Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 30 869 kJ / 7 378 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 189,98 g |
Tuky | 230,49 g |
Vláknina | 22,07 g |
Cholesterol | 2,49 g |
Sodík | 2,13 g |
Sůl | 5,45 g |
Sacharidy | 1 126,13 g |
Postup přípravy
Krok 1: Piškot:
Žloutky si vyšleháme s cukrem a olejem do pěny,pak vmícháme mouku a prášek do pečiva,nakonec ušlehaný tuhý sníh z bílku. Bílky přidáme do těsta lehkým vmícháváním ručně - už nešlehat. Přidáte-li kakao bude mít tmavý korpus nebo obarvíte kakaem jen polovinu těsta a střídavě budete do formy lít po lžících na sebe, budete mít krásné kruhové mramorování. Krok 2: Krém:
Svaříme si dva pudinky v polovičním množství mléka, tedy v 500 - 600 ml na oba dohromady.
Ještě do horkého pudinku vmícháme připravené čočky nebo nalámanou čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí, je to za chvilku. Pak přikryjeme pudink mikrotenovým sáčkem a necháme vychladnout. Krok 3: Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem, případně vanilkou, do tmavé varianty dáme trochu víc moučkového, tmavá čokoláda většinou obsahuje méně cukru než světlá. Pak přidáme pudink a vyšleháme do hladka. Tento krém je lehký, jemný a pod potahovky jeden z nejlepších, protože krásně drží a nepropouší vlhkost třeba z ovoce uvnitř, takže se dá použít i na mantinely kolem okrajů, když chcete dát dovnitř třeba tvarohovou náplň, kterou potahovky nesnášejí. Krok 4: Domácí marcipán:
Suš. mléko a cukr v míse pořádně promícháme a zbavíme hrudek, přidáme ost. suroviny a ručně hněteme těsto, napřed hrudkovatí a po chvíli se začne spojovat. Pracovní plochu si posypeme moučk. cukrem nebo když hodně lepí troškou solamylu a propracováváme až se vše spojí v pevnou hmotu. Můžeme několikrát namočit ruce do vody a propracovávat, v žádném případě nepřidávat další vodu po lžících. Sice by se lépe pracovalo, ale marcipán by byl říkdý a tekl by na dortu a figurky by nedržely tvar. Krok 5: Rady:
Na potahování dortu si dělám o trošku měkčí hmotu a na figurky hutnější.
Marcipán ze šuš. mléka není úplně bílý, potřebujete-li bílý, musíte přidat bělobu.
Chcete-li barevný, tak po vypracování těsta vmícháte barvu dle potřeby ( práškové v sáčcích, gelové, pudrové )
Práškové obyšejné potr. barvy rozředíte v pár kapkách alkoholu-nejlépe vodka.
Žloutky si vyšleháme s cukrem a olejem do pěny,pak vmícháme mouku a prášek do pečiva,nakonec ušlehaný tuhý sníh z bílku. Bílky přidáme do těsta lehkým vmícháváním ručně - už nešlehat. Přidáte-li kakao bude mít tmavý korpus nebo obarvíte kakaem jen polovinu těsta a střídavě budete do formy lít po lžících na sebe, budete mít krásné kruhové mramorování. Krok 2: Krém:
Svaříme si dva pudinky v polovičním množství mléka, tedy v 500 - 600 ml na oba dohromady.
Ještě do horkého pudinku vmícháme připravené čočky nebo nalámanou čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí, je to za chvilku. Pak přikryjeme pudink mikrotenovým sáčkem a necháme vychladnout. Krok 3: Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem, případně vanilkou, do tmavé varianty dáme trochu víc moučkového, tmavá čokoláda většinou obsahuje méně cukru než světlá. Pak přidáme pudink a vyšleháme do hladka. Tento krém je lehký, jemný a pod potahovky jeden z nejlepších, protože krásně drží a nepropouší vlhkost třeba z ovoce uvnitř, takže se dá použít i na mantinely kolem okrajů, když chcete dát dovnitř třeba tvarohovou náplň, kterou potahovky nesnášejí. Krok 4: Domácí marcipán:
Suš. mléko a cukr v míse pořádně promícháme a zbavíme hrudek, přidáme ost. suroviny a ručně hněteme těsto, napřed hrudkovatí a po chvíli se začne spojovat. Pracovní plochu si posypeme moučk. cukrem nebo když hodně lepí troškou solamylu a propracováváme až se vše spojí v pevnou hmotu. Můžeme několikrát namočit ruce do vody a propracovávat, v žádném případě nepřidávat další vodu po lžících. Sice by se lépe pracovalo, ale marcipán by byl říkdý a tekl by na dortu a figurky by nedržely tvar. Krok 5: Rady:
Na potahování dortu si dělám o trošku měkčí hmotu a na figurky hutnější.
Marcipán ze šuš. mléka není úplně bílý, potřebujete-li bílý, musíte přidat bělobu.
Chcete-li barevný, tak po vypracování těsta vmícháte barvu dle potřeby ( práškové v sáčcích, gelové, pudrové )
Práškové obyšejné potr. barvy rozředíte v pár kapkách alkoholu-nejlépe vodka.
Zveřejněno 6. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
3D - Iglů s tučňáky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1BpR
Moje poznámka
3D - Iglů s tučňáky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1BpR
Nejnovější recepty
Cuketový wrap
Přidáno před 1 hodinou
Jogurtový koláč se zakysanou smetanou
Přidáno před 14 hodinami
Švestkový džem
Přidáno před 19 hodinami
Mrkvovo-jablečné muffiny bez přidaného cukru
Přidáno před 22 hodinami
Pudinkové BeBe řezy
Přidáno 16. 8. 2025 05:02:01
Topinky se salámovo-vaječnou směsí
Přidáno 15. 8. 2025 15:20:45
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hubník s anglickou slaninou
kacaba10 před 10 hodinami
Jednoduché Margot řezy
Petreli před 11 hodinami
Nekynuté šátečky
Bohunka37 před 11 hodinami
Litý kynutý koláč - hrníčkový, rychlý
majka-24 před 12 hodinami
Švestkový drobenkový koláč s pudinkem
Lucia81 před 13 hodinami
Slaný cuketový koláč
ihrdlick před 13 hodinami
Kuře na leču
Ivet88 před 14 hodinami
Babiččiny kynuté borůvkové knedlíky
Lelekovicero před 14 hodinami
Vynikající langoše
pazderka83 před 15 hodinami
Tortilla plněná kuřecím masem
karel_koutnik před 15 hodinami
Tématické fráze:
dort s tučňáky a iglů,
dort s tučnáky,
dort iglu,
tučňáci z marcipánu,
tučňák z marcipánu,
dort s tučňákem,
iglů z kostek cukru,
dorty s tučnáky,
marcipánový tučňák,
iglů z cukru,
dort s tucnakama,
tučňák z marcipánu postup,
recept na tučnaky,
dort iglú s tučňáky,
iglu z marcipanu,
postup na dort tučňák,
dort s tucnaky postup,
dorty s tučňákem,
iglů dort,
iglů z kostkového cukru
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
mouka polohrubá,
olej,
prášek do pečiva,
pudink vanilkový,
mléko,
máslo,
cukr moučkový,
čokoláda,
banán,
mléko sušené,
cukr moučkový,
med,
olej,
voda,
mandlové aroma,
potravinářské barvivo,
solamyl,
cukr moučkový
Komentáře (27)