Vepřová plec pečená na pivu s brusinkovým zelím

mika59 Kuchařka: mika59

Vepřové maso 1 názor

Suroviny

1 kg vepřové plece vcelku
2 velké cibule
5-6 stroužků utřeného česneku
1 lžíce sádla
250 ml světlého piva
vývar nebo voda
150 g uzené krkovice
sůl
pepř
mletý kmín
---
1 velká sklenice sterilovaného červeného zelí
1 cibule
kousek sádla
cca 50 ml červeného vína nebo piva
1 střední brambora
2 lžíce brusinkové marmelády
1 lžíce červeného vinného octu
1 lžíce třtinového cukru
sůl
pepř
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso den předem nasolíme, opepříme a potřeme česnekem. Zakápneme olejem a přikryté uložíme do lednice. Druhý den svážeme potravinářským provázkem, aby drželo tvar. Položíme na nakrájenou cibuli a krkovici do pekáčku.

  2. Poprášíme kmínem, podlijeme pivem a dáme odkryté do trouby na 220 st. na 10-15 minut. Poté zakryjeme, snížíme teplotu na 160 st. a podle potřeby dolijeme vývar. Pečeme do měkka cca 2 hodiny. V polovině maso otočíme a průběžně poléváme výpekem.

  3. Mezitím nakrájíme cibuli nadrobno a na kousku sádla orestujeme. Vsypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Zalijeme vínem nebo pivem, octem a necháme odvařit. Přidáme zelí i s nálevem a bramboru nastrouhanou najemno. Vaříme doměkka. Před koncem vaření vmícháme brusinky a zelí dochutíme solí nebo octem.

  4. Maso po upečení necháme 10-15 odpočinout a odstraníme provázek. Krájíme na plátky a podáváme se zelím a knedlíky. Já zvolila bramborovo-rohlíkové.

Poznámka

Do zelí se přidává víno, ale protože jsem nechtěla otevírat láhev a měla jsem otevřené pivo, zvolila jsem ho. Měla jsem strach, že zelí bude nahořklé, ale nechala jsem ho na cukru hodně odvařit a chuť zelí byla výborná.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 15 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vepřová plec pečená na pivu s brusinkovým zelím

  • Dajda Dajda

    Tak tohle musím zkusit! :yes: Miluju brusinky k čemukoliv, ale přiznám se, že raději s vínem. Vařím s ním mnohem raději (a docela často) než s pivem. Nicméně k tomu vepřovému asi pivo na podlévání být musí. Velice ráda kupuji sterilované červené zelí v sáčku (není kysané), musím se po něm poohlédnout.

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo