Játrová paštika
Pokud si játrovou paštiku uděláte sami doma, máte jistotu, že nebudete konzumovat žádná éčka ani zahušťovadla a barviva. A ten pocit za trochu práce navíc přece stojí. Hotová paštika vás svou příjemnou chutí za vaší píli odmění.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 20 492 kJ / 4 898 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 378,36 g |
Tuky | 346,88 g |
Vláknina | 24,00 g |
Cholesterol | 3,98 g |
Sodík | 1,74 g |
Sůl | 3,97 g |
Sacharidy | 60,40 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Nevíte-li si rady se solením, zvažte směs před přidáním polévky a na každé kilo dejte max. 17-20 g soli.
Pokud do paštiky nepřidáme tu trochu polévky, po zavaření je to spíš taková paštika ke krájení. Koření smíchám podle naší chuti, ale nikdy nesmí chybět mletý hřebíček.
Po otevření to pak zavoní celou místností.....
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
21. 3. 2018 14:03
hospodyne: dopsala jsem do Poznámky
19. 3. 2018 21:03
cathleen: já s tím problém nemám, ale třeba některé naše sousedky by zavařované paštiky zkusily a právě se bojí soli. Při té příležitosti mě napadlo, že by se určité vodítko hodilo i jiným kuchařkám.
19. 3. 2018 17:14
hospodyne: ano, s množstvím soli máš pravdu.
Dávám sůl už do vody, ve které lalok vařím, tak ji pak nemohu odvážit tak, jak píšeš - když i ta "polévka", kterou paštiku ředím, je lehce slaná. Proto píšu to své "podle chuti". Celkově paštikovou masu před naléváním do sklenic osolím tak, aby byla malinko přesolená a také víc okořeněná. Zavařením se sůl i koření natáhne do masa s cibulí a paštika je tak akorát - mám mnohokrát odzkoušeno.
Dávám sůl už do vody, ve které lalok vařím, tak ji pak nemohu odvážit tak, jak píšeš - když i ta "polévka", kterou paštiku ředím, je lehce slaná. Proto píšu to své "podle chuti". Celkově paštikovou masu před naléváním do sklenic osolím tak, aby byla malinko přesolená a také víc okořeněná. Zavařením se sůl i koření natáhne do masa s cibulí a paštika je tak akorát - mám mnohokrát odzkoušeno.
19. 3. 2018 17:04
Dnes tuto paštiku dělám, jen trošku upravené poměry. A tak mě napadlo, že u podobných receptů není množství soli. ." Podle chuti" může být pro neznalé dost problém. Já dávám na 1 kg zpracované hmoty 2 dkg soli. Jinak paštika je to výborná a když se dobře zavaří, vydrží velmi dlouho. Dnes ji dělám z 6 kg
10. 9. 2014 22:39
Dobrý den,
tuto paštiku, mimo jiné je fantastická, jsem dělala naposledy se svým mužem. Jenže zemřel a já jsem teď sama a dnes už skoro nezavařuju. Velmi nám ta paštika tehdy chutnala a kluci si na ni nedávno vzpomněli a chtějí, abych jim ji připravila. Jenže se přiznám, že bez muže sama neumím zavařovat. Nemá nikdo zkušenost se zavařováním v horkovzdušné troubě?Tehdy jsme to zavařovali ty dvě hodiny v kuse jak je psáno, ale jak dlouho v té troubě a na kolikátce teploty? Děkuju.
tuto paštiku, mimo jiné je fantastická, jsem dělala naposledy se svým mužem. Jenže zemřel a já jsem teď sama a dnes už skoro nezavařuju. Velmi nám ta paštika tehdy chutnala a kluci si na ni nedávno vzpomněli a chtějí, abych jim ji připravila. Jenže se přiznám, že bez muže sama neumím zavařovat. Nemá nikdo zkušenost se zavařováním v horkovzdušné troubě?Tehdy jsme to zavařovali ty dvě hodiny v kuse jak je psáno, ale jak dlouho v té troubě a na kolikátce teploty? Děkuju.
