Hrách zapečený se zelím dle SPLK

Luštěniny Doba přípravy: cca 2 hodiny i s pečením 9 názorů

Luštěniny Doba přípravy: cca 2 hodiny i s pečením 9 názorů

Suroviny 3-4 podle objemu žaludku :D

500 g hrachu
670 g sterilovaného zelí
1 dl kečupu
1-2 stroužky česneku
majoránka
bobkový list
sůl
cukr (sladidlo)
kukuřičný škrob

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si namočíme minimálně na 3 hodiny hrách (já namáčela přes noc), poté uvaříme s 2 bobkovými listy tak, aby byl měkký, ale ne úplně na kaši. Nesmí v něm zůstat moc vody.

  2. Během toho si dáme do hrnce pokrájené zelí s 1/3 kyselé vody ze sklenice se zelím, přidáme cukr (dle SPLK sladidlo), sůl a podusíme asi 10-15 minut, nakonec můžeme zahustit troškou kukuřičného škrobu. Když je hrách uvařený, vmícháme zelí, kečup nebo drcená rajčata, majoránku, trochu soli a na tenké plátky nakrájený česnek.

  3. Z hrnce dáme do skleněného pekáčku (nemusí se vymazávat) a dopečeme. Záleží to na troubě, já pekla 20 minut na 125°C, pak 15 minut na 175°C.

Poznámka od kuchařky

Kdo se nestravuje podle SPLK (stravování podle Lenky Kořínkové), může si před koncem pečení přidat nastrouhaný sýr, aby se roztál a také pokud není skleněná zapékací miska, může se vymazat tukem a vysypat strouhankou. Za případné vychytávky budu moc vděčná ;-)

Komentáře k receptu Hrách zapečený se zelím dle SPLK

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

  • ArmDra ArmDra (autorka receptu)

    BILKOVAI: až zkusíš, napiš, jaké to bylo a třeba i nové vychytávky ;-)

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    To je zajímavé a láká mě to vyzkoušet. Vůbec si nedovedu představit výslednou chuť. Ale hrách i zelí máme rádi, tak přoč ne? ;-):-)):yes:

    Odpovědět

  • Tanicka Tanicka

    Líbí :-):yes:

    Odpovědět

  • ArmDra ArmDra (autorka receptu)

    rebeka: já mám právě vychytávku, že pokud se dá do jídla více majoránky a dost se to povaří, tak ona stahuje nadýmavost, já už dávám majoránku i do čočky nebo fazolí, ptž na mě a na přítele to opravdu funguje!

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    opravdu zajímavá kombinace;-):-):yes::yes:
    jako digestiv doporučuju Espumisan:-8:-D:-D:-D:-D:yes::yes:

    Odpovědět

  • ArmDra ArmDra (autorka receptu)

    Jana Remkova: já nevím, zkusila jsem to zpatlat a bylo to fakt super, dokonce i moje známá, co hrách nesnáší ani po čuchu to zblajzla

    Anna Kocikova: mockrát děkuju

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Jana Remkova::-DTo si piš,že jsou jedlé;-):-))
    Také se mi receptík líbí:-p+:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Velmi zvláštní kombinace a určitě super následky:-D. Nicméně, poslední dobou jsem se přesvědčila, že tyto zvláštní kombinace jsou velice jedlé;-):yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: splk recepty splk recepty splk splk.cz splk poslední diskuze hrách sterilovaný recepty hrách recepty splk diskuze recepty podle splk recepty lenky kořínkové hrach cocka zeli hrách a zelí hrách zapékaný se zelím splk-recepty recepty z hrachu hrách zapečený se sýrem zapečený her kysele zeli a hrach recepty lenky kořínkové on line sladké recepty dle lenky kořínkové