Velikonoční Jidáše
Jidášky jsou kynuté kousky tradičního velikonočního pečiva. Ať již pro koledníky, nebo ke kávě, či hrnečku kakaa, budou se hodit. Tvarování je jednoduché, hlavní je kvalitní a jemné těsto. Postupujte podle našeho receptu a výsledek bude skvělý.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 467 kJ / 3 936 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 76,71 g |
Tuky | 206,05 g |
Vláknina | 18,20 g |
Cholesterol | 1,01 g |
Sodík | 1,70 g |
Sůl | 4,27 g |
Sacharidy | 434,49 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy prosejeme mouku, osolíme, uděláme důlek vložíme žloutky a nastrouhanou citronovou kůru, posypeme cukrem a vanilkovým cukrem a sušeným droždím, lehce promísíme.
Krok 2: Smetanu, máslo a vodu ohřejeme, až se máslo rozpustí a je teplé. Teplou směsí zaděláme těsto. Můžeme zadělat i v robotu s malými otáčkami. V ruce hněteme vařečkou, až se v něm dělají bubliny.
Krok 3: Lehce posypeme hladkou moukou, zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout v teple.
Krok 4: Z čerstvého droždí musíme nejdříve udělat kvásek z droždí, trošky vlažného mléka a cukru. Jakmile vzejde, přidáme do těsta, dál je postup stejný.
Krok 5: Vykynuté těsto dále již nezpracováváme. Utrhujeme kousky přibližně o váze 50 g. Ušouláme provázek o průměru 1 cm a zatočíme do šneku, konec zaštípneme, aby se neroztočil.
Krok 6: Na plech dáme pečicí papír nebo ho jen potřeme máslem.
Krok 7: Klademe šneky a pečeme při 185 °C asi 20 minut, až zezlátnou. Ještě horké šneky potíráme směsí z medu a rumu.
Krok 8: Pocukrujeme moučkových cukrem.
Zveřejněno 30. 5. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční Jidáše
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/P6Z4
Moje poznámka
Velikonoční Jidáše
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/P6Z4
Nejnovější recepty
Jedlé balíky slámy
Přidáno před 10 hodinami
Šátečky z listového těsta plněné tvarohem
Přidáno před 19 hodinami
Pohanková kaše s tofu
Přidáno před 22 hodinami
Kakaová pěna s tvarohem
Přidáno 21. 10. 2025 15:33:40
Vanilkový máslový korpus
Přidáno 21. 10. 2025 13:00:02
Květákové karbanátky s mozzarellou
Přidáno 21. 10. 2025 11:35:44
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Šunkofleky II
Honza62 před 13 minutami
Kuskus s restovanou zeleninou a tuňákem
ZboSy před 20 minutami
Holandský řízek
Kristina1 před 21 minutami
Srdíčka na smetaně
brtna před 3 hodinami
Rozstřelení ptáčci z vepřového masa
Martas6 před 3 hodinami
Fazolková polévka
Kajkajak před 4 hodinami
Francouzský hruškový koláč
KrisZaezemi před 4 hodinami
Nivová bašta
Martina Fliegerova před 5 hodinami
Babiččina bramboračka
Renata13.8 před 6 hodinami
Kančí se šípkovou podle Romana Vaňka
LukasPlesl před 6 hodinami
Tématické fráze:
jidáše nejlepší recept,
nejlepší recept na jidáše,
nejlepší velikonoční jidáše,
jidáše ze sušeného droždí,
jidáše recept z hladké mouky,
velikonoční jidáše,
jidáše recept,
jidáše se sušeným droždím,
recept na velikonoční jidáše,
jidáše,
velikonoční jidáše bez droždí,
hrnkové jidáše,
recept na jidase,
velikonoční recepty,
nejlepší jidáše,
jidáše bez droždí,
jidáše z hladké mouky,
pečeme jidáše,
velikonocni jidase ze suseneho drozdi,
velikonoční jidášky recept
Suroviny:
mouka hladká,
cukr krystal,
cukr vanilkový,
droždí čerstvé,
smetana ke šlehání,
voda,
žloutek,
kůra citronová,
máslo,
sůl,
med,
rum,
cukr moučkový
Komentáře (6)