28. 2. 2014 22:50
andrysek.jaroslav229používám paštikové koření TRUMF-játrová paštika,odkaz na w.w.w.koření trumf
12. 12. 2013 11:01
Toto je nejlepší návod na výrobu játrové domácí paštiky. Děláme ji při domácí zabíjačce každý rok. Jen nedáváme cibuli ani česnek, změní to trochu tu pravou játrovou chuť, jako koření pak dáváme jen sůl a pepř. Dobře zavařit a dobrou chuť.
10. 2. 2013 10:55
JÁTROVÁ DOMÁCÍ PAŠTIKA:
Naše rodina dělá tuto játrovou paštiku:
1 kd vepřových jater
1 kg syrového sádla
0,1 kg vepřové kůže vařené rozmixované ve vývaru (nemusí být)
3 stroužky česneku větší
1 menší cibule
40 gr soli pragandy(vede každá drogerie)
koření do paštiky,neobo jen pepř,sůl,špetku skořice,špetku nového koření,apd.
Postup: umeleme 2 x jádtra co nejemněji,sádlo 1x také,každé zvlášť.při mletí jater přidáme sůl a koření,česnek i cibuli.Játra promícháme a necháme asi 2 hod,prorůžovět(to udělá pragada sůl)potom tyčkovým mixérem mixujeme játra za postupnmého zašlehávání mletého sádle,nakonec zašleháme kůže.Postupně se spojí do kompaktní játrové hmoty,která velmi lepí.Tuto hmotu naplníme do vhodné nádoby,srnčí hřbet a zatížíme,nebo skleniček s víčky a na plechu v troubě necháme táhnout při teplotě 85 st.2,5 hod.Nádoby můžeme vyložit plátky anglické slaniny,nebo podobně.Po vychlazení je super.Skleničky uložíme do mrazáku k postupné komzumaci.Dobrou chuť.Děláme ji doma mnoho let. Nepřekročit teplotu 90 st.C.
Naše rodina dělá tuto játrovou paštiku:
1 kd vepřových jater
1 kg syrového sádla
0,1 kg vepřové kůže vařené rozmixované ve vývaru (nemusí být)
3 stroužky česneku větší
1 menší cibule
40 gr soli pragandy(vede každá drogerie)
koření do paštiky,neobo jen pepř,sůl,špetku skořice,špetku nového koření,apd.
Postup: umeleme 2 x jádtra co nejemněji,sádlo 1x také,každé zvlášť.při mletí jater přidáme sůl a koření,česnek i cibuli.Játra promícháme a necháme asi 2 hod,prorůžovět(to udělá pragada sůl)potom tyčkovým mixérem mixujeme játra za postupnmého zašlehávání mletého sádle,nakonec zašleháme kůže.Postupně se spojí do kompaktní játrové hmoty,která velmi lepí.Tuto hmotu naplníme do vhodné nádoby,srnčí hřbet a zatížíme,nebo skleniček s víčky a na plechu v troubě necháme táhnout při teplotě 85 st.2,5 hod.Nádoby můžeme vyložit plátky anglické slaniny,nebo podobně.Po vychlazení je super.Skleničky uložíme do mrazáku k postupné komzumaci.Dobrou chuť.Děláme ji doma mnoho let. Nepřekročit teplotu 90 st.C.
10. 4. 2011 16:57
rebeka: Nadi, koření melu na umělohmotném ručním kávomlýnku, sypu ho přiměřeně, míchám, semtam ochutnám a čeho je třeba, přisypu - tak, aby to bylo podle naší chuti (třeba jako při kořenění sekané).
