Závin s třešňovo-krémovou náplní - maďarský

Veronika.Hrozna Kuchařka: Veronika.Hrozna

Doba přípravy: 120 minut i s odležením těsta 1 závin Moučníky , Záviny, rolády 6 názorů

Suroviny

Těsto:
150 g hladká mouka
75 g máslo
citronová kůra z 1/2 většího citrónu
trošku soli
5 lžic studené vody
Náplň:
500 g třešní s peckami
100 g másla
2 vajíčka
50 g oloupaných,trošku opražených umletých mandlí
150 g hladké mouky
100 - 150 g moučkového cukru
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Ze změklého másla, mouky a vody uděláme těsto. Nezapomenout citronovou kůru, opravdu je třeba ostrouhat celou půlku většího citronu.

  2. Z těsta uděláme bochánek a dáme na dvě hodinky do lednice (vajíčko tam není)!

  3. Třešňová hmota na plnění:

    Změklé máslo a prosátý cukr s jednou lžící horké vody vyšleháme do pěny. Přidáme umleté opražené mandle.

  4. Mícháme dál a postupně přidáme nejdřív jeden žloutek, pak druhý žloutek. Dobře našleháme, přidáme bílky a zase velice dobře prošleháme.

  5. Nakonec přidáme prosátou hladkou mouku a třešničky. Když se to zdá být velmi řídké, klidně přidáme ještě hladkou mouku.

  6. Těsto rozválíme rovnou na pomoučněném pečícím papíře, jde to velmi lehce a naplníme směsí s třešněmi. Zarolujeme pomocí papíru a opatrně dáme na plech.

  7. Pečeme bez horkovzduchu na 170°C 45 minut do zlatova.

    Řiďte se svojí troubou. Po upečení horký potřít důkladně rozpuštěným máslem - nešetřit.

Poznámka

Nechat úplně vychladit, až pak opatrně krájet. Lepší je podávat na druhý den. Šťáva z třešní vsákne do mouky v krému, takže všechno je vláčné.

Recept je od mé tchýně, je to lehký moučník a já ho peču i s višněmi, ten je podle mě ještě lepší než třešňový !

Dají se použit kompotované i mražené třešně, nechte je dvě hoďky trošku rozmrznot.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Závin s třešňovo-krémovou náplní - maďarský

  • zuzazuza55: Zkusila jsem jednou vypeckovat třešně a celé se to vysušilo,jak se to peklo. Peče se to dost dlouho jelikož je v tom krému mouka a musí se to řádně propéct. Z krásných třešniček zustaly jenom takové cancourky a troška dužiny. Ani na řezu to nebylo hezké. Ale když nevadí ,tak vypeckuj!:-D Ale dej víc třešní.:-p
    U nás dělám i bublaninu s peckami,všichni mají rádi tu chuť třešniček u pecky.:-D

    Odpovědět

  • zuzazuza55 zuzazuza55(neregistrovaný)

    ...a ty pecky tam nevadí?:-O

    Odpovědět

  • JitkaS JitkaS

    Veronika.Hrozna: Aha:-!...ale vy jste určitě z daleka, abych se zastavila:-D Tak si ho holt zkusím upéct sama:-) Díky za receptík:-K

    Odpovědět

  • Je skoro celý , já jenom ukrojila na focení,do zitřku musí odležet aby ta štáva z třešní prolezla tím závinem ! Papat se bude zítra.
    Dneska jsem mazala rum s máslem ,to je lepší než samotné máslo ,tak bude zítra vonět i rumem.:-8

    Odpovědět

  • JitkaS JitkaS

    Zajímavá náplň:yes: Nezbyl kousek na ochutnání:-?:-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

Tématické fráze: madarsky tazeny závin madarsky strudl maďarský tažený závin s ořechy tazeny strudl s tresnemi lehky moucnik z třešní recept na madarsky strudl s ovocem madarsky strudl s ovocem recepty madarský tažený jablkový závin jak opražit mandle strudl z tresni madarské těsto- mouka hladka máslo sul voda maďarský ořechový závin maďarský závin s makem a višněmi madarský štrudl s mákem a višněmi domácí těsto na závin madarský strudl s tresnovou naplni zavin z mrazenych tresni zavařené třešně s peckami