Postup přípravy
Krok 1: Do tří litrů vařící vody vsype se 1/2 litru mouky a lžíce soli.
Krok 2: Koncem vařečky se mouka dvakrát propíchne, aby vystoupla voda na povrch a mouka se dobře provařila.
Krok 3: Za 1/2 hodiny se větší část vody odleje, ostatní se koncem vařečky promíchává tak dlouho, až se utvoří malé hrudky, které se vysypou na mísu a omastí rozškvařeným čerstvým máslem neb husím sádlem.
Zveřejněno 28. 7. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Šusterka - šterc
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vmpn
Moje poznámka
Šusterka - šterc
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vmpn
Nejnovější recepty
Polévka z rajčat se smetanou
Přidáno před 12 hodinami
Lišky na špeku, pečená dýně s květákem a volská oka (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 15 hodinami
Řízky z pýchavky
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí kousky se zeleninou a smaženými nudlemi
Přidáno 4. 8. 2025 16:57:15
Houbová omeleta
Přidáno 4. 8. 2025 12:00:03
Kynutý koláč se švestkami a mákem podle Češky z Česka
Přidáno 4. 8. 2025 07:24:33
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jablkový závin (štrúdl) z jogurtového těsta
gatear před 9 hodinami
Langoše z jogurtu
EvaCh před 10 hodinami
Afrika řezy
dadmilka před 10 hodinami
Cuketová pochoutka
marunda před 11 hodinami
Vdolečky
gabrielamachova23 před 11 hodinami
Salát ze salátových okurek
alan.h před 11 hodinami
Lečo se smaženými vejci
stosmi před 14 hodinami
Švestkové knedlíky
Irena1984 před 15 hodinami
Kynuté jahodové knedlíky
Irena1984 před 15 hodinami
Gratinovaná cuketa s brambory
VeruHat před 16 hodinami
Tématické fráze:
sterc,
šterc recept,
krupicový šmorn,
šterc jídlo,
kaiseršmorn,
recept na šterc,
bramborový šterc,
pliskánky,
trhanec na slano,
šmorn recept,
jídlo šterc,
recept šterc,
kaiserschmorn,
kaiser šmorn,
recepty šterc,
susterka z brambor,
šterc z brambor,
šmorn,
recept na šmorn,
co s husím sádlem
Suroviny:
Komentáře (27)
cit: Karel Klostermann / Ze světa lesních samot
Na Vysočině se to jmenovalo šusterka. Bylo to bez vajec, ale s uvařenými a rozšťouhanými brambory, aby mouku hóódně spařily a opravdu se nechávalo v bramborách trošku vody. Babička mi to sypala mákem a cukrem a mastila máslem. Jako malá holka jsem neměla ráda sladká jídla, takže jsem se na šusterku nikdy netěšila. Teď bych si jí dala a manželovi ji slibuji už pěkně dlouho.
Uvařené brambory nastrouhat,přidat krupici, vejce, sůl a udělat tuhé těsto. Vyválet váleček, nakrájet na kousky, opéci na plotně, pak hodit do vařící vody a nechat projít varem. Hodíme do rozpáleného sádla, prosypat kozím sýrem nebo smaženou cibulkou. Pokud na sladko - vytáhnou se do másla a sypou mákem s cukrem.
Tož mudrujte
Vygugli si název šusterka, nebo šterc, vyjedou ti recepty, ale skoro ve všech jsou brambory, jen ten co jsem uvedla je se sádlem a škvarky - čistě pro zajímavost
Milošov recept je záhadou.
Pak tu ve své kuchařce mám Ponikelské šusterky, které jsou tomuto receptu hodně podobné, ale v ingrediencích brambory jsou.
Název Šmorn mám ve své zděděné rodinné kuchařce pod názvem Kaiseršmorn ( prý ho v Krkonoších jedl rakouský císař) a pak to bylo zkráceno na šmorn.
A mám ho takto:
0,75 l litru mléka, 5 vajec, 60 g cukru, 300 g hl. mouky, 150 g másdla, vanilkový cukr, sůl
V části mléka rozmíchat žloutky, cukr, špetku soli, umíchat v hladké těsto jako na lívance (trochu pevnější). Vmíchat sníh z bílků. Upéci v rozpálené troubě dočervena na 1 straně, pak roztrhat 2 vidličkami na kusy a opéci na 2.straně.
Ve zbytku mléka rozpustit vanilku a polít a ještě chvilku zapéci.
Podáváme s vanilkou, politý malinovou nebo jinou ovocnou šťávou.
Jinak je to známé i pod názvy svítek, trhanec, smaženec, schmarrn
Moje babička ho polévala sirobem z řepy.
Takže podle mne je šmorn u nás něco jiného, než co tu uvádíte - ale NECHCI SE HÁDAT, jen uvádím svou verzi!!!!!!!!
Co kraj, oblast, rodina to jiná verze.
Dřív jsem škubánky nemohla ani cítit, ale teď je mám moc ráda s mákem a ještě radši opečené.