Nákyp chudých rytířů - lepší žemlovka

BarborkaS. Kuchařka: BarborkaS.

Doba přípravy: 40 min + 45 pečení pro 4 k najezení, pro 6-8 jako moučník Sladká jídla 3 názory

Suroviny

6 lžic másla
50 g rozinek
6 včerejších rohlíků nebo veka
6 lžic cukru
4-5 středně velkých pevných nakyslých jablek
1 chemicky neošetřený citron (obejde se i bez něj)
1/2 l mléka
3 vejce
špetka soli
trochu mleté skořice
balíček vanilkového cukru
2 lžíce piniových jader
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Troubu vyhřejeme na 200°C (později snížíme na 180°C). Vymažeme máslem velkou nákypovou formu. Opereme a osušíme rozinky.

  2. Nakrájíme na tenké plátky rohlíky, za stálého míchání rozpustíme 3 lžíce másla a 2 lžíce cukru. Potřeme tím plátky rohlíků a 6 minut pečeme na plechu v troubě.

  3. Jablka nakrájíme na čtvrtky oloupeme a vyjmeme jádřince. Nakrájíme je na plátky. Rohlíky a jablka prokládané rozinkami navrstvíme na sebe jako střešní tašky do nákypové formy.

  4. Citron omyjeme, kůru jemně nastrouháme, metlou na sníh pořádně rozšleháme mléko s citronovou kůrou, vejci, solí, vanilkovým cukrem a zbytkem normálního cukru.

  5. Zalijeme nákypovou formu, posypeme skořicí a rozinkami a zapékáme uprostřed trouby 40-45 minut. Pro kreativce: Potom nasypeme piniová jádra a několik hoblin másla na nákyp a zapečeme ještě 10-15 minut.

Poznámka

Nejlepší žemlovka, kterou jsem kdy pekla a jedla, vřele doporučuji. Fotky někdy dodám ( nebyla jsem do posud zvyklá při vaření fotit:-))

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Nákyp chudých rytířů - lepší žemlovka

Tématické fráze: jak dlouho se peče žemlovka žemlovka doba pečení pečení žemlovky nákyp z rohlíku doba pečení žemlovky zemlovka nejlepsi recept nejlepsi žemlovka jídlo chudých pečení žemlovka jídla chudých doba pečení žemlovka jídlo pro chudé žemlovka zemlovka peceni jak se pece zemlbaba nákyp z jablek a rohlíku jidla pro chude žemlovka se sněhem chudy ritir s tvarohem žemlový nákyp s jablky

Zapomněl/a jsem heslo