Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 655 kJ / 874 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 36,53 g |
Tuky | 74,46 g |
Vláknina | 6,10 g |
Cholesterol | 1,04 g |
Sodík | 406 mg |
Sůl | 0,84 g |
Sacharidy | 13,21 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 20. 6. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Salát, jak ho dělal děda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PpgW
Moje poznámka
Salát, jak ho dělal děda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PpgW
Nejnovější recepty
Marmeláda z rynglí
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí karbanátky s pečenými rajčaty (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 13 hodinami
Tvarohový chia pohár s ostružinami a čokoládou
Přidáno před 13 hodinami
Salát z pečených rajčat
Přidáno před 17 hodinami
Rýžová kaše s jablky
Přidáno před 23 hodinami
Rýže se žampiony, restovanou čerstvou zeleninou a bylinkami
Přidáno 2. 9. 2025 09:10:08
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pečená švestková povidla
Katerain před 31 minutami
Minutková krkovička (křehká)
lunav1 před 40 minutami
Kuřecí kung pao z letáku Albert
Radka61 před 56 minutami
Domácí kečup
Marfyk před 1 hodinou
Banánové lívance
Mazej před 1 hodinou
Rychlá tvarůžková pomazánka
Slavista62 před 2 hodinami
Tagliatelle s koprovým pestem
ZboSy před 2 hodinami
Tatarák z olomouckých tvarůžků
Slavista62 před 2 hodinami
Hustá žampiónová omáčka s kuřecími nudličkami
daniela1262 před 4 hodinami
Plovdivské maso
Andyzvesnice před 15 hodinami
Tématické fráze:
voda na salát,
zálivka na salát z vinneho octa,
otcova voda do salátu,
kolik bramborové salátu na 15 porci,
hlavkový salát vejce,
naložený hlávkovy salát,
hlávkový salát v otcové vodě se špekem,
kdy delat bramborovy salat,
hlávkoví salát,
otcova zalivka,
kdy delat salát,
salát hlávkoví recepty,
salát hlávkoví,
otcova zálivka na salát,
kdo delat salat,
bramborovy salát otcova voda,
co dělat když je můj otec salát,
saláty z francie,
jak se dela otcova zálivka na salat,
naložený hlávkoví salát
Suroviny:
salát hlávkový,
cibule červená,
vejce,
česnek,
olej,
voda,
ocet vinný bílý,
sůl,
pepř
Komentáře (21)
www.aufeminin.com/recette-minceur/vinaigrette-allegee-s2236552.html
madame.lefigaro.fr/recettes/sauce-vinaigrette-allegee-310709-201850
Přepočteno na větší množství (asi půl litru zálivky, vydrží v lednici pár dní):
125 ml vinného octa
125 ml vody
1 polévková lžíce hořčice
2 lžičky soli
čerstvě mletý pepř
250 ml oleje (olivový, řepkový)
Prošlehat nebo šejkrovat :). V tomhle receptu hořčici obměňují vajíčka, což bude jistě velmi dobré! Naopak, kdo by chtěl do zálivky přidávat víno, měl by ho předem povařit a nechat zchladnout.
Francouz žijící trvale ve Francii by asi opravdu vodu do salátu nedával, ale autorka receptu netvrdí, že děda je Francouz, že salát je původem francouzský, že děda nepřišel zdejším salátům na chuť. Znám osobně Francouze žijícího v Česku už téměř 15 let a ten, přestože je hrdý Francouz a přestože rád vaří a umí to, některé postupy a receptury upravil dle našich zvyklostí protože to tak chutná nejen manželce a dětem, ale i jemu samému.
My v Česku a v okolních zemích jsme zvyklí na zálivky na bázi vody, vody okyselené a oslazené. Také se přikláním k názoru, že děda přizpůsobil salát zdejší chuti. A dost možná, že mu zdejší zálivka zachutnala natolik, že ji začal dělat i pro sebe.