Hovězí závitky se zelím

Bahula Kuchařka: Bahula

Doba přípravy: 90minut 4 porce Hovězí maso 20 názorů

Suroviny

4 plátky hovězího masa
150 g anglické slaniny
1 sklenice kysaného zelí
sůl
pepř
drcený kmín
stroužek česneku
1 cibule
2 polévkové lžíce sádla
1 poléívková lžíce hladké mouky
hovězí vývar (může být i z bujonu)
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zelí opláchneme studenou vodou a dáme okapat, pak ho překrojíme. Hovězí maso omyjeme, osušíme a naklepeme. Maso osolíme, opepříme, poklademe plátky slaniny a na ně dáme zelí, stočíme do závitků a přichytneme párátky.

  2. Na sádle zpěníme cibuli, přidáme na kostečky nakrájený zbytek slaniny a krátce opečeme. Vložíme závitky, které orestujeme ze všech stran, podlijeme vývarem nebo vodou, přidáme trochu drceného kmínu a dusíme.

  3. Při dušení celou dobu maso podléváme vývarem a dáváme pozor, aby se nám nepřichytilo. Jakmile jsou závitky skoro měkké přidáme zbytek zelí a ještě krátce podusíme.

  4. Závitky vyjmeme, šťávu zahustíme moukou rozšlehanou v trošce studené vody, přidáme sůl, pepř a česnek. Závitky vrátíme do šťávy a prohřejeme. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 19 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Hovězí závitky se zelím

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Moc hezky připravené závitky:-K+11:yes:Také máme rádi maso naplněné dobrým zelíčkem:-p

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

  • Bahula Bahula(autorka receptu)

    Někde v nějakém odborném časopisu jsem četla, že pravý španělský ptáček byl plněný zelím. V Čechách se dělá plněný, tak jak ho známe (slanina, okurek, vejce) a mylně se nazývá „Španělský ptáček“. Článek nemůžu najít, abych citovala doslovně.

    Tohle není "Záhorácký závitek", ten se dělá z vepřového masa a převážně z bůčku.

    Odpovědět

  • dapru dapru

    Dávám bodíka, mám ráda záhorácký závitek /z vepřového / , mívali jsem ho v práci, když jsme kupovali na obědy mražená jídla a byl můj neoblíbenější spolu s vynikajícím španělským ptáčkem a roštěnou. Chutnal skvěle s bramborovým knedlíkem, já ráda i rýži. Velice se mi líbí nápad se zelím přímo do omáčky :yes::yes: Určitě vyzkouším.:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    :-p:-p:yes::yes:
    Jinak sešit s recepty a žákovským perem mám taky, jen to nějak vybledlo (né věkem, určitě nekvalitním inkoustem :-D:-D:-D)
    Ale fakt je zajímavý, že inkoustové recepty, který mám po babce, tchýňce a mamce je daleko zřetelnější než ten můj....

    Odpovědět

  • Bahula Bahula(autorka receptu)

    cathleen:Já jsem v něm měla založeny vystříhlé recepty a teď se mi celý rozpadá :-D

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Bahula: já odevšad...syn, když byl malý, tomuhle sešitu říkal "baštová knížka":-D:-D (je tlustý jako kniha - ten sešit myslím :-D).

    Odpovědět

  • Bahula Bahula(autorka receptu)

    cathleen:Taky mám takový sešit, ráda a dlouho jsem psala plnicím perem ještě na gymplu, všichni psali propiskou a já stále doplňovala ingoust :-D:-D:-D Sešit mám ochytaný, mám v něm hlavně recepty po babičce na pečení :-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Bahula: určitě vyzkouším! Nevím, odkud "datle" mám, mám je napsané ve svém sešitě už hromadu let, ještě plnícím perem:-D

    Odpovědět

  • Bahula Bahula(autorka receptu)

    cathleen: Zkus s knedlíkem a zelím do šťávy je to výborné:-p Mamka tento recept asi před 40 lety donesla z práce. Nějaký kuchař to uvařil v závodní jídelně a recept patřil, k nejoblíbenějším jídlům. U nás se ujal, nejdříve ho vařila mamka a teď já;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    :-)) říkala jsem si, že je mi to povědomé...http://www.toprecepty.cz/recept/3287-ruske-datle/ - ty máš navíc zelí i ve šťávě.

    Odpovědět

  • lomačka lomačka (neregistrovaný)

    JOOO taky dělám z libovějšího bůčku :-)mňam;-)

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Pěkný recept, no fakt bych si pochutnala:yes:

    Odpovědět

  • Bahula Bahula(autorka receptu)

    rebeka:Zelí dusím nejdříve s masem, pak maso vyndám a šťávu dodělám. Recept se v rodině ujal a vaříme asi už 40 let. Někdy dělám i z vepřové kýty, nebo dávám zelí ve sladkokyselém nálevu, ale nejlepší varianta je jak jsem uvedla:-p:-p:-p. Výborné jsou na druhý den, ale to málokdy zbudou:-*.

    Odpovědět

  • salsaro salsaro(neregistrovaný)

    joj kde zelo maso knednicek tam sem prvni:-D:-p:yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: hovězí závitky se zelim hovězí závitek se zelím hovězí se zelím hovězí závitky plněné zelím hovězí záhorácký závitek španělský ptáček se zelím hovězí závitky ptáčky se zelím ptáček plněný zelím ptáček se zelím hovězí závitek plněný zelím ptáčky plněné zelím hovezí pečeně se zelím hovězí maso se zelím hovězí plněné zelím záhorácký závitek z hovězího masa závitky z hovězího masa ptáčci se zelim hovězí kýta se zelím hovězí zavitek

Zapomněl/a jsem heslo