Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Strakonické "štrúdle"

Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého léty prověřeného receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.

Hodnocení receptu je 5,0 (124×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 20 min

110 min (90 min příprava + 20 min tepelná úprava)

11. 7. 2010 20:03

Suroviny pro 4 kusy

4 kusy

Nutriční hodnoty

Energie21 886 kJ / 5 231 kcal
Bílkoviny79,39 g
Tuky294,88 g
Vláknina51,10 g
Cholesterol 984 mg
Sodík 1,38 g
Sůl2,57 g
Sacharidy539,29 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka, na sousedku, která tyto štrúdly pekla. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička. A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Martina

10. 10. 2017 19:07

Dobrý den,přesně tento recept mám od své maminky, je vynikající.Poprvé jsem ho pekla asi v 18 letech,a peču ho dodnes a to je mi 67 roků. :-D

aninaz aninaz

5. 10. 2017 15:19

Jo a to máslo, to je opravdu katastrofa! Ale zase - ruku na srdce - Vánoce bez cukroví :-(

aninaz aninaz

5. 10. 2017 15:16

Tak ani letošní pouť se neobešla bez štrúdlíků. Půlka na sladko, půlka na slano. Všechno zmizelo do posledního drobečku. To byla ňamka. :yes::-p

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

5. 10. 2017 08:13

yanull: V reálu se mi to zdá zcela nemožné, nic nepéct ! Vzhledem k tomu ,že ty ceny másla asi opravdu porostou ,to omezím na minimum! V tom případě musím počítat s tím,že na Štědrý den už doma nic nebude upečeno. I když peču je tam opravdu minimum,pač to vyvlečou a sní. Co bude, až jim klepnou zuby naprázdno ........? Asi snědí i tu krabici :-Q

Dajda Dajda

15. 9. 2017 14:40

yanull: Taky si myslím, že nakupovat máslo do zásoby v době, kdy je drahé, je pěkný nesmysl. To se dělá, když jdou ceny dolů. Vždyť to není žádná tragédie nemít napečené hory cukroví! Nebudeme tak uštvané a našemu zažívání to taky jen prospěje. ;-)

yanull yanull

15. 9. 2017 14:17

Veronika.Hrozna: Veru, také jsem kvůli cenám másla naštvaná, ale pořád lepší štrúdl, než nějaký máslový krém. Kdyby lidi neblbli a nesyslovali do zásoby, tak by museli jít s cenami dolů. Tato situace se jim hodí a oni jí jen zneužívají :no: Každý rok peču na Vánoce, samozřejmě pouze z másla, asi 15 - 20 druhů. Při těchto cenách jsem rozhodnuta vánoční pečení bojkotovat. Upeču pouze štolu a ještě do ní dám natruc pouze máslovou heru ;-)

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

14. 9. 2017 20:11

Dahlia: Nikdo tady netvrdil,že je diétní !;-)

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

13. 9. 2017 15:47

Zase začaly dozrávat naše jablíčka, vinu zběsile letos už 12 nohavic. Právě jsem dělala těsto na další várku ,čili 16 !
Letos se nám obyčejný moučník zvaný štrúdl hodně předraží. Máslo do těsta ,potom plátky másla na jablíčka a pak ještě natřít máslem s rumem. Moje tchýně říkala, že másla není nikdy dost ,to ale netušila jaké budou ceny. :-K:-O

yanull yanull

29. 6. 2017 04:21

zdenka.s: Zdeni, moc mě těší, že jsi spokojena ;-):-K

zdenka.s zdenka.s

28. 6. 2017 18:15

Včera jsem udělala jen dva kousky, zjistila jsem,že sklep zeje prázdnotou ,dnes tedy koupila jablka a udělala zbylé dva. Těsto nebylo třeba vůbec podsypávat , netrhalo se ,prostě paráda a ta chuť :yes:

zdenka.s zdenka.s

27. 6. 2017 19:41

Konečně štrůdl podle naší chuti :yes: ve svém věku už jsem vyzkoušela všelijaké druhy těst i tažené.Některé zklamaly,některé se daly jíst,ale nadšení se nekonalo. Až dnes.Těsto je tak dobré, že jsme si pochutnali i na patičkåch. Jen jsem měla krapet potíž :-D zabalit tu druhou vrstvu,ale za to.můžou ruce,ale třetí a čtvrtá šiška už v poho. Jani,moc děkuji :-K

Peer

6. 6. 2017 16:27

jarda Kadic: .:-máte pravdu ja to také pekl několikrát a vždy se povedl, a že je tučný? to je věc názoru. Raději jíst zdravě než pojídat chemické kuneroly a jiné náhražky.:-p:yes:

Peer

6. 6. 2017 16:22

jarda Kadic: máte pravdu asi to bude tím já jsem ho také zkusil už upect 5x a nikdy žádný problém. a vždy je lepší sádlo a máslo než ty kuneroly a jiné náhražky:-p

yanull yanull

6. 5. 2017 09:58

Dajda: Souhlasím :-K

Dajda Dajda

6. 5. 2017 09:03

yanull: Řekla bych, že je mnohem stravitelnější dát si kousek štrůdlu, byť z tukového, ale zcela nesladkého těsta, s ovocem než dort s tučným máslovým krémem nebo šlehačkou, plný cukru. Ostatně i tiramisu, které se tváří lehce, je taky pěkná kalorická bomba!

1 2 3 4 5 20

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: strakonické listy strudle strakonický závin jak zavinout štrůdl jak spravne zavinout strudl jak správně zabalit štrůdl strakonický jablkový závin štrůdl ze sádla novinnas vip jak zavinout závin rozdíl mezi štrúdlem a závinem recepty na štrúdle recept na strudle vitezne jablečne recepty rozdíl mezi zavinem a strudlem strakonický jablečný štrůdl vanocni strudle jak zavinout štrůdl video jak se dělá sádlo štrudle strakoničáky

Suroviny: mouka hladká, máslo, sádlo, voda, ocet, žloutek, sůl, strouhanka, máslo, jablko, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, rozinky, ořechy, máslo, rum, cukr moučkový

TopRecepty.cz

Strakonické "štrúdle"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KLRl