Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Volyňské cukroví

Toto, na přípravu nenáročné pečivo, můžete zhotovit v několika variantách. Jednak můžete na posyp krystalový nebo třtinový cukr promíchat s mletými nebo sekanými ořechy, nebo se skořicí. Můžete také sypat kořením nebo sýrem a vytvořit slanou verzi.

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 10 min

25 min (15 min příprava + 10 min tepelná úprava)

16. 12. 2010 20:36

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

Nutriční hodnoty

Energie6 824 kJ / 1 631 kcal
Bílkoviny25,10 g
Tuky102,25 g
Vláknina6,00 g
Cholesterol 27 mg
Sodík 212 mg
Sůl0,53 g
Sacharidy149,55 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Cukroví je jemné, křupavé a ne moc sladké.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Kvetusevlkova

8. 12. 2023 14:38

Pepa58: Jsem moc ráda za tento recept,pekla ho k čaji moje prababička, také přijeli z Volyně ,asi v 1948,pocházela odtud celá moje rodina ze strany maminky.

Hella Hella (moderátorka)

16. 11. 2023 15:27

Tak já jsem k tomu kdysi taky něco zjišťovala. Viz. Poznámka u tohoto mého receptu:

Pepa58

11. 12. 2018 11:51

casino: Jasně, že se to stane a po zkušenosti z prvního pečení si to určitě každý upraví ;-)
Já jsem jenom považoval za nutné upřesnit, proč se toto cukroví nazývá "volyňské".
Je to naše domácí pojmenování a pokud se takto ujalo, je to jen dobře.
Hlavně že chutná a recept našich babiček potěší.
Přeju hezké předvánoční pečení bez připalování a zdrcnutých těst a hlavně pohodové vánoce!
Přidal jsem foto....;-)
Pepa

casino casino

10. 12. 2018 15:32

2-3 mm vs. 2-3 cm
Pepa58: :-K
Přepsat se, to je raz dva:-)
Dokonce i splést se o řád se může stát:-)
No jo no, ale tady se zřejmě dějí věci mezi nebem a zemí...:-)
Z tenkého těsta naběhne (jak je u podobného těsta obvyklé), z tlustého těsta (" ...pokud je vykrojené cukroví nižší než 2 cm,...) /17. 12. 2010 09:46:02/ tak se smrskne:-O
Stát se to asi může že, ale jaksi mi nepřijde logické, když z tenkého těsta napeču např. 100ks, tak proč bych dělal z tlustého těsta a zákonitě jich napekl pouze 10ks:-! které ve výsledku budou asi jako ty první :-8
No a podle zákona o zachování hmoty: Kam se podělo 90 kousků, he? :-8:-):-D

Pepa58

10. 12. 2018 13:39

Přeju dobrý den,
před pár roky jsem tento recept z pokladnice rodinných receptů dal k dispozici jedné známé, která jej zveřejnila v r. 2009 na "mimibazaru" i s vylepšením - použila skořicový cukr....
Mimo jiné v receptu na "mimibazaru" je chybně uvedeno rozválet na 2-3 cm silnou placku...
Správně je 2-3 mm ! Takže někdo opsal i s chybou... Ale hlavní je, že si umíte poradit a všem chutná ;-)
Jenom poznámka - toto cukroví nepochází z města Volyně, ale od volyňských Čechů (Moji rodiče se vrátili do Čech v roce 1947). V každé rodině je to tradiční cukroví nejen o vánocích, ale i o velikonocích a jiných svátečních příležitostech.
Jsem rád, že vám chutná.
Přeji všem pohodu u pečení a krásné vánoční svátky.
Pepa

hanahcotton hanahcotton

27. 11. 2017 18:57

Irule: Já ho peču na 160 stupňů v horkovzdušné troubě...asi to bude chtít vyzkoušet podle toho jakou máš troubu.

Irule Irule

23. 11. 2017 10:00

Cukroví je moc dobré<3, zkoušela jsem. Jen se chci na kolik stupňů ho péct? Myslím, že jsem ho pekla moc rychle :-(

hanahcotton hanahcotton

22. 11. 2017 00:06

Koubkova: já ho peču až mezi posledními kousky...tj. 3 týdny před vánocemi...

hanahcotton hanahcotton

22. 11. 2017 00:06

Koubkova: to netuším...ale za zkoušku asi nic nedáš....;-)

hanahcotton hanahcotton

22. 11. 2017 00:05

marunda: :yes:super....loni jsem ho nepekla, ale letos bude opět na našem vánočním stole...;-)

Koubkova Koubkova

19. 11. 2017 15:58

A jak dlouho před Vánoci se má péct?

Koubkova Koubkova

19. 11. 2017 15:19

Co když pečivo namočíme v krupicovem cukru ,tak to asi nebude to pravé ořechové?

marunda marunda

18. 11. 2017 12:21

Hani, už jsem zkoušela, je vynikající. Recept ukládám. Přídala jsem i foto. A :yes:

marunda marunda

7. 11. 2017 15:05

tak zase další kousek do sbírky. díky:yes:

verynkaaa verynkaaa

3. 11. 2012 21:43

Zkoušela jsem poprvé a povedlo se :yes: Toto cukroví je krásně voňavé a výborné :-) Chválím, doporučuji a posílám bodíka :-):-K

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: smetanové cukroví cukroví ze zakysané smetany vánoční cukroví recepty cukroví ze smetany volinske cukrovi vanocni cukrovi volyne dia vánoční cukroví recepty volyňské koláče volynske vdolky vánoční cukroví ze zakysané smetany volynske vánoční cukroví pečení dortů volyně citrónové cukroví dia vánoční cukroví vánoční cukroví od volinských volyňských čechů volyňská kuchařka voliňské vdolky - recept vánoční cukroví volyňské volynske pecivo velikonoce volyňské koláčky

Suroviny: mouka hladká, tuk hera, smetana zakysaná, šťáva citronová, cukr krystal

TopRecepty.cz

Volyňské cukroví

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nzNp