Nebeská "máňa"

yanull Kuchařka: yanull

Moučníky , Kynuté 35 názorů

Suroviny

500 g hladké mouky
500 g výběrové mouky
20 dkg cukru krupice
4 žloutky
1 kostka droždí
KL soli
rum
20 dkg rozpuštěného tuku (nebo 1:1:1 máslo, sádlo, zlatá haná)
4 - 5 dl vlažného mléka
Nádivka:
2 tvarohy - (250 g ve staniolu, 1 tvaroh vanička)
400 ml mléka
1 vanilkový puding
4 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
1 vajíčko
rum
rozinky (namočené v rumu)
mléko
cukr dle potřeby (musí mít konzistenci asi jako termix)
Puding uvaříme klasicky a smícháme ho s tvarohy.
Ostatní suroviny:
1 sáček RUMĚNEK
na polití koláčů cca 5 dkg rozpuštěného másla
3 polévkové lžíce rumu (obojí smíchat)
Recept si zatím oblíbilo 26 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kynuté těsto vypracujeme obvyklým způsobem.

  2. Po vykynutí rozválíme malým válečkem přímo na plechu a necháme dostatečně vykynout.

  3. Pak na něj natřeme tvarohovu náplň, posypeme rozinkami a na ni přímo z ruky drobíme perníčky - ruměnky.

  4. Opět necháme dostatečně kynout, nejméně 15 minut, pak upečeme v troubě při 180 stupních.

  5. Hned horký koláč pocukrujeme a polijeme rozpuštěným máslem s rumem.

  6. Nádivku připravíme tak, že tvarohy a ostatní suroviny umícháme s pudingem uvařeným v uvedeném množství mléka. Může být ještě vlažný, nádivka by měla mít pokojovou teplotu, nedávejte ji na těsto studenou.

Poznámka

Ač se vám to bude zdát "obyčejné", věřte, že je to neskutečná dobrota, název dostala od jedné mé kamarádky, která, když jí něco chutná, tak místo mana nebeská, říká nebeská máňa. Pokud nebudete šetřit nádivkou, což jak vidíte na obrázcích, tak výše těsta a tvarohu je přibližně stejná, tak si určitě také pochutnáte.

Ale nechte dostatečně vykynout těsto, hlavně před natřením, i po něm, aby se vám pod tíhou té nádivky koláč "nezdrcnul". Jinak na tom není nic složitého. Z této dávky jsou 2 velké plechy a jeden menší.

P.S. Kdyby se vám zdálo, že to mám málo polité máslem a rumem, tak je naprosto dostačující. Tvaroh s perníčky po chvíli provlhne a bylo by to příliš mokré. Už po tomto polití se rozplývá na jazyku. :-)) Tak už jen kávičku a přeji dobrou chuť.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 177 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Nebeská "máňa"

  • yanull yanull(autorka receptu)

    Jiřina: V každém receptu zde je POZNÁMKA, kam může ten, kdo recept vkládá, leccos napsat. Kdo ty poznámky čte, tak se i něco doví ;-):-):-K

    Odpovědět

  • casino casino

    Nebeská "máňa"
    Jiřina:
    Sama vidíte, že zmiňovaná zkomolenina je v uvozovkách, že:-)
    No, a pokud je ten "zkoněný" název myšlen jako Buzzword, pak i díky vám plní svůj účel, že :yes::-K

    Odpovědět

  • Jiřina Jiřina(neregistrovaná)

    Jak už jsem psala u dalšího receptu Nebeská Máňa, tak ten název receptu je naprosto zkomolený, protože kde narazím na tento recept skoro všude píšou nebeská Máňa. Jenže původní recept se jmenuje Nebeská mana, podle many z bible, která poutníkům padala z nebe. O nic nejde, recept je dobrý a správný, poznámka je jen na doplnění.
    :-!

    Odpovědět

  • yanull yanull(autorka receptu)

    Michaela: Plechy mám ty klasické velké, z tohoto množství těsta jsou 2 a 1 poloviční. V tomto receptu hodně záleží na množství a kvalitě nádivky. Kdyby těsto bylo moc nízké a nádivky hodně, tak se těsto "zdrcne". Pokud by byla placka silná, tak to také není dobré. Proto je to třeba vyzkoušet, nejprve z menšího množství, i na plechu to před potřením nádivkou nechat dobře vykynout. Nádivka by měla být konzistence termixu nebo lipánku a opravdu se do ní dává puding uvařený z mléka, který ten tvaroh zjemní. Už jsem na to odpovídala v komentářích Renatě, ale ráda to zopakuji. Myslím, že vše je zřejmé i z fotografií, tak věřím, že se dílo podaří ;-):-K

    Odpovědět

  • Michaela Michaela(neregistrovaná)

    může mi prosím poradit někdo, kdo už tento moučník pekl, kolik je těsta? Jestli z této dávky je množství těsta na klasický velký plech velikost přes celou troubu, nebo je to dávka na dva velké plechy?...sice autorka uvádí, ale nevím jak velký plech má za velký plech:-).... a ten puding se opravdu nejdříve uvaří klasicky a pak se vmíchá tvaroh a vejce, nebo se všechny suroviny smíchají a nalijí na těsto.... znám i nádivku kam se míchá do tvarohu sypký pudingový prášek....

    Odpovědět

  • yanull yanull(autorka receptu)

    Renáta: uvařený puding smícháme s tvarohy ;-)

    Odpovědět

  • Renáta Renáta(neregistrovaná)

    Chci se zeptat na tu nádivku, tvarohy, pudinkový prášek a 400 ml mléka. Tohle smíchat a nebo uvařit hustý pudink a tarohy do něj vmíchat?

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    yanull: díky za info ,teď už mohu péci <3 :-)

    Odpovědět

  • yanull yanull(autorka receptu)

    Jana : rumělka je minerál nebo bylinka. Zde v tomto receptu jsou uvedeny ruměnky, což byly drobné perníčky s rumovou příchutí a rumovou polevou. /viz.odkaz/ Nevím, jak kde, ale u nás už jsem je dlouho neviděla. Na tento koláč je lze nahradit perníkem na strouhání.
    https://www.obrazky.cz/?q=zlat%C3%A9%20rum%C4%9Bnk...

    Odpovědět

  • Jana Jana (neregistrovaný)

    co je rumělka,neznám...nějaká snad sušenka? odpovíte mi?

    Odpovědět

  • Libuse Romancikova Libuse Romancikova

    Honza Suchý: Ten pudink a to vejce se dá přece do té tvarohové náplně. Jnak bych zde podotknula že ,,Nebeská máňa" je název moučníku který je o něčem jiném.Ale věřím,že toto je asi labůžo.Až vyzkouším tak zhodnotím.

    Odpovědět

  • Honza Suchý Honza Suchý(neregistrovaný)

    Co s tím pudinkem a s vejcem?

    Odpovědět

  • bohdana bohdana

    :yes:Je to vyborne Děkuji:yes::yes::-K

    Odpovědět

  • vanilka70 vanilka70

    vypadá to ňamkově uloženo brzy vyzkouším :-O:-8;-):-p:yes:

    Odpovědět

  • Mirule Mirule

    ukládám a vyzkouším, mňam +:yes::-p

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: řezy nebeská mána buchta božská máňa božská máňa mana řezy božská máňa ruměnky recept moucnik nebeska mana řezy máňa recept bozska mana máňa řezy recept na nebeskou manu koláč nebeská máňa nebezka mana zákusek božská mana nebeská buchta zakusek mana moucnik bozska mana koláč mana božská máňa recept buchta máňa

Zapomněl/a jsem heslo