Slovácké laty aneb bramborové placky s povidly a mákem
Jednoduché tenké placky z bramborového těsta jsou známé například pod názvem laty, lokše či patenty. Tyto placky můžeme podávat naslano i nasladko. Výborné jsou plněné povidly, posypané cukrem a mákem.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 765 kJ / 422 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 10,80 g |
Tuky | 0,54 g |
Vláknina | 11,88 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 32 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 87,48 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 22. 6. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Slovácké laty aneb bramborové placky s povidly a mákem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rgXE
Moje poznámka
Slovácké laty aneb bramborové placky s povidly a mákem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rgXE
Nejnovější recepty
Sachr dort z jablek
Přidáno před 5 hodinami
Křenové fazole s kuřecím masem
Přidáno před 19 hodinami
Rajská polévka s masovými knedlíčky a nudličkami
Přidáno před 23 hodinami
Zapečené masové kuličky v sýrové omáčce
Přidáno před 23 hodinami
Pečený kapr s kořenovou zeleninou a jablíčky
Přidáno před 23 hodinami
Bramborové gnocchi s lososem a smetanovou omáčkou
Přidáno 5. 10. 2025 16:43:44
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rajská omáčka s masovými kuličkami
Rradka před 19 minutami
Cikánské kuře
Sahula před 30 minutami
Babiččina drožďová pomazánka
Sahula před 47 minutami
Pečený losos s bazalkou a rajčaty
Alenas23 před 1 hodinou
Borůvkový kynutý koláč
76alena před 1 hodinou
Rychlá buchta s povidly
rubihorn před 2 hodinami
Pomazánka z uzeného sýra a žervé
Kajkajak před 2 hodinami
Korejský Bibimbap (비빔밥) – pro 4 osoby
Tereza26 před 2 hodinami
Kanellbular - skořicové šneky
Petka2208 před 3 hodinami
Tilápie na másle a citronu
Elen0766 před 4 hodinami
Tématické fráze:
bramborove laty,
bramborové patenty,
laty recept,
bramborove placky s povidlim,
olipy,
patenty s mákem,
patenty s povidly,
laty,
recept na laty,
bramborové placky patenty,
magaše,
patenty recept,
slovácké laty,
olipy recept,
bramborove placky,
slovácké patenty,
recept laty,
bramborova lata,
patenty z bramborového těsta,
moravské bramborové placky
Suroviny:
brambory,
mouka hladká,
sůl,
olej,
povidla švestková,
mák mletý,
cukr moučkový
Komentáře (43)
Děda si je dával s česnekem. Babička měla litinový tál přes dva plynové hořáky a dokázala udělat pro 4 vnoučata a dědu. Já je mám nejraději s povidly.
Pro tu opravdovou chuť se to musí dělat nasucho na kvalitní pánvi s tlustým dnem.
Nejlepší to chutná ve vylepšené variantě s potíráním máslem.
udělali jste mi velikou radost nad tímto receptem a také velikou chuť
Jinak všem děkuji za komentáře a doplnění dalších názvů.
Tolik jmen pro jedno jídlo a určitě ještě nejsou všechna.
Máme krásnou řeč.
A výbornou kuchyni.
http://www.toprecepty.cz/recept/21184-vyborne-loks...
Snad není špatně, že jsem zmínila obě možnosti, aby se každý mohl rozhodnout, jak chce placky připravovat.
Žížalko, ty jsi zmínila další, tak teď už je to úplné.
Je to ale dobré na kamnech a ty už má dneska doma málokdo - všichni máme buď elektrické nebo plynové sporáky.
Důležité je, že si pochutnáme.
Určitě sem piště názvy, pod kterými placky znáte, bude to skvělé.
Ovšem ty podobný recepty to je věc - takový lokše s brynzou a slaninou jsou jedno a to samý ne