Strakonické "štrúdle"
Jablečný závin sice pochází z Rakouska-Uherska, ale u nás je jako doma. Voňavý štrúdl peče každá rodina podle svého léty prověřeného receptu. Svůj osvědčený recept mají i ve Strakonicích, kde tyto jablečné dobroty nazývají štrúdle.
Suroviny pro 4 kusy
4 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 21 886 kJ / 5 231 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 79,39 g |
Tuky | 294,88 g |
Vláknina | 51,10 g |
Cholesterol | 984 mg |
Sodík | 1,38 g |
Sůl | 2,57 g |
Sacharidy | 539,29 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka, na sousedku, která tyto štrúdly pekla. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička. A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
28. 10. 2019 21:25
Dycky: "... jsem si myslela, že těsto mojí babičky je nejlepší...."
Já to měl stejně
Až do dneška!
Pekl jsem paralelně podle rodinného rcp a podle tohoto rcp
Podle tohoto rcp se těsto nesrovnatelně lépe vyvaluje-není jako žvýkačka(nemá tendenci se na vále vracet)
Pekl jsem při 200°C a těsto "listovalo"
Akorát už nebudu strouhanku na podsypání náplně předem pražit. Někteří se ptali, proč je tam "písek"
No, po pár hodinách se "písek" ztratil - změkl
Já to měl stejně
Až do dneška!
Pekl jsem paralelně podle rodinného rcp a podle tohoto rcp
Podle tohoto rcp se těsto nesrovnatelně lépe vyvaluje-není jako žvýkačka(nemá tendenci se na vále vracet)
Pekl jsem při 200°C a těsto "listovalo"
Akorát už nebudu strouhanku na podsypání náplně předem pražit. Někteří se ptali, proč je tam "písek"
No, po pár hodinách se "písek" ztratil - změkl
17. 10. 2019 10:42
přesně tak, taky jsem si myslela, že těsto mojí babičky je nejlepší..........., tohle je fakt pecka, okamžitě jsem ho rozšířila i v práci, měl úspěch všude. Z jedné dávky jsem ho ani nikdy nedělala, ze dvou a výš!už se těším na víkend,peču!!!
1. 5. 2019 20:58
Jani, výborný štrúdl. Zařazuji do našich receptů ( a to jsem si myslela,že babi má nejlepší recept). S těstem se krásně pracuje, jsou opravdu snadné, výborné,všem chutnají.
15. 2. 2019 20:58
Oskar4175: Děkuji pěkně , jsem ráda, že si pochutnala celá rodina.
10. 2. 2019 12:19
Naprosto úžasný tažený závin. Rodina pochválila. Recept doporučuji a autorce za něj děkuji. Určitě z něj bude moje stálice.
5. 9. 2018 11:57
Dnes jsem zahlédla recept a upekla, opravdu výborné.
4. 9. 2018 21:07
Dneska než-li jsem začala péct tento štrůdl jsem si četla nejdříve recenze ......byla jsem v úžasu jaké blbosti tam někdo píše......Já za sebe dávám tomuto receptu bodík a mám pro něj ......úžasné těsto, krásně se s ním pracuje a je křehké ......po vystydnutí jsem ho krájela.....v žádném případě se nedrobilo, nebylo tvrdé........tento štrůdl je prostě luxusní a našel si své místo v mé kuchyni.........
9. 8. 2018 11:11
yanull: Nebo , mlsat až když se ochladí a šmytec. Já už řekla, manželovi , že ty jabka mohou i běhat maraton po kuchyni , ani si je nevšimnu, dokud se neochladí.
6. 8. 2018 03:28
Veronika.Hrozna: Toho se nemusíš bát, protože těsto nejprve vypadá jako drobenka, až v závěrečné fázi se z něj stane "koule", kterou jen přesuneš do fólie nebo plastové krabičky. V současném horku bych ruce jako pracovní nástroj při přípravě těsta nepoužívala vůbec.
4. 8. 2018 16:27
yanull: V robotu jsem tohle těsto ještě nedělala , ale v tom horku by to bylo asi nalepeno na těch nerezových stěnách jako škraloup obávám se. Jo a mouku jsem měla taky v lednici aby se schladila před mísením a samozřejmě vajíčka vodu i tuky.
4. 8. 2018 16:24
aninaz: Ani se neptej !
:
:
1. 8. 2018 13:18
Veronika.Hrozna: Veru, pokud musím zadělat těsto v tomto horku, vezmu máslo a sádlo rovnou z ledničky, nakrájím na menší kousky a jde vše do robotu, který vše zpracuje v " šuku-letu" Dám do krabičky a putuje zpátky do chladu.
1. 8. 2018 13:15
aninaz: Snad to nebude tak zlé a nebo Verunka chce trénovat umělé dýchání?
30. 7. 2018 17:17
Veronika.Hrozna: Tak jak, povedl se s tím velkým množstvím mouky?
28. 7. 2018 21:16
Tak a letos mi už teď dozrávají jablka - to není normální, minulý rok jsem vinula poprvé 13.9. 2017 schválně jsem se koukla! Ten samý stromek , ta samá jabka! V kuchyni 26 stupňů a zadělejte tohle těsto, no nemožné roztápělo se mi pod rukama sádlo i máslo. A to je 9 hodin večer ! A prý proč nepeču a von chce štrúdlík a prý jablka už zrají a ty nevineš , ksakru práce! Ráno obral košík švestek a já je zavařila jako polotovar , odpoledne si vzpomněl na jabka a nechtěl mi věřit , že v tom horku se to těsto nedá udělat. No už je v lednici, ale za výsledek opravdu neručím, ať se zítra netváří kysele, až to bude jíst. Musela jsem podsypat takovým množtvím mouky, že se udusí.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 2 hodinami
Maková náplň nastavená
Přidáno před 9 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno před 11 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 14 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 14 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Dietní pažitková omáčka s bramborovým základem
TondaJ uvařila před 1 hodinou
Vepřová panenka s vínem a medvědím česnekem
Tynushka12 uvařila před 2 hodinami
Polštářkový koláč
Fitulka uvařila před 2 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Janee uvařil před 2 hodinami
Škvarkovo-cibulový chléb
Dolucie uvařila před 2 hodinami
Slané tyčinky s Ementálem
olik16 uvařila před 4 hodinami
Tvarůžková směs na topinky
kulaslf uvařila před 4 hodinami
Turecké kynuté koláče
Tivkov369 uvařila před 7 hodinami
Koláč s ovocem a posypkou
Panova uvařila před 8 hodinami
Kuřecí maso na kořenové zelenině s rajčaty
Ivcatkoo uvařila před 8 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: strakonické listy strudle strakonický závin jak zavinout štrůdl jak spravne zavinout strudl jak správně zabalit štrůdl strakonický jablkový závin štrůdl ze sádla novinnas vip jak zavinout závin rozdíl mezi štrúdlem a závinem recepty na štrúdle recept na strudle vitezne jablečne recepty rozdíl mezi zavinem a strudlem strakonický jablečný štrůdl vanocni strudle jak zavinout štrůdl video jak se dělá sádlo štrudle strakoničáky
Suroviny: mouka hladká, máslo, sádlo, voda, ocet, žloutek, sůl, strouhanka, máslo, jablko, cukr krupice, cukr vanilkový, skořice mletá, rozinky, ořechy, máslo, rum, cukr moučkový
Strakonické "štrúdle"
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLRl
288 názorů