Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Melta – nápoj nejen k snídani

Melta vyvolává vzpomínky na dětství hlavně u starších ročníků. Bílá káva s mlékem patří již dlouhá léta mezi oblíbené snídaňové nápoje. Konvice s meltou by měla stát v každé domácnosti, v zimě zahřeje a v létě osvěží.

Hodnocení receptu je 4,9 (48×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 6 min Doba přípravy: 6 min

6 min (6 min příprava)

22. 12. 2010 02:31

Suroviny pro 1

1

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Jsou zde recepty na různé přípravy kávy, ale o meltě ani zmínka – a přece je to nápoj dosti používaný i dnes. Já při ní vždy vzpomínám na dědečka, který svoji culifindu, jak meltě říkal, pil z velkého kafáče (hrnek asi půllitrový) po celý den, ať černou nebo s mlékem, nalámal si do ní chleba a vyjídal ho lžicí.

Konvice s meltou stála vždy na okraji plotny, aby, zvláště v zimě, byla stále teplá pro zahřátí. V létě zase studená dobře zaháněla žízeň a osvěžila.

A teď trochu teorie:

Melta je název pro kávovinovou směs kořene čekanky, cukrové řepy, drcených obilek ječmene a žita a také název pro nápoj z této směsi připravovaný.

Melta je obohacený nápoj cikorka (z lat. cichorium čekanka), která se používala zejména v časech ekonomické krize jako levnější náhražka kávy. Barva směsi i aroma nápoje je kávové. Obsahuje spoustu pro tělo důležitých látek, prospívá zažívání a neobsahuje kofein, je tedy vhodná i pro děti a kojící matky.

Cikorka, která se vyrábí pouze z praženého kořene čekanky obecné, je mnohem starší a známější než melta. Holanďané ji vyrábí již od roku 1690.

Pro lidské tělo je opravdovým zázrakem kořen čekanky. Ve stravě se téměř nevyskytuje a je obtížné na něj narazit. Čekankový kořen obsahuje inulín, který je pomocníkem při mnoha obtížích spojených se zánětem močových cest, ledvinových kamenech, zácpě nebo nechutenství. Melta však není vhodná pro lidi, jejichž střevní systém není schopen vstřebat lepek (žitná složka).

Zdroje:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Melta

http://www.diapotraviny.cz/melta.html

http://www.readersdigest.cz/magazin/zdravi/melta-l...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Helča

22. 2. 2013 16:04

Já musela pít meltu s mlíkem jako dítě :-(,protože je zdravá.... Vůbec mi nechutnala,až teď,jako dospělá jí přicházím na chuť.A dávám jí i svým dětem,právě proto,že je zdravá ;-).Starší syn ji má rád,mladší je asi po mě,moc o ní nestojí :-))

monja

7. 11. 2012 19:20

právě jsem si koupila půl litrovou džezvu na meltu.... a hrozně mi to připomnělo babičku a to, jak nám kávičku vařila k snídani :-8

tynka

27. 9. 2012 07:44

meltu mam rada diky skolni jidelne, svete div se:-) jinak pro informaci dnes se dela i INSTANTNI melta.Jsem v praci a misto ranni kavy si delam meltu se slehanym mlekem (trepu krabici s min.polotuc.mlekem s uzaverem) a kolegyne maji oci navrch hlavy :-D :-D

maiva maiva

31. 10. 2011 14:50

Nadjo, díky za připomínku:yes:+:-p. Právě se zde objevil recept v době vzpomínání..hned se mi vybavily dávné časy. Nedělní snídaně s bílou kávou, vánočka s marmeládou nebo koláč. Babička i maminka vařily báječnou:-p:yes::-D

mima

31. 10. 2011 14:22

tak ja som dnes po x- rokoch si dala meltu. snad aj po dvadsiatich rokoch.....kedysi kazdy sobotu aj nedelu na ranajky s vianockou sme ju mavali. az som zrazu v kauflande isla okolo regalu, kde bola, a som nieco zacitila....hovorim si, to je tusim milovana melta. uvarila som si ju s mliekom, osladila,a vychutnala som si kazdy dusok....tak ma napadlo, ze pozrem na net, ci to je este zname ako kedysi....velmi som sa vratila spomienkami do detstva.....

Nadja Nadja

5. 9. 2011 22:18

Anna-Viktorie: zdá-li se Ti melta moc hořká, zkus jí dávat méně, třeba jen 2 lžíce na 1 litr vody. Já také nesladím, ale přidávám mléko, asi tak 1/3 až 1/2 hrnku. Vnouček si ji ještě přislazuje.

Anna-Viktorie

4. 8. 2011 17:39

Dnes jsem si koupila poprvé meltu, zajímalo mě jak chutná, je na mě teda docela hořká, má zajímavou chuť, já tedy ani kávu nepiji, jen občas cappucinno, a nesladím, takže možná proto mi přijde tak hořká. Je ale fajn, že něco tak zdravého existuje, zkusím si na ni navyknout, třeba mi pak zachutná jako Vám.:-)

věruška

16. 2. 2011 18:26

Kafe z Melty vařím i k bramborákům - osladím přiliju čerstvě nadojené mléko a braboráky jím zapíjím.Je to mnˇamka.

malaprdylka

14. 1. 2011 21:36

Miluju ji už od dětství, kdy nám ji vaříval taťka a nedám na ní dopustit ani teď. Miluju ji s mlékem a ještě si jí přisladím. A nejraději k ní mám vánočku a nebo rohlík s máslem. Někdy, když to na mě přijde - myslím meltové období - tak ji piju i místo normálního kafča a pochutnám si úplně stejně ;-)

Marcelie

13. 1. 2011 09:40

:-p:yes:Také dělám meltu.Přidávám do melty salko .Každý si dá podle své chuti.Dětem jsem ji dělala od malička do kojenecké lahvičky .Měli ji hrozně rádi.Nevím co je na tom pravdy ,ale moje babička vždy říkala že melta čistí krev.

Daniela

12. 1. 2011 22:35

Ano, také dělám meltu každý den v překapávači. Je vynikající. :yes:

Mariata Mariata

12. 1. 2011 17:49

Ahojky všem, taky milujeme meltu, celá rodina. Mám typ: Meltu kupuji klasickou a dělám ji v překapávači. Nebojte se toho, je to rychlé a vynikající. Dělám to tak proto, že je to na té meltě přímo doporučené. Dobrou chuť.

mariana

7. 1. 2011 17:28

:Ja tiez milujem meltu,denne vypijem 2-3 salky,obmedzila som takto pitie kofeinovej kavy,ktorej som pila nadmieru(4-5)salok.Velmi som sa potesila aj tej teorii o nej,dakujem.:-))

terysha.mathey terysha.mathey

7. 1. 2011 15:00

Meltu přímo miluju, kupuju taky sáčkovanou a piju s cukříčkem a hodně mlíčkem, nejlepší ke snídani!:-D

Lykeli

5. 1. 2011 17:37

Melta je moje oblíbené pití, piji ji už odmalička:).

1 2 3 4 5

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: jak se vari melta příprava melty melta příprava melta a zdraví bilá káva z melty recept bílá káva z melty melta s mlekem jak se dela melta vaření melty káva melta pití melty jak vařit meltu melta káva je zdravá je melta zdravá recepty pro kojící matky bílá káva recept jak udělat meltu jak se dela bila kava káva z melty melta káva příprava

Suroviny: voda, melta

TopRecepty.cz

Melta – nápoj nejen k snídani

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q26y