým nálevem až po okraj sklenice.
Krok 8: Uzavřeme víčkem a necháme 5 až 7 dní uležet v chladu.
Krok 9: Podáváme nejlépe s čerstvým chlebem.
Zveřejněno 3. 5. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Utopenci - klasika
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o9VL
Moje poznámka
Utopenci - klasika
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/o9VL
Nejnovější recepty
Kapr na asijský způsob podle Marka Raditsche
Přidáno před 14 hodinami
Provensálská rybí polévka podle Marka Raditsche
Přidáno před 15 hodinami
Italská krémová smetanová bramboračka
Přidáno před 23 hodinami
Sváteční likér podle Pohlreicha
Přidáno 3. 12. 2025 06:26:16
Pečená uzená krkovice s květákem a salátem z kysaného zelí
Přidáno 2. 12. 2025 19:16:03
Dršťková svačinová polévka
Přidáno 2. 12. 2025 18:52:41
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pikantní buřty na pivu a Moravance
Slavista62 před 3 hodinami
Fofr broskvový koláč
Martula před 8 hodinami
Mleté maso na špagety
Kajkajak před 10 hodinami
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve
AgirED před 11 hodinami
Pomazánka ze šprotů
foxinka001 před 11 hodinami
Kokosovo-tvarohový koláč (cheesecake)
Annanas před 11 hodinami
Voňavý chléb s česnekem
Annanas před 11 hodinami
Majonézové rohlíky
Annanas před 11 hodinami
Banánové sušenky
Annanas před 11 hodinami
Boršč s mletým masem
Kajkajak před 12 hodinami
Tématické fráze:
jak správně naložit utopence,
utopenci recept ládi hrušky,
domácí utopenci jednoduchý recept,
recepty ládi hrušky utopenci,
utopenci podle ladi hrusky,
utopenci ládi hrušky,
utopencí recept,
lada hruska utopenci,
utopenci,
utopenci klasický recept,
tncz nova test špekačku,
klasicke utopenci,
buřty podle ládi hrušky,
recept na utopence,
utopenci od ládi hrušky,
recepty na utopence z buřtů,
super utopenci,
zavaření utopenci,
utopenci 5l,
jak se delají utopenci
Suroviny:
špekáček,
cibule,
feferonka čerstvá,
hořčice plnotučná,
voda,
ocet,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
cukr krupice,
sůl
Komentáře (14)
A foto by autor měl/a opravdu předělat a vložit ho správně,když už tu recept je,tak ať vypadá i fotečka jak má být
nebo si tu někdo honí triko???