Strapačky se zelím
Strapačky, původně tradiční slovenské jídlo, si v české kuchyni rychle našly své místo. Často nahrazují klasické bramborové knedlíky plněné uzeným masem se zelím. Přestože jsou vydatné, jejich příprava je překvapivě rychlá a jednoduchá.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 12 219 kJ / 2 920 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 68,33 g |
| Tuky | 128,54 g |
| Vláknina | 50,10 g |
| Cholesterol | 356 mg |
| Sodík | 5,77 g |
| Sůl | 14,21 g |
| Sacharidy | 350,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Syrové brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s moukou, vejcem a osolíme.
Krok 2: Dobře vypracované těsto má mít polohustou konzistenci (nesmí téct), aby šlo dobře propasírovat skrz "haluškové" síto. Pokud je řídké, přidáme mouku.
Krok 3: Halušky zaváříme přes síto do vroucí osolené vody. Jakmile vyplavou na povrch, krátce (3 minuty) povaříme, scedíme a promícháme s trochou sádla.
Krok 4: Nemáme-li speciální síto, dáme si část těsta na prkénko a nožem ukrajujeme drobné kousky, které vhazujeme do vroucí vody.
Krok 5: Špek nakrájíme na kostky, oloupanou cibuli na kostičky. Špek vypečeme, osmahneme na něm cibuli, přidáme pokrájené kysané zelí a prohřejeme.
Krok 6: Nakonec smícháme s vařenými haluškami a jemně sekanou petrželkou.
Zveřejněno 17. 2. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Strapačky se zelím
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/v8V
Moje poznámka
Strapačky se zelím
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/v8V
Nejnovější recepty
Kapr na asijský způsob podle Marka Raditsche
Přidáno před 15 hodinami
Provensálská rybí polévka podle Marka Raditsche
Přidáno před 16 hodinami
Italská krémová smetanová bramboračka
Přidáno 3. 12. 2025 06:52:25
Sváteční likér podle Pohlreicha
Přidáno 3. 12. 2025 06:26:16
Pečená uzená krkovice s květákem a salátem z kysaného zelí
Přidáno 2. 12. 2025 19:16:03
Dršťková svačinová polévka
Přidáno 2. 12. 2025 18:52:41
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pikantní buřty na pivu a Moravance
Slavista62 před 3 hodinami
Fofr broskvový koláč
Martula před 9 hodinami
Mleté maso na špagety
Kajkajak před 10 hodinami
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve
AgirED před 11 hodinami
Pomazánka ze šprotů
foxinka001 před 11 hodinami
Kokosovo-tvarohový koláč (cheesecake)
Annanas před 12 hodinami
Voňavý chléb s česnekem
Annanas před 12 hodinami
Majonézové rohlíky
Annanas před 12 hodinami
Banánové sušenky
Annanas před 12 hodinami
Boršč s mletým masem
Kajkajak před 12 hodinami
Tématické fráze:
recepty se zelím,
bramborové strapačky,
střapačky se zelím a uzeným masem,
strapačky s uzeným masem,
se zelím,
střapáčky s uzeným,
noky se zelim a uzenym,
bramborové střapače,
strapačky s uzeným masem a kysaným zelím,
recept se zelim,
střapačky s uzeným masem a zelím,
co se zelim,
noky se zelím,
střapačky s uzeným a zelím,
strapačky s kysaným zelím,
bramborové noky se zelím a slaninou,
bramborové noky se zelím,
strapecky se zelim,
strapačky s uzeným a se zelím,
halušky se zelím a uzeným masem recept
Suroviny:
brambory,
mouka hladká,
vejce,
sůl,
zelí kysané,
špek,
cibule,
sádlo,
petrželka
Komentáře (16)