Linecké těsto z cukrářského učiliště" pro začátečníky"
Bez lineckého cukroví by nebyly pravé Vánoce. Křehké máslové těsto spojené rybízovou marmeládou, nejenže oku lahodí, ale také se rozplývá na jazyku. Podle tohoto podrobného receptu je snadno zvládnete.
Suroviny pro 1 dávka
z uvedených surovin je 1kg těsta
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 17 202 kJ / 4 111 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 62,73 g |
Tuky | 202,96 g |
Vláknina | 14,10 g |
Cholesterol | 259 mg |
Sodík | 476 mg |
Sůl | 1,14 g |
Sacharidy | 501,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do velké hluboké mísy dáme mouku a cukr. Dlaní utvoříme důlek. do kterého přidáme vejce, na menší kousky pokrájený změklý tuk, nastrouhanou kůru a vše dobře propracujeme.
Krok 2: Těsto necháme chvíli odpočinout (v lednici lze i zabalené v mikrotenu několik dní, podle času).
Krok 3: Odpočinuté těsto rozdělíme na 4 díly. Vál si mírně poprášíme moukou, váleček na těsto také a lehkým tlakem každý kus těsta rozválíme na tloušťku cca 4 mm.
Krok 4: Vedle připraveného plátu si nasypeme trošku mouky, do které máčíme vykrajovátka a do těsta vytlačujeme námi oblíbené tvary. Příborovým nožem každý kousek podebereme, přeneseme na plech vyložený silikonovou podložkou, nebo pečicím papírem a vložíme do předehřáté trouby.
Krok 5: Pečeme do slabého zrůžovění, cca 8 minut (každý podle své trouby, jak je zvyklý). Hotové, vychladlé cukroví potřeme z jedné strany marmeládou a lehce přitiskneme druhý stejný díl.
Krok 6: Narovnáme do uzavíratelné nádoby a necháme uležet. Moučkovým cukrem sypeme před podáváním.
Zveřejněno 19. 12. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Linecké těsto z cukrářského učiliště" pro začátečníky"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rVz6
Moje poznámka
Linecké těsto z cukrářského učiliště" pro začátečníky"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/rVz6
Nejnovější recepty
Řezy s motýlkem
Přidáno před 9 hodinami
Kakaové řezy s krémem a čokošlehačkou
Přidáno před 14 hodinami
Brynzová pěna
Přidáno 4. 5. 2025 19:25
Placičky z tresky a hrášku
Přidáno 4. 5. 2025 15:01
Hermelín zapečený v zelenině
Přidáno 4. 5. 2025 05:13
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno 4. 5. 2025 05:04
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
"Mac and cheese" po česku
Rici_CZG před 4 hodinami
Sýrovo-slaninový quiche
Miiichiii21 před 6 hodinami
Babiččina třená bábovka
Miiichiii21 před 6 hodinami
Šunková pomazánka na housku, chlebíčky i jednohubky
GabKe před 7 hodinami
Prošívaná deka
sikulka131 před 8 hodinami
Tomatová polévka s těstovinami
jamara před 8 hodinami
Kaiserky s mákem
magdalenka před 8 hodinami
Bramborový gulášek
Martina Fliegerova před 9 hodinami
Pečený bůček
BublinaF před 9 hodinami
Banánové muffiny s ořechy a čokoládou
MartinaR před 10 hodinami
Tématické fráze:
linecké těsto recepty babicky,
cukroví pro začátečníky,
linecké těsto od babičky,
linecke cukrovi pro zacatecniky,
linecké těsto tloušťka,
linecké těsto,
linecké těsto recepty,
testo na linecke cukrovi,
hotové línecké těsto,
cukroví bzenec,
linecké těsto kupované,
kupovane linecke testo,
linecké těsto recepty z 1kg mouky,
linecké cukroví z kupovaného těsta,
linecke testo hotove,
linecké z 1kg mouky,
linecke testo z 1 kg mouky,
recepty cukrářskécukroví,
cukrářské linecké cukroví,
dokonale linecke cukrovi
Suroviny:
mouka hladká,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
tuk hera,
vejce,
kůra citronová,
mouka hladká,
marmeláda rybízová,
pečící papír
Komentáře (25)
Po Vašem dotazu jsem název"hladká výběrová" upravila podle toho,jakou mouku používám já
Děkuji a přeji pohodový adventní čas
Někdy o víkendu,když je mlsná na něco sladkého,tak dělávám z menší dávky a aby to nebyla taková titěrná práce,tak do silněji vyváleného plátu 200ml sklenkou vykrájím kolečka a po upečení slepím
Rozmarýnko,když jsem byla nástiletá
Ještě jednou díky všem a hezky si užívejme předvánoční pohodu v klidu a radosti
Danuško61-s těmi vykrájenými středy to byla největší piplačka