

Hovězí závitky se zelím
Suroviny 4 porce
- 4 plátky hovězího masa
- 150 g anglické slaniny
- 1 sklenice kysaného zelí
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- stroužek česneku
- 1 cibule
- 2 polévkové lžíce sádla
- 1 poléívková lžíce hladké mouky
- hovězí vývar (může být i z bujonu)
Postup přípravy receptu
Zelí opláchneme studenou vodou a dáme okapat, pak ho překrojíme. Hovězí maso omyjeme, osušíme a naklepeme. Maso osolíme, opepříme, poklademe plátky slaniny a na ně dáme zelí, stočíme do závitků a přichytneme párátky.
Na sádle zpěníme cibuli, přidáme na kostečky nakrájený zbytek slaniny a krátce opečeme. Vložíme závitky, které orestujeme ze všech stran, podlijeme vývarem nebo vodou, přidáme trochu drceného kmínu a dusíme.
Při dušení celou dobu maso podléváme vývarem a dáváme pozor, aby se nám nepřichytilo. Jakmile jsou závitky skoro měkké přidáme zbytek zelí a ještě krátce podusíme.
Závitky vyjmeme, šťávu zahustíme moukou rozšlehanou v trošce studené vody, přidáme sůl, pepř a česnek. Závitky vrátíme do šťávy a prohřejeme. Podáváme s houskovým knedlíkem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Hovězí závitky se zelím
-
Moc hezky připravené závitky
+11
Také máme rádi maso naplněné dobrým zelíčkem
-
-
Někde v nějakém odborném časopisu jsem četla, že pravý španělský ptáček byl plněný zelím. V Čechách se dělá plněný, tak jak ho známe (slanina, okurek, vejce) a mylně se nazývá „Španělský ptáček“. Článek nemůžu najít, abych citovala doslovně.
Tohle není "Záhorácký závitek", ten se dělá z vepřového masa a převážně z bůčku. -
Dávám bodíka, mám ráda záhorácký závitek /z vepřového / , mívali jsem ho v práci, když jsme kupovali na obědy mražená jídla a byl můj neoblíbenější spolu s vynikajícím španělským ptáčkem a roštěnou. Chutnal skvěle s bramborovým knedlíkem, já ráda i rýži. Velice se mi líbí nápad se zelím přímo do omáčky
Určitě vyzkouším.
-
Jinak sešit s recepty a žákovským perem mám taky, jen to nějak vybledlo (né věkem, určitě nekvalitním inkoustem)
Ale fakt je zajímavý, že inkoustové recepty, který mám po babce, tchýňce a mamce je daleko zřetelnější než ten můj.... -
cathleen:Já jsem v něm měla založeny vystříhlé recepty a teď se mi celý rozpadá
-
Bahula: já odevšad...syn, když byl malý, tomuhle sešitu říkal "baštová knížka"
(je tlustý jako kniha - ten sešit myslím
).
-
cathleen:Taky mám takový sešit, ráda a dlouho jsem psala plnicím perem ještě na gymplu, všichni psali propiskou a já stále doplňovala ingoust
Sešit mám ochytaný, mám v něm hlavně recepty po babičce na pečení
-
Bahula: určitě vyzkouším! Nevím, odkud "datle" mám, mám je napsané ve svém sešitě už hromadu let, ještě plnícím perem
-
cathleen: Zkus s knedlíkem a zelím do šťávy je to výborné
Mamka tento recept asi před 40 lety donesla z práce. Nějaký kuchař to uvařil v závodní jídelně a recept patřil, k nejoblíbenějším jídlům. U nás se ujal, nejdříve ho vařila mamka a teď já
-
říkala jsem si, že je mi to povědomé...http://www.toprecepty.cz/recept/3287-ruske-datle/ - ty máš navíc zelí i ve šťávě.
-
JOOO taky dělám z libovějšího bůčku
mňam
-
Pěkný recept, no fakt bych si pochutnala
-
rebeka:Zelí dusím nejdříve s masem, pak maso vyndám a šťávu dodělám. Recept se v rodině ujal a vaříme asi už 40 let. Někdy dělám i z vepřové kýty, nebo dávám zelí ve sladkokyselém nálevu, ale nejlepší varianta je jak jsem uvedla
. Výborné jsou na druhý den, ale to málokdy zbudou
.
-
joj kde zelo maso knednicek tam sem prvni