

Beléšky/vdolky na plotně
Suroviny asi pro 4 osoby
- Těsto:
- 1/2 kg hladké mouky
- 3 lžíce oleje
- 60 g droždí
- špetka soli
- 100 g moučkového cukru
- 200 ml mléka
- Na dotvoření:
- povidla
- mák nebo hrušková marmeláda
- rybízová marmeláda nebo sádlo a sůl
- Nutnost: mít litinovou plotýnku na plynový sporák nebo kamna s plotnou.
Postup přípravy receptu
Tradičním způsobem vytvoříme kvásek, vypracujeme (dost tuhé) těsto a necháme vykynout.
Mezitím dáme na sporák plotýnku, a dáme ji rozehřívat na minimum.
Když je těsto nakynuté, lžící vždy vykrojíme kousek těsta o velikosti vajíčka (či menší, dle vlastního uvážení), vytvarujeme placičku a položíme na plotýnku. Takto se jich tam vejde několik.
Placička se peče na plotýnce, dokud na sobě nemá zlaté či hnědé mapky. Neotáčejte příliš brzo, je přilepená k plotýnce a vrchní vrstva by zůstala na plotýnce a museli byste ji oškrabávat. Pak ji otočíme a pečeme z druhé strany. Můžeme lehce přimáčknout plochou stranou nože k plotýnce, aby měla kontakt na více místech. Takto vytvoříme placičky z celého těsta.
Nejlepší je podávat je hned teplé a to buď potřené povidly a posypané mákem, nebo s marmeládou. Dříve se jedly i na slano potřené sádlem a osolené.
ožná je lze upéci i na plotýnce elektrického sporáku, ale já jsem neměla příležitost to vyzkoušet. Placičky bývají někdy uprostřed trošku syrové, pokud jste je pekli více zprudka, ale to nevadí, neboť těsto je bezvaječné a mnohým strávníkům to tak chutná víc.
Sdílejte recept s přáteli
Komentáře k receptu Beléšky/vdolky na plotně
-
leňa:Mám radost, taky mi je dělala babička, narodila se v r.1897. Já jsem si na ně už několikrát vzpomněla, ale až dnes u počítače. Věděla jsem, že je to obyčejné těsto a mazala je sádlem. Pekly se na tzv. litinovém tálu. Ten už není, zkusím je na pánvi.
-
Inka1: Jé, ty Vaše beleše musím taky vyzkoušet.
A s tím indukčním sporákem je to pech, zatím sem ho viděla jednou v životě a málem sme ho ani nezapli a to mezi námi byl i jeden inženýr. Snad Vám ty beléšky nějak pudou.
-
Dělám i na sklo keramické desce tak na stupni 5 . Potirám máslem a obaluji v nastrouhaném perniku a ještě přidám rumové perníčky.Super papání.
-
Jsem z jižní Moravy a odjakživa je děláme takto http://www.toprecepty.cz/recept/33389-belese/. Děda byl z rodiny kde je dělávali stejně jen místo másla používali sádlo, ale jemu vždy chutnali víc ty u chudších sousedů. Brávali je stařence přímo z plotny a jak byly horké strčili je do kýbla s vodou, vytáli a jedli :)
-
Inka1: známá je dělá na suché pánvičce. Není to plotýnka, ale je to hodně podobné
-
TAkhle dělala vdolky moje prababička, mazala je jablkovo-hrškovou merendou ( rozvařený jablka a hrušky ) , postrouhané tvarohem
Naposledy jsme je jedla jako dítě, myslím ,že v létě až budou na zahradě jablka a hrušky si je asi připomenu . Jen nevím jak je udělat na indukčním sporáku
-
Ivana64:Blbouny, to už sem taky někdy slyšela. :) No je to zajímavé ty výrazy!
-
Cudla: no já se právě taky už nemůžu zeptat, babičce by zanedlouho bylo 101 let. Mám ráda staré recepty, ráda čtu ve starých kuchařkách s krajovými názvy.
U nás na východě Středočeského kraje se kynutým ovocným knedlíkům říká "blbouny"
, zatímco např. na Slovensku jsou to "parené buchty". Můj zeť je od Brna a to si taky občas nerozumíme
-
Ivana64:Odkud pochází tento recept vůbec netuším, ona je dělávala má prababička a ta mi už bohužel neřekne, odkud ho měla.:)Ale babička určitě z Moravy byla, asi to bude zázračně zachovaný název (a recept) stejně jako ve vedlejší dědině říkají ovocným knedlím pěry a u nás zase koláčky.
-
Musím se přidat.Jsme čistokrevní Slováci a já znám tento recept od své babči i máma a táta je občas dělali za totáče,ale byli jednodušší. Hladká mouka ,sůl a voda. Vznikla lepivá hmota,kterou se podsýpávalo při vykulování kulatých placiček a ty se pekly na plotýnce na sporáku. Po dopečení se mazaly máslem a byly moc dobré,jedly se teplé a když ochladly ztvrdly.Udivilo mě,že ten název je známý i v Čechách.Moc ráda vzpomínám na zapomenuté recepty, nutno podotknout,že pro gurmety to opravdu není.Posílám 5x
-
Já je dělám na pánvičce na sucho té nepřilnavé
-
Konečně,tak dlouho jsem hledala recept,prababička je tak ráda dělávala a já tak ráda jedla!!!
-
Jsem ráda, že tuto úpravu zná i někdo jiný.
Dělala je moje jihočeská babička (taky Ludmila
), která ale pocházela z chmelařské oblasti mezi Žatcem a Louny. Nevíš, odkud je tento recept? On to totiž nezná nikdo, koho jsem se v Čechách ptala a pokud vím, babička nikoho z Moravy v předcích neměla. Tam je recept nazýván Beléše.
-
Tak tohle dělala moje babi a občas dělá i mami, mažeme je hruškovýma povidlama, přidáváme tvrdý tvaroh a šlehačku
-
Mám moc ráda starodávné recepty
Tohle by mi moc chutnalo naslano, třeba pomazané škvarkovou pomazánkou nebo nasladko, úplně na tom vidím hrušková povidla...mňam
Ukládám a vyzkouším