Tvarohová zebra
Tvarohová zebra upoutá svým vzhledem na první pohled. Krásného mramorování dosáhnete prostým střídáním těsta ve formě. Vršek dortu můžete nechat jen tak, nebo ozdobit polevou a ovocem. Je lahodný a oblíbený zejména u dětí.
Suroviny pro 1 kus
dortová forma o velikosti 24 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 17 914 kJ / 4 282 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 169,53 g |
Tuky | 155,40 g |
Vláknina | 7,47 g |
Cholesterol | 1,02 g |
Sodík | 1,37 g |
Sůl | 3,08 g |
Sacharidy | 547,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z uvedených surovin vypracujeme hladké nelepivé těsto.
Krok 2: Těsto natlačíme do vymazané dortové formy a vytvarujeme okraje.
Krok 3: Do šlehací nádoby vyklopíme tvarohy, zakysanou smetanu, cukr a vejce. Pudinkový prášek rozmícháme v uvedeném množství mléka a vlijeme do nádoby. Šlehačem vše vyšleháme do hladkého krému.
Krok 4: Třetinu krému (asi 500 g) odlijeme do misky, a zašleháme do ní kakao. Pokud je směs po přidání kakaa hodně hustá, můžeme ji naředit troškou mléka.
Krok 5: Nyní máme máme dvě náplně, světlé je 2x více než tmavé. Polévkovou lžící klademe do formy vždy 2 lžíce světlého krému a na něj kápneme lžíci tmavého. Stejným způsobem pokračujeme tak dlouho, dokud nespotřebujeme všechen krém.
Krok 6: Troubu předehřejeme na 175 °C.
Krok 7: Koláč pečeme asi 60 minut a necháme vychladnout ve formě. Podáváme vychlazený.
Zveřejněno 22. 8. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Tvarohová zebra
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9QNP
Moje poznámka
Tvarohová zebra
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9QNP
Nejnovější recepty
Rýžová kaše s jablky
Přidáno před 2 hodinami
Rýže se žampiony, restovanou čerstvou zeleninou a bylinkami
Přidáno před 2 hodinami
Cheesecake podle Míši Landové
Přidáno před 6 hodinami
Burek z rýžového papíru
Přidáno před 7 hodinami
Bazalkové pesto s parmezánem
Přidáno před 14 hodinami
Jemné bramborové knedlíky se švestkami
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Cibulová polévka s česnekem
Kajkajak před 21 minutami
Švestkový drobenkový koláč s pudinkem
Fitulka před 2 hodinami
"Škvarková" pomazánka z pohanky
janatka před 2 hodinami
Vepřové kostky po srbsku
Zuzkapumanek před 3 hodinami
Bramborové vějířky s česnekem a slaninkou
Fitulka před 4 hodinami
Sýrová roláda
Fitulka před 4 hodinami
Cuketová pomazánka nejen na topinky
Fitulka před 4 hodinami
Tyrolské knedlíky s červeným zelím
Wikki před 6 hodinami
Ostružinový koláč s kardamonem
Bonega před 6 hodinami
Tématické fráze:
tvarohový zebra dort,
peceme s tvarohem,
tvarohový koláč zebra,
tvarohový dort zebra,
buchta zebra,
tvarohová,
dort zebra,
moučník zebra,
pečeme z tvarohu,
zebra dort,
koláč zebra,
tvarohová buchta zebra,
tvarohové zebra řezy,
tvarohova zebra bez mouky,
zebra buchta,
zebra kolac,
tvarohová plnka,
tvarohova zebra dort,
dort zebra tvarohový,
imperial bananove rezy
Suroviny:
máslo,
cukr moučkový,
vejce,
sůl,
mouka polohrubá,
tvaroh ve vaničce,
smetana zakysaná,
mléko,
cukr moučkový,
vejce,
pudink vanilkový,
cukr vanilkový,
kakao
Komentáře (61)
Tvaroh jsem nechtěla mít s puckama, tak jsem ho dala do vysokorychlostního mixéru, což byla chyba, tvaroh mixováním ztratí pevnost a je moc řídký, takže dort pak nezebruje. Lepší pucky, ale hezká struktura:)
Dort nám na chuť vůbec nechutná, takže už ho péct nebudu.
Dovolím si doporučit nenalévat náplň po lžících, ale po malých šufánkách (naběračkách), proužky zebry budou výraznějši. Jinak to, že čepice po vypnutí trouby spadne je u tvaroháče normální, moje prvorepubliková babka vyučená ve škole pro hospodyňky to dělala tak, že upečený koláč přikryla alobalem, aby se už shora neopaloval a nechala ho v teplé troubě pomalu zchladnout. Otevřela ji nejdřív po hodině (je to fígl prověřený i američany při pečení cheese cake). Dělala tvaroháč s krupici (ne se škrobem). Neměl sice tak výstavní design, ale chutnal mi asi víc. Ostatně jako všechno, co jsme měli rádi jako děti.
Tenhle jsem ale musela vyzkoušet a moc děkuji za recept.
Ale na chuti to vůbec nic nemění
Opravdu super nápad.
Dovolila jsem si přidat fotečku.
Možná ještě nějakou oblíbenou kreativní bábovečku, nebo jen přidám nějakou fotku k podobnému receptu...
Náhoda tomu chtěla, že tě ta nepěkná událost přivála sem na TOPky. Tak se tu hezky zabydli.