

Volyňské cukroví
Suroviny
- 20 dkg hladké mouky
- 15 dkg Hery
- 3 lžíce zakysané smetany
- 1 citron (lžička citrónové šťávy)
Postup přípravy receptu
Všechny suroviny smícháme a zpracujeme těsto, které necháme nejméně 2 hodiny odpočinout.
Vyválíme plát a vykrajujeme různé tvary 2-3 cm silné.
Každý kousek pomažeme bílkem a namazanou stranou namočíme v krystalovém cukru. D
Dáme na plech a pečeme při mírné teplotě dorůžova. Já ho peču na 160 stupňů v horkovzdušné troubě...
Poznámka od kuchařky
Cukroví je jemné, křupavé a ne moc sladké.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Volyňské cukroví
-
casino: Jasně, že se to stane a po zkušenosti z prvního pečení si to určitě každý upraví
Já jsem jenom považoval za nutné upřesnit, proč se toto cukroví nazývá "volyňské".
Je to naše domácí pojmenování a pokud se takto ujalo, je to jen dobře.
Hlavně že chutná a recept našich babiček potěší.
Přeju hezké předvánoční pečení bez připalování a zdrcnutých těst a hlavně pohodové vánoce!
Přidal jsem foto....
Pepa -
2-3 mm vs. 2-3 cm
Pepa58:
Přepsat se, to je raz dva
Dokonce i splést se o řád se může stát
No jo no, ale tady se zřejmě dějí věci mezi nebem a zemí...
Z tenkého těsta naběhne (jak je u podobného těsta obvyklé), z tlustého těsta (" ...pokud je vykrojené cukroví nižší než 2 cm,...) /17. 12. 2010 09:46:02/ tak se smrskne
Stát se to asi může že, ale jaksi mi nepřijde logické, když z tenkého těsta napeču např. 100ks, tak proč bych dělal z tlustého těsta a zákonitě jich napekl pouze 10kskteré ve výsledku budou asi jako ty první
No a podle zákona o zachování hmoty: Kam se podělo 90 kousků, he? -
Přeju dobrý den,
před pár roky jsem tento recept z pokladnice rodinných receptů dal k dispozici jedné známé, která jej zveřejnila v r. 2009 na "mimibazaru" i s vylepšením - použila skořicový cukr....
Mimo jiné v receptu na "mimibazaru" je chybně uvedeno rozválet na 2-3 cm silnou placku...
Správně je 2-3 mm ! Takže někdo opsal i s chybou... Ale hlavní je, že si umíte poradit a všem chutná
Jenom poznámka - toto cukroví nepochází z města Volyně, ale od volyňských Čechů (Moji rodiče se vrátili do Čech v roce 1947). V každé rodině je to tradiční cukroví nejen o vánocích, ale i o velikonocích a jiných svátečních příležitostech.
Jsem rád, že vám chutná.
Přeji všem pohodu u pečení a krásné vánoční svátky.
Pepa -
Irule: Já ho peču na 160 stupňů v horkovzdušné troubě...asi to bude chtít vyzkoušet podle toho jakou máš troubu.
-
Cukroví je moc dobré
, zkoušela jsem. Jen se chci na kolik stupňů ho péct? Myslím, že jsem ho pekla moc rychle
-
Koubkova: já ho peču až mezi posledními kousky...tj. 3 týdny před vánocemi...
-
Koubkova: to netuším...ale za zkoušku asi nic nedáš....
-
marunda:
super....loni jsem ho nepekla, ale letos bude opět na našem vánočním stole...
-
A jak dlouho před Vánoci se má péct?
-
Co když pečivo namočíme v krupicovem cukru ,tak to asi nebude to pravé ořechové?
-
Hani, už jsem zkoušela, je vynikající. Recept ukládám. Přídala jsem i foto. A
-
tak zase další kousek do sbírky. díky
-
Zkoušela jsem poprvé a povedlo se
Toto cukroví je krásně voňavé a výborné
Chválím, doporučuji a posílám bodíka
-
V těch ostatních receptech (ze stejných surovin) se nakopak trochu zvednou, tak se mi to nezdálo. Děkuju.
-
Ja som vyrástla dobrý kúsok od Volyně, napriek tomu to poznám...mamka nám to piekla v detstve, potierala celým vajcom a sypala kryštálovým cukrom...akosi som na to zabudla, vďaka za znovuobjavenie, Hanka!