Suroviny
Porce: na jednu porci
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 287 kJ / 308 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 30,00 g |
Tuky | 17,50 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 750 mg |
Sodík | 1,85 g |
Sůl | 5,00 g |
Sacharidy | 7,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: JEDNODUŠEJI UŽ TO NEJDE :-)
Zatřeseme s pytlem mušlí.
Ty, které zůstanou otevřené, VYHODÍME!
Škeble očistíme (kartáčkem) a opláchneme (vodou). Krok 2: Česnek nakrájíme na plátky a petržel nadrobno. Krok 3: Slávky vložíme do hrnce, přihodíme česnek, NESOLÍME, NEPODLÉVÁME, zadeklujeme poklicí a dáme vařit na prudký oheň.
Občas obsah prohodíme. Krok 4: Asi do 5 minut mlži pustí šťávu a otevřou se.
Dáme z ohně. Krok 5: Přihodíme pertžel a důkladně zamícháme, aby žádná slávka nepřišla zkrátka. Krok 6: Škeble, které se neotevřou, VYHODÍME a můžeme podávat.
Maso vybíráme pomocí rozevřené škeble - jako pinzetou...
Šťávu nabíráme půlškeblí, jako lžičkou...
Kdo chce, tak si okyselí citronem...
Kdo se chce i nasytit, ulamuje sousta z bílého chleba...
Popíjíme bílé, suché...
Zatřeseme s pytlem mušlí.
Ty, které zůstanou otevřené, VYHODÍME!
Škeble očistíme (kartáčkem) a opláchneme (vodou). Krok 2: Česnek nakrájíme na plátky a petržel nadrobno. Krok 3: Slávky vložíme do hrnce, přihodíme česnek, NESOLÍME, NEPODLÉVÁME, zadeklujeme poklicí a dáme vařit na prudký oheň.
Občas obsah prohodíme. Krok 4: Asi do 5 minut mlži pustí šťávu a otevřou se.
Dáme z ohně. Krok 5: Přihodíme pertžel a důkladně zamícháme, aby žádná slávka nepřišla zkrátka. Krok 6: Škeble, které se neotevřou, VYHODÍME a můžeme podávat.
Maso vybíráme pomocí rozevřené škeble - jako pinzetou...
Šťávu nabíráme půlškeblí, jako lžičkou...
Kdo chce, tak si okyselí citronem...
Kdo se chce i nasytit, ulamuje sousta z bílého chleba...
Popíjíme bílé, suché...
Zveřejněno 10. 6. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Slávky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R78z
Moje poznámka
Slávky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R78z
Nejnovější recepty
Liptovská pomazánka
Přidáno před 5 hodinami
Tagliatelle s čerstvými houbami a smetanou
Přidáno před 12 hodinami
Vánoční - Brněnské kytičky
Přidáno 15. 10. 2025 20:18:42
Kuřecí čína se žampiony
Přidáno 15. 10. 2025 13:00:02
Domácí zelí s mrkví
Přidáno 15. 10. 2025 11:01:01
Dýňový chlebíček
Přidáno 15. 10. 2025 09:00:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Loštická cibulačka
Sahula před 15 minutami
Babiččina kulajda
rapav před 34 minutami
Loštické kuře
Sahula před 1 hodinou
Ledvinky po uhersku
Sahula před 1 hodinou
Ledvinky na paprice
Sahula před 1 hodinou
Segedínský salát podle ČSN
pavelcicha před 4 hodinami
Ševcovský mls II.
redwinn před 4 hodinami
Piškotový dort s tvarohem a jahodovým želé
Lunaskira před 4 hodinami
Sýrovo - kuřecí placičky
Standa67 před 5 hodinami
Jednoduché věnečky z odpalovaného těsta
Veruli před 5 hodinami
Tématické fráze:
slávky recept,
slávky,
recept na slavky,
recept slávky,
jak uvařit slavky,
slávky recepty,
recepty na slávky,
mušle slávky recept,
recept na slávky video,
recept na mušle slávky,
recepty slavky,
jak vařit slávky,
mušle slávky jak uvařit,
mušle slávky recepty,
skeble slavky,
jak se vari slavky,
recepty ze slávek,
recept na škeble,
jak udelat slavky,
slavka recept
Suroviny:
slávky,
česnek,
petrželka,
citron
Komentáře (12)
Týden jsem se těšil na slávky...
Dnes mi je ROHLÍK přivezl...
Polovinu jsem vyhodil
Lepší obrázek jsem nenašel
V rcp píši NESOLIT, protože v Itálii u moře je fakt nesolím.
V Česku jsem je dělal včera prvně, ze slávek koupených v Makru. Byl to dovoz z Norska.
1. Vůbec nebylo potřeba je čistit, stačilo je pouze propláchnou vodou.
2. Ani jednu jsem nemusel vyhodit!!! Všechny byly zavřené a po uvaření se všechny otevřely
3. Jídlo bylo ve finále málo slané. Že by proto, že moře na severu je míň slané?
4. Překvapivá byla cena 100Kč/kg
Neodolal jsem a přidal tento notoricky známý recept.
U nás slávky čistí celá rodina dohromady a uvařit je zvládnou starší vnoučata samostatně