Koňské maso dušené v "papiňáku" se zeleninou na smetaně

Bibinka Kuchařka: Bibinka

Doba přípravy: 75 minut 6 porcí Jiné maso 11 názorů

Suroviny

1 kg koňského masa (možno použít jakékoliv maso vcelku)
1 cibule
200 g anglické (nebo jiné) slaniny vcelku
10 kuliček pepře
10 kuliček nového koření
8 kuliček jalovce
6 bobkových listů
1/2 vydrhnutého citronu
1 sáček Mochovské mražené zeleniny (nebo jiné s více druhy zeleniny)
1 lžíce čerstvého kopru (může být sušený)
smetana 33%
zeleninový vývar (nebo masox) - nemusí být
olej
cukr
sůl
hladká mouka
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso po opláchnutí prošpikujeme klínky slaniny a celé osolíme, do papiňáku dáme olej, na něm osmažíme nakrájenou cibuli, nasypeme sáček zeleniny, kterou taky mírně osmažíme, veškeré koření (bobkové listy, pepře, nová koření, jalovce, citron nakrájený na kolečka a nasekaný kopr).

  2. Vložíme připravené maso, které necháme po všech stranách zatáhnout, zalijeme vývarem, aby bylo maso tak akorát potopené, hrnec zavřeme a necháme dusit. Doba dušení záleží podle druhu masa ze kterého vaříme.

  3. Po otevření hrnce vytáhneme maso, veškeré koření a vydušený citron, omáčku ochutíme solí, cukrem a šťávou z citronu, chutě musí být vyvážené a takové, jaké máme rádi.

  4. Pak vše hrubě rozmixujeme ručním mixerem, ale můžeme zeleninu nechat tak, jak byla v sáčku. Ve smetaně si rozšleháme mouku, vylijeme do omáčky, povaříme a necháme zahustit. Maso nakrájíme na plátky a vrátíme do omáčky.

Poznámka

Omáčka je chutí docela podobná svíčkové. Tato omáčka je více výrazná, kořeněná a více zeleninová. Podávala jsem s domácím knedlíkem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Koňské maso dušené v "papiňáku" se zeleninou na smetaně

  • zizala zizala

    Nám dělají něco podobného v jídelně, jmenuje se to Kuřecí plátek po staročesku a kromě kořenové zeleniny a kopru jsou v omáčce ještě plátky žampionů. Musím říct, že je to překvapivě chutné, záleží na sladění chutí, aby nic příliš nevyčnívalo, pak je to ono:-p:yes:

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    To bude dobrota. Tisíc lidí tisíc chutí;-);-);-)

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    :-DPapiňáček-můj věrný kamarád;-):yes:Moc hezky připravená bašta:-p+8:yes:Koňské maso jsem už ale dlouho neviděla:-/Tak snad před rokem kostky na guláš,ale bylo to hned vyprodané:-)

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    omáčky se zeleninou a smetanou my můžeme :yes::-D - a pro toho, kdo kopr může tak proč né a kdo ho nejí, tak ať ho nedává:-p

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Jani, mně se teda tahle omáčka líbí moc, nevím proč by k tomu kopr neměl pasovat. Ale určitě bych ho tam dala jenom prohřát až nakonec. Já dávám bodík. +6 :-p:yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Eliza: Elí, proč bych se zlobila:-O, prostě mě napadl, chtěla jsem omáčku ozvláštnit, tak jsem to vyzkoušela a možná se budeš divit, ale ten kopr tam byl dobrej a já ho tam cítila, možná jsem ho dala dost;-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Eliza: Je to taková koprová svíčková;-):-D

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Svíčková omáčka s návdavkem kopru sice nezní nijak lákavě, ale on tam stejně po tom dušení nebude vůbec cítit;-).
    Z uvedených surovin můžeme připravit klasické jídlo a kopr si schovat do kulajdy nebo koprové omáčky, kde ho pro vůni i chuť přidáme co nejpozději.:yes:
    Bibi, nezlob se, ale jak tě ten kopr vůbec napadl, tomu na kloub nepřijdu...:-O

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

  • rebeka rebeka

    hmmm..taková jakoby svíčková, ale s koprem..prima tip;-):-):yes::yes:

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    ;-):-):-K:yes: moc prima inspirace Janinko:-K;-):-p

    Odpovědět

Tématické fráze: maso v papináku králík na smetaně v papiňáku jak dlouho dusit kuřecí maso maso z papináku svíčková na smetaně v papiňáku svíčková v papináku dušené maso se zeleninou jaké maso na svíčkovou dušení v papináku panenka v papináku jak dlouho dusit maso můj kamarád nejí maso recepty z papináku svíčková na smetaně z papináku jak uvařit maso v papiňáku jak dusit maso v papiňáku jak dlouho dusit maso v papiňáku maso do papinaku kureci maso v papinaku vepřová panenka v papiňáku