Cukrové sušenky
Cukrové sušenky jsou jednoduché, ale neodolatelné. Křehké, voňavé a dokonale sladké. Hodí se k odpolední kávě, jako drobný dárek i jako základ pro vánoční zdobení. Můžete přidat citronovou kůru, vanilku nebo barevné polevy.
Suroviny pro 1 dávka
40 kusů
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 502 kJ / 2 271 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 35,53 g |
| Tuky | 145,56 g |
| Vláknina | 6,00 g |
| Cholesterol | 678 mg |
| Sodík | 144 mg |
| Sůl | 0,31 g |
| Sacharidy | 201,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mouku se smetanou a na kousky pokrájené máslo pokojové teploty zpracujeme a dáme do lednice zatuhnout alespoň na 30 minut, ideálně ale přes noc.
Krok 2: Troubu včas vyhřejeme na 150 °C (horkovzduch). Plech vyložíme papírem na pečení.
Krok 3: Těsto vyválíme asi na 3-5 mm a vykrájíme z něj libovolné tvary. Lépe vypadají ty s vykrojeným středem.
Krok 4: Potom jednou stranou vykoupeme ve vejci (nebo použijeme na potření mašlovačku) a touto mokrou stranou sušenky položíme do krystalového cukru. Pak je přeneseme na plech vyložený pečicím papírem.
Krok 5: Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 150 °C (horkovzduch) asi 8-10 minut do zrůžovění.
Zveřejněno 15. 12. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Cukrové sušenky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QmOl
Moje poznámka
Cukrové sušenky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/QmOl
Nejnovější recepty
Zeleninový salát s vejci, sýrem a šunkou (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 7 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 14 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 18 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kokosová očka
Sima1996 před 3 hodinami
Likérové špičky
Sahula před 5 hodinami
Kávové úlky
MichaelaSr před 5 hodinami
Likérové špičky s vaječným koňakem
Sahula před 5 hodinami
Telecí pečeně s bylinkami
Kajkajak před 5 hodinami
Marokánky - měkké a vláčné
Josi_25 před 6 hodinami
Bramborová roláda plněná mletým masem
BinaSa před 7 hodinami
Ořechové řezy děda
nenutilova68 před 7 hodinami
Domácí vánočka
Slaninova.L. před 7 hodinami
Tématické fráze:
perlový cukr,
sušenky krystalky,
krystalky sušenky,
cukrové sušenky uršuly klukové,
susenkove cukrovi,
věnečky sušenky recept,
vánoční cukroví uršuly klukové,
vanocni cukrovi sypane cukrem,
sušenky uršuly klukové,
arašídy v cukru recept,
recepty na cukrovku,
sušenky sypané cukrem,
cukroví krystalky,
susenky venecky,
cukroví podle ušuly klukové,
princezky sušenky,
sušenky sypané arašídy,
sušenky sypané cukrem recept,
cukroví sypané krystalovým cukrem,
vanocni pecivo ursuly klukové
Suroviny:
mouka hladká,
smetana zakysaná,
máslo,
vejce,
cukr krystal
Komentáře (18)
Toto těsto neznám a je to paráda!
Kdyby mi někdo cukroví nabídl a že je z kynutého, tak mu to sezobnu i s navijákem...
Krásně se s ním pracuje. Možná jen, kdo by chtěl koupat ve vejci tak ať si ho udělá tužší... Je ale otázne, zda by potom tak nádherně vyběhlo.
Znovu si čtu komentáře... Toto má s Arašídovými věnečky společné akorát ten, krystal
A už to vidím na Silvestra poslanu
magdalenka: gramáž toho cukru bude asi 250 g. Je lehoučký, málo se ho spotřebuje. Zjistím to a napíšu, teď do pátku nejsem doma.
Jinak jsem ráda, že se vám tenhle retro recept líbí
Prosím, ten cukor z Nemecka je polkilové alebo kilové balenie? (Dám si priniesť, ak nezabudnem.)
Dnes jsem si na zdobení http://www.labuznik.cz/recept/svycarske-vanocni-cu... dovezl "pytlík" hrubého krystalu přímo z cukrovaru
Já mám pocit, že tohle taky bylo cukroví, co se u nás dělávalo, ale já to nikdy v dospělosti nedělala. Heli, rozhodně díky za připomenutí a udělám ještě
Tieto Helline sušienky robievala pred rokmi jedna naša suseda, staršia pani. Doniesla nám ich raz a keď som sa pýtala na recept, vravela, že "len dáš dokopy múku, kyslú smotanu a maslo". Množstvo mi nevedela povedať, že "iba tak, od oka, to je jedno".
Hella,posielam bod a snáď teraz už budem mať tie pravé.
Ten "perlový cukr" se dá podomácku vyrobit tím, že roztlučete ten kostkový