Strakonické "štrúdle"
Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého léty prověřeného receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.
Suroviny pro 4 kusy
4 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 21 886 kJ / 5 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 79,39 g |
Tuky | 294,88 g |
Vláknina | 51,10 g |
Cholesterol | 984 mg |
Sodík | 1,38 g |
Sůl | 2,57 g |
Sacharidy | 539,29 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka, na sousedku, která tyto štrúdly pekla. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička. A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
25. 11. 2023 22:16
satelit: Ne, nemá ! Upéct jak je, pak upečený potřít rozpuštěným máslem s rumem víckrát. Nešetřit!
25. 11. 2023 14:59
Má se tento štrůdl potírat před pečením rozšlehaným vajíčkem? Díky.
26. 4. 2023 09:38
Skutečně nejlepší štrúdl
21. 3. 2023 15:06
nejlepší štrudl
6. 11. 2021 12:01
RubyRom: Moc děkuji, od zdatné kuchařky pochvala velmi potěší
5. 11. 2021 18:45
Výborný recept, nejlepší štrůdl jaký jaký jsem kdy jedla. Dovolila jsem si přidat foto. Jiný už dělat nebudu. Děkuji
15. 10. 2021 14:25
Perfektní štrůdle, jiné už nedělám
16. 4. 2021 20:21
Asi si sedím na vedení, jak se to má překládat, to se nebalí?
Děkuji.
Děkuji.
5. 7. 2020 20:07
Zadělávala jsem včera večer , z poloviny těsta byly štrůdle po hodině v lednici a z druhé poloviny až ráno a bylo to nebe a dudy . S tím ranním těstem se pracovalo. mnohem líp a zdálo se mi po upečení vláčnější.
A těch 150g strouhanky mi přišlo moc , dala jsem půlku , je pravda , že jabka nebyla kdovíjak šťavnatá. Štrůdle moc dobré
A těch 150g strouhanky mi přišlo moc , dala jsem půlku , je pravda , že jabka nebyla kdovíjak šťavnatá. Štrůdle moc dobré
19. 1. 2020 17:48
Jen ještě poznámka, těsto z domácího sádla a ponechané v lednici do druhého dne bylo nejlepší, dobře se s ním pracovalo. Těsto ze sádla kupovaného a ponechané v lednici jen hodinu se trochu trhalo. Ale štrůdl je dobrý z obou těst...
19. 1. 2020 15:50
Tak moji milí, tento štrůdl dělám během týdne už potřetí a jednoznačně všemi nejoblíbenější...Listové těsto na štrůdl je zapomenuto, všichni vyžadují jen tuto dobrotu. S těstem se výborně pracuje, vyšly mi 4 nohavice na velký plech, jen strouhanky dávám méně, zbyla mi. Ale opravdu je výborný
16. 11. 2019 16:49
Eja57: já našla v receptech po babičce to casinovo
https://www.toprecepty.cz/recept/38488-listove-tes...
https://www.toprecepty.cz/recept/38488-listove-tes...
16. 11. 2019 16:00
casino: našla jsem v bohaté diskuzi k receptu brblající Casino, že prej neee... a ono jo Jasně že JO, ad primam je recept od Yanull a ad secundam jsem v sešitku po babičce našla ten samý =
16. 11. 2019 12:07
Já su z tohoto těsta u vytržení
Štrúdle teď peču MINIMÁLNĚ jednou týdně (nevím co s jabkama a mančaft si záviny žádá) a furt z tohoto těsta
Vím, jsou možná hezčí záviny, mají větší třpyt, než jaké dělám já, než toto těsto je fakt špica
***
Dnes 4 kousky, ve všech byla JABLKA + ořechy, nemáčené rozinky, bez rumového másla, náplň v jedné vrstvě
1. jenom s jablky
2. + strouhané hokaido (to byl úlet, dýně tomu dala akorát lepší barvu)
3. + podélně půlený banán
4. + rozmačkaný banán
No, pokud bych je nerozdal, tak bych to za den slupl sám a mého internistu by z toho mnou požitého množství tuku taky jeblo
***
Až nasyslím trochu loje, tak to zkusím i s ním
Je to takřka nepravděpodobné, ale čistě theoreticky by to těsto mělo být ještě lepččí
Štrúdle teď peču MINIMÁLNĚ jednou týdně (nevím co s jabkama a mančaft si záviny žádá) a furt z tohoto těsta
Vím, jsou možná hezčí záviny, mají větší třpyt, než jaké dělám já, než toto těsto je fakt špica
***
Dnes 4 kousky, ve všech byla JABLKA + ořechy, nemáčené rozinky, bez rumového másla, náplň v jedné vrstvě
1. jenom s jablky
2. + strouhané hokaido (to byl úlet, dýně tomu dala akorát lepší barvu)
3. + podélně půlený banán
4. + rozmačkaný banán
No, pokud bych je nerozdal, tak bych to za den slupl sám a mého internistu by z toho mnou požitého množství tuku taky jeblo
***
Až nasyslím trochu loje, tak to zkusím i s ním
Je to takřka nepravděpodobné, ale čistě theoreticky by to těsto mělo být ještě lepččí
28. 10. 2019 23:33
casino: opecte strouhanku s maslem a trochu i mlete orechy Urcite brumlat nebudou.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 9 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 10 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 11 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 18 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 19 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Tofu se smetanou
Stepazdepa uvařil před 6 hodinami
Bábovka z podmáslí
daninako uvařila před 6 hodinami
Rychlý koláč z kyselého mléka.
Adlla uvařila před 6 hodinami
Čočka nakyselo s vejcem
Kattyy uvařila před 6 hodinami
Domácí kmínový chleba
gabriella18 uvařila před 7 hodinami
Chléb z ovesných vloček
Monysek.w uvařila před 7 hodinami
Vláčné mrkvové cookies
MonikaHo uvařila před 9 hodinami
Buchta - prošívaná deka
Evik.ka uvařila před 9 hodinami
Extra rychlé lívance
MarketaPe uvařila před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Milujeme retro! Kuchyně našich babiček a maminek zdobily remoska, cibulák i hliníkové příbory, stále je používáme
Jak spařit rozinky horkou vodou nebo namočit do rumu. Rozinky díky jednoduchému postupu budou chutné a měkké
Další recepty
Tématické fráze: strakonické listy strudle strakonický závin jak zavinout štrůdl jak spravne zavinout strudl jak správně zabalit štrůdl strakonický jablkový závin štrůdl ze sádla novinnas vip jak zavinout závin rozdíl mezi štrúdlem a závinem recepty na štrúdle recept na strudle vitezne jablečne recepty rozdíl mezi zavinem a strudlem strakonický jablečný štrůdl vanocni strudle jak zavinout štrůdl video jak se dělá sádlo štrudle strakoničáky
Suroviny: mouka hladká, máslo, sádlo, voda, ocet, žloutek, sůl, strouhanka, máslo, jablko, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, rozinky, ořechy, máslo, rum, cukr moučkový
Strakonické "štrúdle"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLRl
288 názorů