Pečená vepřová plec s bramborovými slejšky a zelím
Připravte si podle našeho receptu opravdu syté jídlo z vepřového masa. Dobře propečené vepřové je pro zachování šťavnatosti špikované špekem. Spolu se zelím, či okurkou se k bramborové příloze, krajově zvané "slejšky" opravdu hodí.
Suroviny pro 6
6
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 21 205 kJ / 5 068 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 267,24 g |
Tuky | 264,48 g |
Vláknina | 33,65 g |
Cholesterol | 1,08 g |
Sodík | 4,68 g |
Sůl | 11,21 g |
Sacharidy | 387,90 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso prošpikujeme. Poté potřeme olejem a okořeníme ho zvolenými druhy koření.
Krok 2: Pekáč vymažeme olejem a vložíme do něj maso. Pečeme asi 2 hodiny při teplotě 200 °C.
Krok 3: Asi v polovině pečení maso nakrájíme na 6 plátků a přilejeme k němu 250 ml vody. Za častého podlévání necháme dopéct.
Krok 4: Brambory uvaříme ve slupce nejlépe den dopředu. Studené oloupeme a nastrouháme na vál. Osolíme.
Krok 5: Do důlku, který uděláme uprostřed, rozklepneme vejce a posypeme částí mouky. Ručně vypracujeme těsto. Podle potřeby přidáváme mouku. Množství mouky je orientační, záleží na kvalitě brambor. Musí vzniknout hladké husté těsto, ze kterého půjdou vytvarovat slejšky.
Krok 6: Těsto rozdělíme na dvě nebo tři části. Mezi tím připravíme vodu, kterou dáme na plotnu vařit. Poté na prkénko dáme mouku a začneme dělat malé válečky (na délku asi 7 cm a tloušťku 3 cm).
Krok 7: Když se voda začne vařit, dáváme po několika várkách do hrnce připravené slejšky, které vaříme 15-20 minut. Vyjmeme a uchované v teple do podávání.
Krok 8: Maso podáváme se slejšky a zelím. Místo se zelím můžeme slejšky a plec také podávat s okurkou. Před podáváním dozdobíme maso i slejšky nasekanou petrželkou.
Zveřejněno 5. 10. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pečená vepřová plec s bramborovými slejšky a zelím
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1BGq
Moje poznámka
Pečená vepřová plec s bramborovými slejšky a zelím
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1BGq
Nejnovější recepty
Koláčky s hruškovými povidly
Přidáno před 5 hodinami
Cuketová buchta s čokoládou Margot
Přidáno před 6 hodinami
Nepečená roláda s kiwi
Přidáno před 6 hodinami
Jemná buchta s mletým mákem
Přidáno před 6 hodinami
Květákové karí placičky
Přidáno před 18 hodinami
Chuťovka z červené řepy a brynzy
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Blesková šlehačková bábovka
kajapece13 před 21 minutami
Kuskusový salát s cuketou
AndreaAbb před 24 minutami
Africké kuře
Hypnos před 27 minutami
Šťouchané brambory
Benetka před 28 minutami
Kuřecí prsa Kung pao s mandlemi
Severynka před 48 minutami
Pizza Valencia
Alena194 před 50 minutami
Kuřecí stehna z horkovzdušné fritézy
Tom_Krupa před 54 minutami
Pizza šneci z domácího těsta
Qw13 před 1 hodinou
Cizrnová polévka s mangoldem a zeleninou
Masula před 2 hodinami
Bábovka s povidly
jvsjvrj před 2 hodinami
Tématické fráze:
pečená vepřová plec recepty,
vepřove plecko se zelim,
pečená vepřová plec,
šlejšky,
pečená vepřová plec recept,
plecko pečené se zelím,
veprova se zelim,
pečené vepřové se zelím,
pečené plecko se zelím,
pečené vepřové plecko,
plecko se zelím,
vepřová plec,
slejšky pro husy,
vaříme z vepřové plece,
vepřová plec pečená,
recept na slejsky,
peceni vepřove plece teplota,
pecena vepr.plec,
vepřová plec s knedlikem,
vepřová plec bez kosti se zelím
Suroviny:
plec vepřová,
špek,
olej,
koření na vepřové maso,
majoránka,
kmín mletý,
paprika sušená sladká,
sůl,
pepř mletý,
brambory,
mouka hrubá,
vejce,
sůl,
voda,
zelí,
petrželka
Komentáře (14)
Recept je hezký,líbí se mi
jinak recept je skvělý, ale polemizovala bych s tebou o tom, že "šlejšky" vymyslel Libor Luňáček
ještě, že tu není foto...už bych olizovala monitor
Vítej na Topreceptech