Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablková žemlovka

Hodnocení receptu je 4,9 (40×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 40 min

80 min (40 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Jablková žemlovka je jedním z tradičních sladkých nákypů, který se v našich zemích konzumuje jako hlavní chod. V menším množství můžete jablkovou žemlovku podávat jako dezert s karamelovou nebo vanilkovou omáčkou.

Suroviny pro 1 dávka

1 menší pekáček

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 227 kJ /
4 834 kcal
Bílkoviny108,12 g
Tuky216,11 g
Vláknina38,30 g
Cholesterol 1,33 g
Sodík 4,46 g
Sůl10,33 g
Sacharidy595,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu předehřejeme na 180 °C. Krok 2: Žemle nebo veku nakrájíme na slabé plátky. Krok 3: Našleháme mléko s vejci a plátky v této směsi namáčíme. Krok 4: Jablka oloupeme, zbavíme jader a nakrájíme na slabé plátky. Rozinky spaříme. Krok 5: Pekáček vymastíme máslem a na dno rozložíme vrstvu žemlí. Krok 6: Druhou vrstvu tvoří jablka posypaná spařenými rozinkami. Krok 7: Cukr promícháme se skořicí a jablka jím ochutíme.
Další vrstvu tvoří opět namočené žemle. Krok 8: Pokapeme zbytkem másla a vložíme do vyhřáté trouby. Krok 9: Asi po 15 minutách nalijeme na povrch zbylé mléko s vejci a dopečeme dozlatova. Krok 10: Jednotlivé porce pocukrujeme.

TIP: Jak jednoduše a chutně připravit žemlovku

Zveřejněno 16. 2. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablková žemlovka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Yy0

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablková žemlovka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Yy0

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (46)

Vynikající. Máme ji moc rádi. Dostala jsem od kamarádky tu její, to bylo pochutnání! Měla ji totiž upečenou ze starší vánočky. Doporučuji vyzkoušet ;-):-K

Tak, uvařil přesně podle receptu a je to úžasná mňamka, <3 u jedné porce nezůstalo, musel jsem si ještě přidat,:-K:yes:

Moc dobrá.:-*:-K

Simona Skolakova: Děkuji. Mě právě nejvíce zaujal tento takže ještě zkusím různé varianty :-);-)

Metempsicosi: mohlo to tak být a ještě zalité tím mlékem s vejci,no uvidíte,ale jak radila žížala,je tu více receptu,tak jukněte a jistě se zadaří!!!!!!!;-)

zizala: Děkuji. Sám nevím kde je problém. Mě prostě přišlo jako že bylo moc mléka a neměla vůbec chuť. Zkusil jinak, děkuji.

Simona Skolakova: Aha tak to asi bude tou vekou. Já ji normálně namočil a hned s ní do pekáče. Takže asi byla moc nasaklá tím mlékem.

Metempsicosi: Jen tak při zběžném pohledu je zde víc než 20 receptů na žemlovku, nepochybuju, že lze vybrat šikovnější.

Metempsicosi:
Ten cukr jsem chtěl zmínit, ale obecně se méně sladí (vyjma mé maličkosti:-D

Metempsicosi: já bych to mléko na závěr nedávala,my jí děláme,že každý plátek veky jen mírně ponoříme do mléka s vajíčky a hned už skládáme do pekáčku na to skořici s cukrem,jablka a zase skořici s cukrem ,polejeme máslem a šup do trouby,nesmí být ta veka rozmáčená.No zkuste,držím palce,chce si to trošku upravit podle sebe.Cukr se skořicí mícháme ještě s vanilinovým cukrem;-)

casino: Rozinky jsem právě nedával vůbec. Mi je moc nemusíme. Bude to asi znít hloupě ale přišla jako málo sladká a že byla hodně mléková. Vše jsem dával dle receptu, ale prostě mi přijde bez chuti. Zkusím ještě jednou a něco vymyslím.

Metempsicosi:
No, jabka jsou to poslední, co tomu dává chuť :-)
***
Rozinky netřeba spařovat

Dobrý den. Dnes jsem vařil poprvé podle toho receptu. Upekla se výborně, jen prostě neměla žádnou chuť. Přišlo mi jako by jablka pustila šťávu a celá byla úplně bez chuti. Nevíte kde by mohl být problém? Děkuji.

Je výborná, díky za recept. Dělám jí často.:yes:

Už hodně dlouho slibuji, že to manželovi udělám. Ukládám si a určitě udělám :-)

Výborná...místo mléka jsem dala šlehačku, co byla potřeba spotřebovat. A ještě ořechy. Nemá chybu :yes:<3

Dneska jsme zkoušeli a je výborná:yes::yes:

Tak jsem ji udelala, deti se olizovaly :-)

Žemlovku dělám manželovi,miluje ji.Já ji mám raději studenou ke kafíčku.Je to mnamka.:yes::yes::-):-K

Výborné, dělám taky tak už celá léta , jen nedávám rozinky, ty u nás nemají rádi. Když mám doma zrovna tvaroh, tak ho "nadrobím" na jablíčka, pocukruji a na to opět vrstvu rohlíků :-*

Dnes ráno po noční službě jsem na ni dostala tak strašnou chuť, tak že nezbylo, než si ji upéci:-8:-D:-D
Posílám bod a foto;-)

taky takto dělám už dlouho a vždy chutná,je to dobrý recept:-):yes:

Skvělý :yes::-)) moje děti se potom můžou utlouct :-)) ňam:-):yes::yes::yes::-))

mnam mnam

aaadriana 14. 12. 2012 20:29
dala som si do nosu

dyd je to normalni recept

ondrikal: Proč mám ten pocit, že ti neregistrovani, jsou jedna a tatáž osoba:-?:-?

verunka fial. 14. 12. 2012 20:13
mnam to je super jidlo Top recepty jsou nejlepsi:-K:-8;-)

Bibinka:to je moje vec:-O:-S:-):-!:-!

mnaaam je to super

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
žemlovka nejlepší recept, žemlovka recept, žemlovka, recept na žemlovku, tvarohová žemlovka s jablky, recept žemlovka, žemlovka s tvarohem, jablečná žemlovka, recepty žemlovka, žemlovka s jablky a tvarohem, nejlepší žemlovka, zemlbába nejlepší recept, zemlbába s jablky, žemlovka recepty, domácí žemlovka, žemlovka do kapsy, jak se dela zemlovka, recept na žemlovku s tvarohem, žemlebába, jablecna zemlovka s tvarohem

Suroviny:
žemle, vejce, mléko, jablko, cukr, skořice, rozinky, máslo, cukr

Přidat fotografie receptu