Velikonoční Jidáše
Jidášky jsou kynuté kousky tradičního velikonočního pečiva. Ať již pro koledníky, nebo ke kávě, či hrnečku kakaa, budou se hodit. Tvarování je jednoduché, hlavní je kvalitní a jemné těsto. Postupujte podle našeho receptu a výsledek bude skvělý.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 467 kJ / 3 936 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 76,71 g |
Tuky | 206,05 g |
Vláknina | 18,20 g |
Cholesterol | 1,01 g |
Sodík | 1,70 g |
Sůl | 4,27 g |
Sacharidy | 434,49 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy prosejeme mouku, osolíme, uděláme důlek vložíme žloutky a nastrouhanou citronovou kůru, posypeme cukrem a vanilkovým cukrem a sušeným droždím, lehce promísíme.
Krok 2: Smetanu, máslo a vodu ohřejeme, až se máslo rozpustí a je teplé. Teplou směsí zaděláme těsto. Můžeme zadělat i v robotu s malými otáčkami. V ruce hněteme vařečkou, až se v něm dělají bubliny.
Krok 3: Lehce posypeme hladkou moukou, zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout v teple.
Krok 4: Z čerstvého droždí musíme nejdříve udělat kvásek z droždí, trošky vlažného mléka a cukru. Jakmile vzejde, přidáme do těsta, dál je postup stejný.
Krok 5: Vykynuté těsto dále již nezpracováváme. Utrhujeme kousky přibližně o váze 50 g. Ušouláme provázek o průměru 1 cm a zatočíme do šneku, konec zaštípneme, aby se neroztočil.
Krok 6: Na plech dáme pečicí papír nebo ho jen potřeme máslem.
Krok 7: Klademe šneky a pečeme při 185 °C asi 20 minut, až zezlátnou. Ještě horké šneky potíráme směsí z medu a rumu.
Krok 8: Pocukrujeme moučkových cukrem.
Zveřejněno 30. 5. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční Jidáše
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/P6Z4
Moje poznámka
Velikonoční Jidáše
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/P6Z4
Nejnovější recepty
Maminčina bažantí stehna
Přidáno před 5 hodinami
Květákové kari s fazolkami edamame
Přidáno před 6 hodinami
Uzená kuřecí stehna s baby špenátem
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky z listového těsta
Přidáno před 14 hodinami
Těstoviny s treskou a pepřem
Přidáno před 22 hodinami
Vepřová plec se špenátem
Přidáno 19. 10. 2025 15:32:36
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Palačinky - klasické
Lukrejka před 22 minutami
Vepřovo-špenátová roláda na česneku
PavlaJ před 38 minutami
Hrníčková bábovka od babičky
Lukrejka před 3 hodinami
Závin tažený jablečný
Majkaa před 4 hodinami
Hlíva ústřičná jako "minutka"
KrisZaezemi před 5 hodinami
Domácí kmínový chleba
KristulaT před 5 hodinami
Babiččiny blbouny
KristulaT před 5 hodinami
Kynuté buchty, plněné marmeládou
Renata1101 před 5 hodinami
Španělské ptáčky
Jan@Novy před 5 hodinami
Domácí šunka z králičího masa
Romanesku před 6 hodinami
Tématické fráze:
jidáše nejlepší recept,
nejlepší recept na jidáše,
nejlepší velikonoční jidáše,
jidáše ze sušeného droždí,
jidáše recept z hladké mouky,
velikonoční jidáše,
jidáše recept,
jidáše se sušeným droždím,
recept na velikonoční jidáše,
jidáše,
velikonoční jidáše bez droždí,
hrnkové jidáše,
recept na jidase,
velikonoční recepty,
nejlepší jidáše,
jidáše bez droždí,
jidáše z hladké mouky,
pečeme jidáše,
velikonocni jidase ze suseneho drozdi,
velikonoční jidášky recept
Suroviny:
mouka hladká,
cukr krystal,
cukr vanilkový,
droždí čerstvé,
smetana ke šlehání,
voda,
žloutek,
kůra citronová,
máslo,
sůl,
med,
rum,
cukr moučkový
Komentáře (6)