Guláš z fermentovaných salámů

clupmi Kuchař: clupmi

Doba přípravy: 60 minut 6 porcí Jiné maso 20 názorů

Suroviny

100 g salámu Vysočina
200 g Kmotrovy klobásy
200 g salámu Salchichon
1 ks Ostravské klobásy
lžíce sádla
1 cibule
mletá uzená paprika
gulášové koření
sůl
pepř
majoránka
Tabasco
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Uzeniny nakrájíme na tenká půlkolečka a dáme na pánev restovat. Chvíli zprudka a pak jen pozvolna, aby se popustil tuk. Odstavíme.

  2. Ve větším kastrolu na sádle zprudka restujeme nadrobno nakrájenou cibuli do tmavohněda.

  3. Teď pracujeme rychle. Na cibuli přeneseme veškerou uzeninu i s výpekem, zasypeme paprikou, gulášovým kořením a zalijeme horkou vodou.

  4. Povaříme, posolíme, opepříme, zahustíme domácí nebo hotovou jíškou.

  5. Dochutíme majoránkou a kdo může, tak i pár kapkami Tabasca.

Poznámka

Salchichon je fermentovaný španělský salám, vyrobený z vepřového masa. Tento jemný salám obsahuje kuličky černého pepře, které mu dodávají typickou chuť. Tuto zvláštní chuť spolu s čekou Kmotrovou klobásou, která je velmi peprná, přenáší do guláše. Vysočina to jistí a ostravskou klobásu jsem přidal, protože je moje oblíbená, už z doby, kdy ji vymysleli v Masokombinátu Martinov. Suroviny jsou složeny z poživatin (což jsou potraviny, pochutiny a nápoje). Některé pochutiny jako například "Magi" se vyrábí a prodávají od roku 1923. Podravka se vozila z Jugoslávie jako svátost. http://clupmi.blog.cz/rubrika/recepty

http://miric.unas.cz/pochutiny-obecne/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 11 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Guláš z fermentovaných salámů

  • casino casino

    clupmi:
    Qalita neééééé...:-)
    No a cena? Jak pro koho, že;-)
    (leč raději toho nechejme a nechte to tu vyluxovat:-K

    Odpovědět

  • clupmi clupmi(autor receptu)

    Kvalita a cena potravin je relativní.

    Odpovědět

  • casino casino

    zizala:
    Za ty různobarevné cibule apod. zde 4. 11. 2018 11:56:02 bych vás nejraději zulíbal:-*
    Ale avšak neučiním tak pouze z obavy, že bych to udělal z nevhodné strany a mohl být nařčen z análalpinismu :-D

    Odpovědět

  • zizala zizala

    clupmi: I kdepak, plané politizování je kritika bez návrhu lepšího řešení. Dajda napsala perfektní řešení, pod které se podepíšu: Uvařit guláš z masa a drahé salámy nechat na nápaditější využití.

    Odpovědět

  • clupmi clupmi(autor receptu)

    Doporučoval bych vřele nejprve si podle receptu pokrm uvařit, ochutnat a pak napsat jestli chutnalo - nechutnalo, jestli to bylo moc ostré, kyselé, sladké, smradlavé, břidké, atd, atd. Jinak je to jen plané politizování nad džbánkem piva.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    zizala: ... zvláště když tu chuť přebijeme gulášovým kořením, uzenou paprikou, majoránkou, a navíc ještě Tabascem. nevím, proč bych si měla kupovat na guláš drahé trvanlivé salámy a klobásky, když si mohu koupit maso a kousek klobásky přidat do guláše jen na dochucení.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    casino: Ten výraz je všeobecně rozšířený, i když pan Vaněk s ním asi přišel jako první. A neměla jsem na mysli jen tento recept. Obecně se řídím spíš jeho poslední větou o používání hlavy. Nacházím tu někdy tak nelogické věci, že jen žasnu - grilování pršutu, použití bílé a červené cibule v jednom receptu na dušené maso, trápení rybího masa nebo kachních prsou neúměrně dlouhou dobu atd. Za svým názorem, že je hřích dávat Salchichon do guláše, kde je navíc ve společnosti Vysočiny a Ostravské klobásy, si stojím. Fermentované uzeniny obecně považuju za delikatesu, jejichž chuť v guláši nemá šanci vyniknout. Můj názor. ;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Za mne bez gulášového koření ( to jsem trochu nepochopila k čemu tam je) proč ne :yes:

    Odpovědět

  • clupmi clupmi(autor receptu)

    casino: :yes::yes::yes:Vytesat zlatým písmem do žuly nebo napsat bílou křídou do komína!:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • casino casino

  • clupmi clupmi(autor receptu)

    Lenunka: Děkuji za poučení. Budu si to pamatovat. :-K

    Odpovědět

  • zizala zizala

    clupmi: Šmakuláda pro mne představuje jídlo, kde je mnoho dochucovadel, téměř nebo vůbec žádná zelenina, hodně uzenin, náhražek a podobně. K vašemu receptu mám ještě jednu připomínku - salám Salchichon je do guláše hřích dávat. Mezi ostatními uzeninami a kořením jeho chuť zcela zanikne.

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka(moderátorka)

    clupmi: to že to vy nevíte, neznamená, že tam vitamíny nejsou:-)
    citace:
    Brambory jsou významným zdrojem vitamínu C - jedna porce vařených brambor (180 g) ho obsahuje kolem 10 mg, což je jedna osmina denní dávky. Nové brambory obsahují přibližně dvojnásobné množství, což je asi čtvrtina denní doporučené dávky. Brambory jsou rovněž zdrojem vitamínů skupiny B. Jedna porce vařených brambor (180 g) obsahuje množství vitamínů B1, B6 a kyseliny listové, představující více než jednu šestinu denní dávky pro dospělé osoby. Jsou také významným zdrojem draslíku a obsahují malé množství hořčíku a železa.

    Odpovědět

  • clupmi clupmi(autor receptu)

    zizala: Nevím, co jsou to "šmakulády"? Já znám jen potraviny, pochutiny a nápoje (viz. odkaz v poznámce). A samozřejmě, že než jsem recept přidal, tak jsem si ověřil, že stejný tady ještě není. Snad vyjma mého:
    https://www.toprecepty.cz/recept/55751-gulas-z-gri...
    nebo
    https://www.toprecepty.cz/recept/47801-gulas-ze-sm...

    Odpovědět

  • clupmi clupmi(autor receptu)

    Lenunka: Nevím, kolik ve vařeném bramboru zůstane vitamínů, možná 00 prd. Je to totéž, jako když si k tomu dám knedlík (bramborový nebo houskový), nebo gnocchi, nebo špecle. Ve všem je mouka, potažmo škrob, což je polysacharid - čili cukr. :-?

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: fermentovaný salám fermentované uzeniny co je fermentovaný salám fermentovaná jídla recept na nápoj v sm00ty guláš z vysociny fermentované klobásy fermentovaná cibule recepty ze salamu fermentovane klobasy recepty fermentovaný salám recept fermentovaná jídla recepty co uvarit ze salamu