Gemerské koule II
Gemerské koule jsou tradiční slovenský pokrm, který vás okouzlí jemným bramborovým těstem. Můžete podávat se zelím a masem nebo máslovou strouhankou či zakysanou smetanou.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 7 616 kJ / 1 820 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 41,35 g |
| Tuky | 82,58 g |
| Vláknina | 23,86 g |
| Cholesterol | 321 mg |
| Sodík | 946 mg |
| Sůl | 2,21 g |
| Sacharidy | 217,95 g |
Postup přípravy
Krok 1: Část (200 g) brambor uvaříme ve slupce den před přípravou knedlíků.
Krok 2: Zbytek brambor oloupeme a nastrouháme. Vymačkáme (nejlépe přes plátno, abychom odstranili co nejvíce škrobu a aby vznikla tužší hmota). Vymačkanou vodu necháme ustát, škrob ze dna nevyléváme, můžeme ho použít na zahuštění uvařeného zelí.
Krok 3: Oloupeme brambory ve slupce a umeleme na masovém strojku nebo jemně nastrouháme. Přidáme k nastrouhaným a vymačkaným syrovým bramborám.
Krok 4: Osmahneme na nudličky nakrájenou slaninu a výpek slijeme zvlášť.
Krok 5: Bramborovou směs mírně osolíme, opepříme, přidáme majoránku, vejce, utřený česnek a nudličky slaniny. Promícháme a tvarujeme větší kuličky (o průměru asi 6 cm), které obalíme v hladké mouce.
Krok 6: Vaříme asi 15 minut ve větším množství osolené vody.
Krok 7: Uvařené knedlíky vyjmeme, vložíme do mísy a promícháme s výpekem ze slaniny.
Krok 8: Gemerské kuličky polijeme na talíři cibulkou osmaženou na vepřovém sádle a podáváme s uvařeným kyselým zelím.
Zveřejněno 6. 8. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Gemerské koule II
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/32OR
Moje poznámka
Gemerské koule II
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/32OR
Nejnovější recepty
Pšenično - žitné sádlové pečivo
Přidáno před 5 hodinami
Nepečené Lotus kuličky
Přidáno před 11 hodinami
Burizonové kuličky
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Přidáno před 12 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 12 hodinami
Cuketa na kari a česneku s nakládanou červenou paprikou
Přidáno 15. 12. 2025 18:22:09
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pikantní pečená kuřecí křídla
petrp před 2 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Patoja před 2 hodinami
Rakvičkové jednohubky bez amonia
JanaK24 před 4 hodinami
Nejlepší marokánky
veronikatun před 5 hodinami
Máslový krém na vánoční cukroví
Hanka112 před 5 hodinami
Pravý vajíčkový salát podle ČSN
dedektonik před 6 hodinami
Pařížské tyčinky od maminky
KralicekZ před 6 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Wikki před 6 hodinami
Drožďová pomazánka s vločkami
magdalenka před 7 hodinami
Bezlepková vánoční štola
mirka3 před 7 hodinami
Tématické fráze:
gemerské koule,
gemerské gule,
cukrovi melounky,
gemerské knedlíky,
bramborove koule,
gemerské kuličky,
slovenské gule - koule,
bramborove koule cukrovi,
gemerské jiedla,
slovenské bramborové koule,
gule slovenske jidlo,
gremelské koule,
melounky-cukroví,
kynuté bramboračky koule,
gemerské gule recept,
gemelské koule,
gemeské koue,
bramborová koule cukroví,
gemerské gule-recepty,
gemerské gule recepty
Suroviny:
brambory,
slanina uzená,
vejce,
sádlo,
mouka hrubá,
cibule,
pepř mletý,
sůl,
majoránka,
česnek,
mouka hladká
Komentáře (20)