Hřebíčku dávám poměrně dost, až ho tam vsypneš (po troškách), uvidíš, že ucítíš "játrovou paštiku". Je dobré směs malinko přesolit (ale malinko), dost soli se vsákne do masa (to je nesolené) při zaváření. Ale i kdyby se nezdařilo a paštika byla míň slaná, dosolit na chlebu ji můžeš vždycky
Hřebíčku dávám poměrně dost, až ho tam vsypneš (po troškách), uvidíš, že ucítíš "játrovou paštiku". Je dobré směs malinko přesolit (ale malinko), dost soli se vsákne do masa (to je nesolené) při zaváření. Ale i kdyby se nezdařilo a paštika byla míň slaná, dosolit na chlebu ji můžeš vždycky
10. 4. 2011 14:59
cathleen:joooj,můj guru znamenám siono by se to koření dalo i utlouct v porculánovém hmoždíři,he jo
jenom aby potom konzumenti neutloukli mě...
a děkuji
jejda a málem bych zapomněla:toho kořeníčka asi přiměřeně,přiměřeně ale kolik toho hřebíčku..s tím asi opatrně..jeden..dva a česnek vůbec žádný Magduška dává..tak nevím..já s tím nemám pražádnou zkušenost
jenom aby potom konzumenti neutloukli mě...
a děkuji
jejda a málem bych zapomněla:toho kořeníčka asi přiměřeně,přiměřeně ale kolik toho hřebíčku..s tím asi opatrně..jeden..dva a česnek vůbec žádný Magduška dává..tak nevím..já s tím nemám pražádnou zkušenost
10. 4. 2011 14:56
rebeka: Nadi, davam mlety cerny pepr, zazvor, trochu sladke papriky, mleteho noveho koreni, muskatoveho kvetu (taky troska, ale nemusi byt), co u nas nesmi chybet - mlety hrebicek. Ten dela pastiku pastikou.
Maso uvar v trose vody a tento vyvar pak pridej do toho namleteho tak, aby se to dalo namixovat.
Maso uvar v trose vody a tento vyvar pak pridej do toho namleteho tak, aby se to dalo namixovat.
10. 4. 2011 14:54
rebeka:medveďa už od dneska naháňa maris...
10. 4. 2011 14:52
magdalenka:a kde si nehala medveďatu neide
10. 4. 2011 14:50
Cat vám určite odpovie, ale ja dávam aj cesnak a staročeské korenie...
10. 4. 2011 14:48
Domácí paštiku miluji.
A mám úplně stejný dotaz jako Rebeka.
A mám úplně stejný dotaz jako Rebeka.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 5 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 13 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 19 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 20 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno 4. 5. 2024 17:16
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno 4. 5. 2024 10:40
Právě bylo uvařeno:
Kuřecí kari kousky s kokosovým mlékem a špenátem
LycanCZ uvařila před 3 hodinami
Kiwi řezy - jemné a osvěžující
Veralev uvařila před 5 hodinami
Zapečená tarhoňa
Markeeta uvařil před 6 hodinami
Vepřové maso na česneku
Jitule82 uvařila před 6 hodinami
Snadnější varianta výborného medovníku na velký plech
Adlla uvařila před 7 hodinami
Sušenky s arašídovým máslem a čokoládou
@lucivydrova uvařila před 8 hodinami
Sójové kostky a la Katův šleh
Kristian uvařila před 9 hodinami
Ananasové řezy s mascarpone
Sendo uvařila před 9 hodinami
Špagety "Alfredo"
Panova uvařila před 9 hodinami
Zelný salát s červenou čočkou
Zizalinka uvařila před 11 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: játrová paštika nejlepší játrova domácí paštika játrová paštika recept nejlepší játrová paštika recept na játrovou paštiku zavarovani pastiky koření do domácí játrové paštiky paštika recept jatrova pastika zavařování domácí paštiky zavařování paštiky v troubě paštika játrová játrová paštika recepty koření do paštiky domácí játrová paštika návod na domácí paštiku nejlepší játrová domácí paštika bez vajec paštikové koření paštika recept jak zavarit domaci pastiku
Suroviny: maso vepřové, játra, sádlo, vejce, cibule, sůl, koření paštikové
Játrová paštika
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jR4l
45 názorů