

Jablečný závin II.
Suroviny
- 1/4 kg hladké mouky
- 4-5 lžic teplého mléka
- 1 vejce
- 80 g rostlinného tuku
- špetka soli
- 2 lžíce octa
- Náplň:
- jablka nastrouhaná nebo nakrájená bez slupky
- strouhanka
- cukr krupice
- vanilkový cukr
- skořice nebo skořicový cukr
- rozinky
- ořechy
Postup přípravy receptu
Všechny suroviny smícháme a vytvoříme těsto, které si rozdělíme na dvě stejnoměrné poloviny. Ty potom vyválímě.
Na rozválené těsto pokládáme nastrouhaná nebo nakrájená jablka, posypeme hrstkou strouhanky, vanilkovým cukrem a cukrem krupice (dle chuti a potřeby), skořicí nebo skořicovým cukrem a na závěr přidáme rozinky nebo ořechy.
Těsto i se směsí zavineme a dáme na olejem vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme při 180 stupních.
Poznámka od kuchařky
Vhodné, pokud máte rádi závin z listového těsta. Těsto je podobné chuti. Pro velké labužníky doporučuju dvojitou dávku a jablečnou náplň je možno nahradit tvarohem, mákem nebo i povidly. Přeji doboru chuť :)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Jablečný závin II.
-
Tento závin je úplně luxusní, těsto se rozpadá už v puse, děkujeme za super recept, za září jsem ho dělala již 3 a dneska na něj opět chystám
-
Pro Hanka:
Tuk dávám do těsta rozpuštěný a zpracuji ho s ostatními surovinami. -
Já mám zase vždycky problém s tím, jestli ten tuk je rozpuštěný nebo jen povolený.Zdá se to být jedno, ale jedno to není, mám to vyzkoušené.
Prosím autorku : Lara8 (Klára), jestli by mi mohla odpovědět, v jakém "stavu" ten tuk do těsta dala. Díky Hanka -
Tak to jsem moc ráda. A děkuji za fotku. Vážně se povedl
-
Závin chutnal
přidala jsem foto
+3
-
Před pečením ho samozřejmě potřít můžete. Já ho potírám rozšlehaným vajíčkem, ale je možné ho potřít také olejem nebo jak psala olina16, tak také herou.
-
Jestli můžu odpovědět já, tak potírám před i po upečení rozpuštěným máslem nebo herou.
-
Výborné
-
Zajímavý recept, vyzkouším.Před pečením se závin ničím nepotírá?
-
Tenhle závin znám, akorát dávám tuku jen 50g a místo mléka vodu. U nás v rodině se peče už snad 40 let a říkáme mu netažený jablečný závin. S těstem se krásně pracuje. Jablečné záviny miluju a tenhle je pro nás ten nej