Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Volyňské cukroví

Toto, na přípravu nenáročné pečivo, můžete zhotovit v několika variantách. Jednak můžete na posyp krystalový nebo třtinový cukr promíchat s mletými nebo sekanými ořechy, nebo se skořicí. Můžete také sypat kořením nebo sýrem a vytvořit slanou verzi.

Hodnocení receptu je 4,6 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

hanahcotton hanahcotton

Snadný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 10 min

25 min (15 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 824 kJ /
1 631 kcal
Bílkoviny25,10 g
Tuky102,25 g
Vláknina6,00 g
Cholesterol 27 mg
Sodík 212 mg
Sůl0,53 g
Sacharidy149,55 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechny suroviny smícháme a zpracujeme těsto, které necháme nejméně 2 hodiny odpočinout. Krok 2: Vyválíme plát a vykrajujeme různé tvary 2-3 mm silné. Krok 3: Každý kousek pomažeme bílkem a namazanou stranou namočíme v krystalovém cukru. Krok 4: Dáme na plech a pečeme při mírné teplotě dorůžova. Já ho peču na 160 stupňů v horkovzdušné troubě...

Zveřejněno 16. 12. 2010

Poznámka autorky hanahcotton

Cukroví je jemné, křupavé a ne moc sladké.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Volyňské cukroví

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nzNp

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Volyňské cukroví

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nzNp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (24)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Pepa58: Jsem moc ráda za tento recept,pekla ho k čaji moje prababička, také přijeli z Volyně ,asi v 1948,pocházela odtud celá moje rodina ze strany maminky.

Tak já jsem k tomu kdysi taky něco zjišťovala. Viz. Poznámka u tohoto mého receptu:

Přeju dobrý den,
před pár roky jsem tento recept z pokladnice rodinných receptů dal k dispozici jedné známé, která jej zveřejnila v r. 2009 na "mimibazaru" i s vylepšením - použila skořicový cukr....
Mimo jiné v receptu na "mimibazaru" je chybně uvedeno rozválet na 2-3 cm silnou placku...
Správně je 2-3 mm ! Takže někdo opsal i s chybou... Ale hlavní je, že si umíte poradit a všem chutná ;-)
Jenom poznámka - toto cukroví nepochází z města Volyně, ale od volyňských Čechů (Moji rodiče se vrátili do Čech v roce 1947). V každé rodině je to tradiční cukroví nejen o vánocích, ale i o velikonocích a jiných svátečních příležitostech.
Jsem rád, že vám chutná.
Přeji všem pohodu u pečení a krásné vánoční svátky.
Pepa

2-3 mm vs. 2-3 cm
Pepa58: :-K
Přepsat se, to je raz dva:-)
Dokonce i splést se o řád se může stát:-)
No jo no, ale tady se zřejmě dějí věci mezi nebem a zemí...:-)
Z tenkého těsta naběhne (jak je u podobného těsta obvyklé), z tlustého těsta (" ...pokud je vykrojené cukroví nižší než 2 cm,...) /17. 12. 2010 09:46:02/ tak se smrskne:-O
Stát se to asi může že, ale jaksi mi nepřijde logické, když z tenkého těsta napeču např. 100ks, tak proč bych dělal z tlustého těsta a zákonitě jich napekl pouze 10ks:-! které ve výsledku budou asi jako ty první :-8
No a podle zákona o zachování hmoty: Kam se podělo 90 kousků, he? :-8:-):-D

casino: Jasně, že se to stane a po zkušenosti z prvního pečení si to určitě každý upraví ;-)
Já jsem jenom považoval za nutné upřesnit, proč se toto cukroví nazývá "volyňské".
Je to naše domácí pojmenování a pokud se takto ujalo, je to jen dobře.
Hlavně že chutná a recept našich babiček potěší.
Přeju hezké předvánoční pečení bez připalování a zdrcnutých těst a hlavně pohodové vánoce!
Přidal jsem foto....;-)
Pepa

Cukroví je moc dobré<3, zkoušela jsem. Jen se chci na kolik stupňů ho péct? Myslím, že jsem ho pekla moc rychle :-(

Irule: Já ho peču na 160 stupňů v horkovzdušné troubě...asi to bude chtít vyzkoušet podle toho jakou máš troubu.

A jak dlouho před Vánoci se má péct?

Koubkova: já ho peču až mezi posledními kousky...tj. 3 týdny před vánocemi...

Co když pečivo namočíme v krupicovem cukru ,tak to asi nebude to pravé ořechové?

Koubkova: to netuším...ale za zkoušku asi nic nedáš....;-)

Hani, už jsem zkoušela, je vynikající. Recept ukládám. Přídala jsem i foto. A :yes:

marunda: :yes:super....loni jsem ho nepekla, ale letos bude opět na našem vánočním stole...;-)

tak zase další kousek do sbírky. díky:yes:

Zkoušela jsem poprvé a povedlo se :yes: Toto cukroví je krásně voňavé a výborné :-) Chválím, doporučuji a posílám bodíka :-):-K

V těch ostatních receptech (ze stejných surovin) se nakopak trochu zvednou, tak se mi to nezdálo. Děkuju.

Ja som vyrástla dobrý kúsok od Volyně, napriek tomu to poznám...mamka nám to piekla v detstve, potierala celým vajcom a sypala kryštálovým cukrom...akosi som na to zabudla, vďaka za znovuobjavenie, Hanka! :yes:

Mildo pokud je vykrojené cukroví nižší než 2 cm, tak se takhle smrskne ...:no:vyfotila jsem jen první dávku...která zůstala doma a hned se snědla;-)

A to se pečením takhle zdrcne cca na 1/2 cm? Přeci to na fotografii není silnější než 1/2 cm! Nechce se mi nějak tomu receptu věřit.

Díky, mně se to zdálo moc;-):-)

Tématické fráze:
smetanové cukroví, cukroví ze zakysané smetany, vánoční cukroví recepty, cukroví ze smetany, volinske cukrovi, vanocni cukrovi volyne, dia vánoční cukroví recepty, volyňské koláče, volynske vdolky, vánoční cukroví ze zakysané smetany, volynske vánoční cukroví, pečení dortů volyně, citrónové cukroví, dia vánoční cukroví, vánoční cukroví od volinských volyňských čechů, volyňská kuchařka, voliňské vdolky - recept, vánoční cukroví volyňské, volynske pecivo velikonoce, volyňské koláčky

Suroviny:
mouka hladká, tuk hera, smetana zakysaná, šťáva citronová, cukr krystal

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu