Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Beléšky/vdolky na plotně

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min

60 min (60 min příprava)

22. 3. 2013 17:47

Suroviny

Porce: asi pro 4 osoby

Naše kuchařky
právě v prodeji

Naše kuchařka

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie11 133 kJ / 2 661 kcal
Bílkoviny73,30 g
Tuky46,60 g
Vláknina19,80 g
Cholesterol 12 mg
Sodík 97 mg
Sůl0,20 g
Sacharidy477,20 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Komentáře

Jitka

3. 11. 2013 10:53

leňa:Mám radost, taky mi je dělala babička, narodila se v r.1897. Já jsem si na ně už několikrát vzpomněla, ale až dnes u počítače. Věděla jsem, že je to obyčejné těsto a mazala je sádlem. Pekly se na tzv. litinovém tálu. Ten už není, zkusím je na pánvi.;-)

Cudla

18. 4. 2013 10:13

Inka1: Jé, ty Vaše beleše musím taky vyzkoušet. :-) A s tím indukčním sporákem je to pech, zatím sem ho viděla jednou v životě a málem sme ho ani nezapli a to mezi námi byl i jeden inženýr. Snad Vám ty beléšky nějak pudou. ;-)

stuska

7. 4. 2013 22:27

Dělám i na sklo keramické desce tak na stupni 5 . Potirám máslem a obaluji v nastrouhaném perniku a ještě přidám rumové perníčky.Super papání.

romanetta romanetta

7. 4. 2013 08:50

Jsem z jižní Moravy a odjakživa je děláme takto www.toprecepty.cz/recept/33389-belese/. Děda byl z rodiny kde je dělávali stejně jen místo másla používali sádlo, ale jemu vždy chutnali víc ty u chudších sousedů. Brávali je stařence přímo z plotny a jak byly horké strčili je do kýbla s vodou, vytáli a jedli :)

romanetta romanetta

7. 4. 2013 08:41

Inka1: známá je dělá na suché pánvičce. Není to plotýnka, ale je to hodně podobné

Inka1 Inka1

5. 4. 2013 17:57

:-p TAkhle dělala vdolky moje prababička, mazala je jablkovo-hrškovou merendou ( rozvařený jablka a hrušky ) , postrouhané tvarohem :yes::yes: Naposledy jsme je jedla jako dítě, myslím ,že v létě až budou na zahradě jablka a hrušky si je asi připomenu . Jen nevím jak je udělat na indukčním sporáku :-//

Cudla

24. 3. 2013 13:56

Ivana64:Blbouny, to už sem taky někdy slyšela. :) No je to zajímavé ty výrazy!

Ivana64

24. 3. 2013 09:52

Cudla: no já se právě taky už nemůžu zeptat, babičce by zanedlouho bylo 101 let. Mám ráda staré recepty, ráda čtu ve starých kuchařkách s krajovými názvy. :-) U nás na východě Středočeského kraje se kynutým ovocným knedlíkům říká "blbouny" :-*, zatímco např. na Slovensku jsou to "parené buchty". Můj zeť je od Brna a to si taky občas nerozumíme :-D

Cudla

23. 3. 2013 20:35

Ivana64:Odkud pochází tento recept vůbec netuším, ona je dělávala má prababička a ta mi už bohužel neřekne, odkud ho měla.:)Ale babička určitě z Moravy byla, asi to bude zázračně zachovaný název (a recept) stejně jako ve vedlejší dědině říkají ovocným knedlím pěry a u nás zase koláčky.

Emča

23. 3. 2013 11:17

Musím se přidat.Jsme čistokrevní Slováci a já znám tento recept od své babči i máma a táta je občas dělali za totáče,ale byli jednodušší. Hladká mouka ,sůl a voda. Vznikla lepivá hmota,kterou se podsýpávalo při vykulování kulatých placiček a ty se pekly na plotýnce na sporáku. Po dopečení se mazaly máslem a byly moc dobré,jedly se teplé a když ochladly ztvrdly.Udivilo mě,že ten název je známý i v Čechách.Moc ráda vzpomínám na zapomenuté recepty, nutno podotknout,že pro gurmety to opravdu není.Posílám 5x :-p

žroutík

22. 3. 2013 23:53

Já je dělám na pánvičce na sucho té nepřilnavé

leňa

22. 3. 2013 19:17

Konečně,tak dlouho jsem hledala recept,prababička je tak ráda dělávala a já tak ráda jedla!!!:-p

Ivana64

22. 3. 2013 19:10

Jsem ráda, že tuto úpravu zná i někdo jiný. :-* Dělala je moje jihočeská babička (taky Ludmila ;-)), která ale pocházela z chmelařské oblasti mezi Žatcem a Louny. Nevíš, odkud je tento recept? On to totiž nezná nikdo, koho jsem se v Čechách ptala a pokud vím, babička nikoho z Moravy v předcích neměla. Tam je recept nazýván Beléše.

1974andrea 1974andrea

22. 3. 2013 18:46

Tak tohle dělala moje babi a občas dělá i mami, mažeme je hruškovýma povidlama, přidáváme tvrdý tvaroh a šlehačku:-p:-p:yes:

zizala zizala

22. 3. 2013 18:34

Mám moc ráda starodávné recepty :yes: Tohle by mi moc chutnalo naslano, třeba pomazané škvarkovou pomazánkou nebo nasladko, úplně na tom vidím hrušková povidla...mňam :-p Ukládám a vyzkouším ;-)

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Edice Toprecepty.cz

Kuchařky a kalendář

Naše kuchařka

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Další recepty

Tématické fráze: vdolky pečené na plotně beleše s mákem vdolky na sucho suché vdolky slovacke belese domáci beleše pečené béleše beléše vdolky na kamnech vdolky pečené na sucho vdolky na plotýnce slovácké beleše recept suchý vdolek vdolky na suchu beleše recept vdolky na tálu beleše na sucho jak udelat vdolky na sucho recept na béleše bramborové beleše

Suroviny: mouka hladká, olej, droždí, sůl, cukr moučkový, mléko, povidla švestková, mák, marmeláda rybízová,

TopRecepty.cz

Beléšky/vdolky na plotně

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jgQ5