Pečené vegan koblížky (bez mléka a vajec)

Cudla Kuchařka: Cudla

Doba přípravy: 1 hodina kynutí a 40 minut pečení 4 porce Sladká jídla 6 názorů

Suroviny

Těsto na koblížky:
1 hrnek rostlinného mléka nebo vody
50 gramů tuku, např. Alsan
1 špetka psyllia (nemusí být)
4 lžíce třtinového nebo bílého cukru
špetka soli
250 gramů hladké mouky
250 gramů celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
(může být ale i jen ½ kg hladké bílé mouky)
1 kostka droždí
Na potření koblížků:
½ kostky tuku
4 lžíce rumu
2 lžíce cukru, medu, javorového sirupu, melasy, sladovitu…
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny dáme v pořadí, jak jdou za sebou do pekárny a necháme hodinu nakynout. Samozřejmě lze udělat i bez pekárny klasicky s kváskem.

  2. Po hodině vyklopíme těsto na pomoučený vál, vyválíme asi 2 cm tlustou placku, vykrájíme skleničkou kolečka a přesuneme je na plech. Tam je ještě 15 minut necháme kynout.

  3. Během toho nahřejeme troubu na 160°C a rozpustíme v kastrólku všechny suroviny na potření.

  4. Nakynuté koblížky dáme na 20 minut péct do trouby. Po vytažení je ještě horké potřeme směsí másla, rumu a cukru a po vychladnutí je potřeme ještě jednou. Můžeme je pak buď posypat cukrem a třeba skořicí nebo grankem (koblížky lepí a hezky to na nich drží) nebo je jíst klasicky, potřené marmeládou.

Poznámka

Je to upravený recept pro potřeby veganů z blogu "Blondýna v kuchyni", děkuji tímto za inspiraci. Omlouvám se za absenci fotky, děti jedly tak rychle, že nebyl čas fotit, třeba se mi to povede příště. :) Koblížky jsou skvěle vláčné, nejsou v nich velké prázdné bubliny jako u klasicky smažených, nejsou tolik mastné a člověku po nich není zdaleka tak těžko, jako po klasických. Máme je doma raději než smažené, ty už nedělám.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Pečené vegan koblížky (bez mléka a vajec)

  • Cudla Cudla(autorka receptu)

    Frantiska: Jo ták, na obalu Alsanu není nikde uvedeno, že je to "máslo". Je to margarín, nebo rostlinný tuk, já tomu ale s dětmi říkám máslo, protože je to tak jednodušší, takže to byla pouze má chyba. :)

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    Cudla: no protoze pro potravinove vyrobky, ktere se prodavaji pod nazvem máslo je pevně dané složení :) Klasické máslo obsahuje minimálně 80 % mléčného tuku, zbytek tvoří voda (do 16 %) a mléčná sušina (bílkoviny, laktóza). Vsechno ostatni, co se prodava a ma jine slozeni se nemuze jmenovat maslo.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • Cudla Cudla(autorka receptu)

    Eja57: Proč má mít Alsan problém s názvem?

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Eja57: Dalas som tvoj link ako rozklikávací. ;-)
    https://www.zdraviucesty.cz/potraviny/chlazene-vyr...

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    https://www.zdraviucesty.cz/potraviny/chlazene-vyrobky/maslo-alsan-s-250g-543.html
    Docela mne překvapilo, že firma nemá problém s názvem....

    Odpovědět

Tématické fráze: recepty na koblížky bez mléka vegan koblížek koblížky bez mléka vegan loupáčky recept koblížky bez vejce co lze udělat v pekárně recept na koblížky bez mléka koblížek bez vajec pečení v pekárně,bez vajec a mleka peceme bez vajec recepty bez mléka a vajec pečení bez mléka a vajec

Zapomněl/a jsem heslo