Volyňské cukroví

hanahcotton Kuchařka: hanahcotton

Cukroví , Pečené 22 názorů

Suroviny

20 dkg hladké mouky
15 dkg Hery
3 lžíce zakysané smetany
1 citron (lžička citrónové šťávy)
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny smícháme a zpracujeme těsto, které necháme nejméně 2 hodiny odpočinout.

  2. Vyválíme plát a vykrajujeme různé tvary 2-3 cm silné.

  3. Každý kousek pomažeme bílkem a namazanou stranou namočíme v krystalovém cukru. D

  4. Dáme na plech a pečeme při mírné teplotě dorůžova. Já ho peču na 160 stupňů v horkovzdušné troubě...

Poznámka

Cukroví je jemné, křupavé a ne moc sladké.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 26 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Volyňské cukroví

  • Pepa58 Pepa58

    casino: Jasně, že se to stane a po zkušenosti z prvního pečení si to určitě každý upraví ;-)
    Já jsem jenom považoval za nutné upřesnit, proč se toto cukroví nazývá "volyňské".
    Je to naše domácí pojmenování a pokud se takto ujalo, je to jen dobře.
    Hlavně že chutná a recept našich babiček potěší.
    Přeju hezké předvánoční pečení bez připalování a zdrcnutých těst a hlavně pohodové vánoce!
    Přidal jsem foto....;-)
    Pepa

    Odpovědět

  • casino casino

    2-3 mm vs. 2-3 cm
    Pepa58: :-K
    Přepsat se, to je raz dva:-)
    Dokonce i splést se o řád se může stát:-)
    No jo no, ale tady se zřejmě dějí věci mezi nebem a zemí...:-)
    Z tenkého těsta naběhne (jak je u podobného těsta obvyklé), z tlustého těsta (" ...pokud je vykrojené cukroví nižší než 2 cm,...) /17. 12. 2010 09:46:02/ tak se smrskne:-O
    Stát se to asi může že, ale jaksi mi nepřijde logické, když z tenkého těsta napeču např. 100ks, tak proč bych dělal z tlustého těsta a zákonitě jich napekl pouze 10ks:-! které ve výsledku budou asi jako ty první :-8
    No a podle zákona o zachování hmoty: Kam se podělo 90 kousků, he? :-8:-):-D

    Odpovědět

  • Pepa58 Pepa58

    Přeju dobrý den,
    před pár roky jsem tento recept z pokladnice rodinných receptů dal k dispozici jedné známé, která jej zveřejnila v r. 2009 na "mimibazaru" i s vylepšením - použila skořicový cukr....
    Mimo jiné v receptu na "mimibazaru" je chybně uvedeno rozválet na 2-3 cm silnou placku...
    Správně je 2-3 mm ! Takže někdo opsal i s chybou... Ale hlavní je, že si umíte poradit a všem chutná ;-)
    Jenom poznámka - toto cukroví nepochází z města Volyně, ale od volyňských Čechů (Moji rodiče se vrátili do Čech v roce 1947). V každé rodině je to tradiční cukroví nejen o vánocích, ale i o velikonocích a jiných svátečních příležitostech.
    Jsem rád, že vám chutná.
    Přeji všem pohodu u pečení a krásné vánoční svátky.
    Pepa

    Odpovědět

  • hanahcotton hanahcotton(autor receptu)

    Irule: Já ho peču na 160 stupňů v horkovzdušné troubě...asi to bude chtít vyzkoušet podle toho jakou máš troubu.

    Odpovědět

  • Irule Irule

    Cukroví je moc dobré<3, zkoušela jsem. Jen se chci na kolik stupňů ho péct? Myslím, že jsem ho pekla moc rychle :-(

    Odpovědět

  • hanahcotton hanahcotton(autor receptu)

    Koubkova: já ho peču až mezi posledními kousky...tj. 3 týdny před vánocemi...

    Odpovědět

  • hanahcotton hanahcotton(autor receptu)

    Koubkova: to netuším...ale za zkoušku asi nic nedáš....;-)

    Odpovědět

  • hanahcotton hanahcotton(autor receptu)

    marunda: :yes:super....loni jsem ho nepekla, ale letos bude opět na našem vánočním stole...;-)

    Odpovědět

  • Koubkova Koubkova

    A jak dlouho před Vánoci se má péct?

    Odpovědět

  • Koubkova Koubkova

    Co když pečivo namočíme v krupicovem cukru ,tak to asi nebude to pravé ořechové?

    Odpovědět

  • marunda marunda

    Hani, už jsem zkoušela, je vynikající. Recept ukládám. Přídala jsem i foto. A :yes:

    Odpovědět

  • marunda marunda

    tak zase další kousek do sbírky. díky:yes:

    Odpovědět

  • verynkaaa verynkaaa

    Zkoušela jsem poprvé a povedlo se :yes: Toto cukroví je krásně voňavé a výborné :-) Chválím, doporučuji a posílám bodíka :-):-K

    Odpovědět

  • Midla Midla

    V těch ostatních receptech (ze stejných surovin) se nakopak trochu zvednou, tak se mi to nezdálo. Děkuju.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Ja som vyrástla dobrý kúsok od Volyně, napriek tomu to poznám...mamka nám to piekla v detstve, potierala celým vajcom a sypala kryštálovým cukrom...akosi som na to zabudla, vďaka za znovuobjavenie, Hanka! :yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: smetanové cukroví cukroví ze zakysané smetany vánoční cukroví recepty cukroví ze smetany volinske cukrovi vanocni cukrovi volyne dia vánoční cukroví recepty volyňské koláče volynske vdolky vánoční cukroví ze zakysané smetany volynske vánoční cukroví pečení dortů volyně citrónové cukroví dia vánoční cukroví vánoční cukroví od volinských volyňských čechů volyňská kuchařka voliňské vdolky - recept vánoční cukroví volyňské volynske pecivo velikonoce volyňské koláčky