Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uzené maso na smetaně se zeleninou

Uzené maso na smetaně se zeleninou je poctivý český pokrm, který připomíná domácí kuchyni našich babiček. Spojení voňavého uzeného masa, kořenové zeleniny a jemné smetanové omáčky vytváří syté a lahodné jídlo.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

BinaSa BinaSa

Středně náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 55 min

75 min (20 min příprava + 55 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Mrkev, petržel a celer oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kousky. Krok 2: Maso nakrájíme na plátky nebo na kostky. Pokud maso nakrájíme na kostky, při zahušťování záklechtkou je nebudeme vyndávat. Krok 3: V hrnci na rozpáleném oleji zesklovatíme cibuli se slaninou. Přidáme všechnu zeleninu a restujeme zhruba 10 minut. Krok 4: Pak přidáme maso, bobkový list, nové koření v sítku na čaj, zalijeme trochou vody (ale jen tak, aby bylo maso ponořené) a dusíme asi 30 minut. Krok 5: Poté z omáčky vyndáme koření a plátky masa. Krok 6: Dle potřeby k omáčce přilijeme vodu. Hladkou moukou rozmícháme ve vodě. Vzniklou záklechtkou zahustíme omáčku a provaříme alespoň 15 minut. Krok 7: Nakonec omáčku zjemníme smetanou a krátce provaříme. Omáčku dochutíme solí, cukrem a citronovou šťávou.

TIP: Inspirace na pokrmy z uzeného masa

Zveřejněno 14. 12. 2025

Poznámka autorky BinaSa

Recept z kuchařky mojí stařenky z r. 1913

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR6Xy

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR6Xy

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
maso uzené, slanina, cibule, mrkev, petržel, celer, smetana ke šlehání, olej, sůl, šťáva citronová, cukr krupice, bobkový list, koření nové koření, mouka hladká, voda

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu