Postup přípravy
Krok 1: Natrhané listy necháme na stinném místě 6-8 hodin zavadnout. Ještě vláčné je rozprostřeme do tenčí vrstvy a válením válečkem je pomačkáme. Pak vrstvičku listů srolujeme do pevného smotku a uložíme je na teplém vlhkém místě (já jsem je ne neprodyšně přivřela do sáčku).
Krok 2: Rostliny se mají v závitcích zapařit a tím se vytvoří podmínky pro fermentační procesy. Po 24-48 hodinách závitky nakrájíme na 5 mm řezy, které ve stínu usušíme.
Krok 3: Barva listů je dost tmavá, vůně získá na výraznosti. Z tohoto čaje můžeme udělat třeba nálev: (výluh získaný horkou vodou, čaj přelijeme vroucí vodou a zakrytý necháme stát 15 minut) nebo macerát: (výluh zastudena, čaj necháme louhovat několik hodin až dnů ve studené vodě).
Zveřejněno 15. 8. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Fermentovaný rybízový čaj
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LGZ4
Moje poznámka
Fermentovaný rybízový čaj
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LGZ4
Nejnovější recepty
Salát s chřestem a jahodami
Přidáno před 12 hodinami
Masové kuličky obalené v ostro-kyselé omáčce
Přidáno před 13 hodinami
Smažený řízek podle babičky jednoho šéfkuchaře
Přidáno před 13 hodinami
Domácí třešňový sirup
Přidáno před 13 hodinami
Kynuté knedlíky
Přidáno před 18 hodinami
Květákové kari s brokolicí, paprikami a baby špenátem
Přidáno 7. 6. 2025 05:05
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hrníčkové těsto na palačinky pro mlsné lidi
absolut.girl před 18 minutami
Tuňáková pomazánka s tvarohem
Sahula před 10 hodinami
Tuňáková pomazánka s kapary
Sahula před 10 hodinami
Tuňáková pomazánka se sušenými rajčaty
Sahula před 10 hodinami
Vepřové výpečky na černém pivu
Sahula před 10 hodinami
BeBe střecha s banánem
Majavcelicka před 13 hodinami
Luxusní a rychlý makovník
Jakubka před 13 hodinami
Jihočeská kulajda
poirotka před 14 hodinami
Kuřecí špalíčky na divoko
poirotka před 14 hodinami
Tématické fráze:
fermentovaný maso,
fermentovaný čaj,
rybízový čaj,
rybízový pečený čaj,
rybízový sirup vařený,
peceny caj s rybizem,
rybizovy list,
pečený čaj rybízový,
fermentované ředkvičky,
fermentovaný sirup,
fermentovaný domácí čaj,
rybizovy caj jak,
pečený rybízový čaj,
pečený čaj rybizovy recept,
co jsou fermentované čaje?,
recept na rybizovy peceny caj,
jak se dela caj z listu cerneho rybizu,
fermentované čaje,
fermentovaný čaj recept,
vařený rybízový čaj
Suroviny:
rybíz černý
Komentáře (8)
Jen - tady se ta jeho charakteristická vůně fermentováním dost ztratí, setře, převládá vůně černého čaje.
Ale chutná opravdu moc dobře