Pěnová bábovka
Čerstvé ovoce plné chuti zatím není k dispozici, domácí mražené je dávno spotřebované a vy přemýšlíte, jaký dezert připravit? Možná uvítáte recept na tradiční pěnovou bábovku. Zabere trochu času, ale výsledkem je vláčný voňavý moučník, lehounký jako pírko.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 615 kJ / 3 971 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 81,74 g |
Tuky | 162,48 g |
Vláknina | 13,40 g |
Cholesterol | 1,55 g |
Sodík | 727 mg |
Sůl | 2,22 g |
Sacharidy | 538,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Bábovkovou formu důkladně vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.
V dostatečném předstihu zapneme troubu a necháme ji předehřát na 170 °C. Krok 2: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme pevný sníh. Krok 3: Žloutky šleháme s cukrem do pěny, po chvíli přidáme olej a horkou vodu, stále šleháme do husté pěny. Krok 4: Vařečkou vmícháme citronovou kůru, mouku smíchanou s pudinkovým práškem a práškem do pečiva. Nakonec ještě opatrně a lehce vmícháme sníh bílků. Krok 5: Část těsta obarvíme kakaem, poté obě, tmavé i světlé vlijeme do připravené bábovkové formy. Krok 6: Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba necelou hodinu při teplotě 175 °C.
Propečenost bábovky zkontrolujeme špejlí, po vyjmutí musí zůstat suchá. V tom případě je bábovka upečená.
V dostatečném předstihu zapneme troubu a necháme ji předehřát na 170 °C. Krok 2: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme pevný sníh. Krok 3: Žloutky šleháme s cukrem do pěny, po chvíli přidáme olej a horkou vodu, stále šleháme do husté pěny. Krok 4: Vařečkou vmícháme citronovou kůru, mouku smíchanou s pudinkovým práškem a práškem do pečiva. Nakonec ještě opatrně a lehce vmícháme sníh bílků. Krok 5: Část těsta obarvíme kakaem, poté obě, tmavé i světlé vlijeme do připravené bábovkové formy. Krok 6: Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba necelou hodinu při teplotě 175 °C.
Propečenost bábovky zkontrolujeme špejlí, po vyjmutí musí zůstat suchá. V tom případě je bábovka upečená.
Zveřejněno 18. 3. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pěnová bábovka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DY7k
Moje poznámka
Pěnová bábovka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/DY7k
Nejnovější recepty
Cheesecake podle Míši Landové
Přidáno před 3 hodinami
Burek z rýžového papíru
Přidáno před 4 hodinami
Bazalkové pesto s parmezánem
Přidáno před 12 hodinami
Jemné bramborové knedlíky se švestkami
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí směs se žampiony
Přidáno před 12 hodinami
Bramborová scarpaccia se sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
"Škvarková" pomazánka z pohanky
janatka před 2 minutami
Vepřové kostky po srbsku
Zuzkapumanek před 21 minutami
Bramborové vějířky s česnekem a slaninkou
Fitulka před 1 hodinou
Sýrová roláda
Fitulka před 1 hodinou
Cuketová pomazánka nejen na topinky
Fitulka před 1 hodinou
Tyrolské knedlíky s červeným zelím
Wikki před 3 hodinami
Ostružinový koláč s kardamonem
Bonega před 3 hodinami
Česneková bramboračka s vaječnou jíškou
Sahula před 10 hodinami
Pečená švestková povidla
Verosa před 13 hodinami
Tématické fráze:
bábovka s pudinkovým práškem,
svetlá bábovka,
bábovka recept,
babovka,
tmavá bábovka,
bábovka se sněhem,
bábovka z pudinkovým práškem,
mramorovaní babovky,
recept na babovku,
bábovka jako peříčko,
bábovky recept,
bábovka tmavá,
recepty na bábovku,
recept na pěnovou bábovku,
recepty babovky,
bábovka recepty,
babovka z pudinku,
recept na světlou bábovku,
jak udělat mramorování v bábovce,
babovka postup
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
olej,
voda,
kůra citronová,
pudink vanilkový,
mouka polohrubá,
prášek do pečiva,
kakao,
tuk,
mouka hrubá
Komentáře (30)
3 vajicka
120g pr.cukru
270g polohr.mouky
3/4 pr.do peciva
250 ml slehacky na slehani
ja davam min pr.cukru ale pridam vanilkovy, citr.kuru a do casti testa kakao. Vysleham nejdriv slehacku se zloutky a cukrem, vmicham opratrne mouku s pr.do peciva a na stridacku snih z bilku. Polovic testa naleju do vymazane babovkove formy a do dalsi dam kakao podle chuti. Chutna skvele a zustane krasne vlacna.
Paní Jarmilko. Nechala jsem se ovlivnit Vaším názorem a zkusila bábovku dle Vás. Sníh jsem měla z více bílků( měla jsem uchované) a to vůbec nevadilo. Jinak jsem vše zanechala a bábovka je skutečně měkoučká, úžasná.
Jediné, co mě překvapilo, že byla i hotová již po půl hodině v keramické formě, jiné se mi pečou déle. Ale bylo to příjemné zjištění, že je rychlá a výborná!!!!
Velice Vám děkuji a budu dělat častěji.
Této bych hodně věřila. Důležité je vše pořádně našlehat a sníh jen lehounce vmíchat (sníh opravdu nemíchat zbytečně dlouho, protože vzduchové bublinky musí zůstat v těstě a dlouhým mícháním se vytratí...)
potřebuji vláčnoua nadýchanou