Suroviny
Porce: 1 porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 467 kJ / 351 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 30,35 g |
Tuky | 7,27 g |
Vláknina | 4,92 g |
Cholesterol | 38 mg |
Sodík | 522 mg |
Sůl | 1,27 g |
Sacharidy | 38,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejdříve si uvaříme rýži podle návodu. Mrkve očistíme a nastrouháme na hrubo, zázvor očistíme a nastrouháme na jemno, současně můžeme nastrouhat na hrubo šmakouna (či pokrájet).
Krok 2: Přidáme ostatní suroviny (až na bílky), tedy: uvařenou rýži, ricottu, olivový olej. Okořeníme dle chuti: sůl, vegeta, pepř, kari, kdo má rád ostřejší může přidat špetku chilli. Vše důkladně promícháme. Bílky vyšleháme v tuhý sníh a postupně pomalu zapracujeme do připravené směsi.
Krok 3: Směs přendáme do formy na biskupský chlebíček vyložený pečícím papírem (popř. do silikonové formy). Dáme péct do již vyhřáté trouby, nejdříve pečeme asi při 150°C 35 minut a na posledních 10 minut přidáme troubu na 190°C.
Zveřejněno 19. 10. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mrkvový nákyp - absolutně zdravý
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Eynm
Moje poznámka
Mrkvový nákyp - absolutně zdravý
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Eynm
Nejnovější recepty
Těstoviny s dýňovou omáčkou
Přidáno před 3 hodinami
Tradiční prošívaná deka
Přidáno před 13 hodinami
Vafle z párků a vajíček
Přidáno před 16 hodinami
Tokáň z kuřecího masa se smetanou
Přidáno před 16 hodinami
Tartaletky s jablíčky a karamelem
Přidáno před 16 hodinami
Bramborovo-cuketový bramborák plněný hermelínem
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kedlubny s uzenými kuřecími stehny
Sahula před 3 minutami
Vepřová játra dušená
Jirkavs před 24 minutami
Lehký cottage salát
Fitulka před 31 minutami
Bublanina II
dejvi01 před 40 minutami
Rajčatová polévka s nudlemi
Aknytsirk před 42 minutami
Polévka s krupicí a vejcem
Adinkaa před 2 hodinami
Bleskové Cottage bulky
Slivci před 2 hodinami
Domácí koprová omáčka
majka-24 před 3 hodinami
Brokolice s rajčaty, vejci a tofu
Dede. před 16 hodinami
Kynutý ovocný koláč s tvarohem
Tynaja před 16 hodinami
Tématické fráze:
zdravé recepty z mrkve,
mrkvovo brokolicový nákyp,
nákyp z vaječných bílků,
zdravý květákový nákyp,
top recepty nakyp ze šmakouna,
co uvařit k obědu,
nákyp z květáku a mrkve,
zdrave recepty s mrkvi,
mrkvovy nakyp slany,
mnákyp z mrkve,
co uvařit ze šmakouna,
květákový nákyps kuřetem a mrkví,
brokolicovo mrkvový nakyp,
vegeta 35procent,
formy glutamanu,
vegety bez glutamanu sodného,
mrkvovy zeleninový nakyp,
laminaria japonica recept,
vegeta bez glutamátu,
mrkvový nákyp se sýrem
Suroviny:
mrkev,
zázvor,
rýže,
sýr ricotta,
šmakoun,
bílek,
olej olivový,
sůl,
vegeta,
pepř,
koření kari,
chilli
Komentáře (12)
Prvopočiatky glutamánu sodného, najrozšírenejšieho zástupcu glutamanov, siahajú hlboko do histórie, až do starovekej Číny a starovekého Japonska. Kúsky riasy Laminaria japonica (kombu), bohaté na obsah glutamátu (prírodnej formy glutamánu) používali vtedajší ázijskí kuchári, ako dochucovaciu prísadu, do takmer všetkých jedál. Japonci si ho postupne obľúbili natoľko, že jeho príchuť osobitne pomenovali ako umami (v preklade to znamená pochúťka, delikatesa, lahôdka), teda okrem štyroch základných chutí (slaná, sladká, horká, kyslá) v japonskej kuchyni existuje piata glutamátová. Pred vyše sto rokmi ju identifikovali japonskí vedci v snahe zistiť, prečo má vývar z morských rias kombu takú výraznú chuť. Glutaman sodný v skutočnosti je chemicky vytvorený brat glutamátu, ktorý obsahovali tieto riasy.
V dnešní době se objevela vegeta bez glutamanu sodného odbsahující 70 procent soli, trochu sušené zeleniny, cukr a chemicky obhohacené vitamíny. Proč to vlastně kupovat?
"Šmakoun je bílkovinová hmota vyrobena z čistých vaječných bílků." ... jde bez problému vygooglovat a podívat se