Rybí polévka III.

Polévky Doba přípravy: 60 30 názorů

Polévky Doba přípravy: 60 30 názorů

Suroviny 10 porcí

2 kapří hlavy + rybí vnitřnosti
100 g másla
2 mrkve
1 petržel
150 g celeru
1 cibule (asi jako střední jablko)
5 rohlíků na kostky
2 sáčky Hrachové polévky se slaninou Vitana
sůl
kmín
muškátový oříšek
muškátový květ

Postup přípravy receptu

  1. Očištěné hlavy vaříme v osolené vodě, kmín dáme do gázy nebo do vajíčka na čaj a dáme vařit s hlavami.

  2. Do jiného kastrůlku dáme vařit vyčištěné vnitřnosti.

  3. Hlavy trvají asi půl hodinky, vnitřnosti 20 minut. Hlavy vyndáme a maso obereme. Vnitřnosti vyndáme a nasekáme spolu s masem z hlav.

  4. Veškerou zeleninu očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle.

  5. Do hrnce dáme máslo a na něm orestujeme zeleninu. Zalijeme vývarem z hlav, asi tři čtvrtě litru si necháme stranou. Zeleninu povaříme asi 15 minut, přidáme obrané maso a ještě povaříme. Do hotové polévky zavaříme tu hrachovku rozmíchanou ve zbytku vývaru.

  6. Ochutnáme, přidáme oříšek a květ, případně dosolíme. Nandáme na talíř a na vršek dáme kostky těch rohlíků co jsme si opekli v troubě do křupava.

Poznámka od kuchařky

Na vysvětlenou: Ta hrachovka se tam dává, protože hrách strhne tu rybí chuť, která někomu vadí. A mohu dokázat - byli jedlíci co mi tvrdili ryby nejím, to bych poznal a ty si z nás děláš legraci. Nedělal a jedli. Foto přidám až ji budu příští týden dělat.

Komentáře k receptu Rybí polévka III.

  • Dajda Dajda

    Tonja: Čočka se většinou jí na Nový rok, ale u nás se taky dělá ke štědrovečerní večeři. Mezi rybí polévkou a smaženým kaprem si každý dá trošku houbového kuby a uvařené čočky, abychom měli štěstí a držely se nás peníze. ;-)

    Odpovědět

  • Tonja Tonja

    Čtu tady už poněkolikáté, že se dříve vařívala na Štědrý den polévka hrachová. Rodina mé manželky ale vařívala na Štědrý den polévku čočkovou. Prý to tak dělali i jejich rodiče a prarodiče, hrachovku nevařili a rybí snad ani neznali. Já jsem však byl zvyklý na rybí polévku (z kapřích hlav), začal jsem ji vařit a v rodině se ujala. Musím ji vařit každoročně. A zdůrazňuji, že rybí polévka má mít rybí šmak; pokud někomu rybina vadí, ať si uvaří polévku jinou.

    Odpovědět

  • zujali zujali

    U nás ji tu klasickou vařila moje maminka. Nyní ji vaří moje dcera. Občas i manžel. :-)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Eja57: Ja nikdy polevku z ryb nevarila, nepapala ,proto me toto zaujalo a mozna se pridam k fan clubu, rybicko-hrachovych..:-D

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois(autor receptu)

    Eja57: Dej trochu té tvé do kastrolku a přidej hrachovku jen na zahuštění a ochutnej a uvidíš třeba budeš potom vařit obě. :-D

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois(autor receptu)

    Eja57: u nás vaříme pěti a více litrový hrnec . pro jednu dceru do sklenice , a potom přijde Zdenda a dědo máš polívku a taky sebou ,tak to dopadne ,že kvůli tomu ,aby byla hustá padnou i tři. Záleží na tom kolik je hlav vnitřností a zeleniny. Čím více tím méně hrachovky. Jednou jsem jí vařil desetilitrový kýbl ,ale to nebylo na vánoce to bylo pro bandu nenažranců co rybí neradi a nezbylo ani Ň.:-)

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Eja57: Podle mně to vypadá jako kompromis..Naši mladí když se před x léty vzali byli zvyklí každý na svou. Dcera na rybí její manžel na hrachovou. Několik let měli jeden rok rybí, druhý hrachovou. A jak myslíš, že je to dnes už i s velkými dětmi?..Všichni se těší na tu vánoční rybí..;-):-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    mika59: no ale jak to píše Cat...jsem teď ještě sondovala a našla jsem mezi známými dvě rodiny, kde to také znají jako starý rodinný recept...taky jsem "konzerva" na Vánoce, ale ono to asi bude moc dobré....

    Odpovědět

  • zujali zujali

    mika59: souhlasím s vámi :-)

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Eja57: A mně zase příjde..chci rybí nebo hrachovku. Přece je každá jiná, a na Vánoce chci tu co mám ráda.. Proč vařit obě v jednom?..Ale asi jen můj názor..:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    cathleen: tak tu vaši rodinnou polévku bych si s chutí dala, to neznám:yes:
    Ale - Vitaňácká hrachovka je výborná, v receptu není uvedeno, jak velký kotel má nakonec vzniknout, ale dva pytlíky mi přijde hodně...ale pro brblaly, že rybí polévku nééé mi to přijde jako skvělá volba:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    casino: asi bude záležet na poměru rybího vývaru a hrachu. U nás doma se odjakživa vařila hrachová na máslové jíšce, se zeleninou, která se ředí rybím vývarem a přidává se do ní obrané maso. Hrách je v ní cítit...a ryba také :-8 Až po mnoha letech jsem si v kuchařce Miloše Štěpničky přečetla, že takhle polévka (hrachovo-rybí) by měla být staročeská.
    Ano, čtverečky jsou k odklikávání. Jestli je potřeba něco dokoupit nebo i to, zda jste použil všechny napsané suroviny. ;-) Stejné je to u kroků postupu, také si je můžete odkliknout.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    jan.alois: :-K

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois(autor receptu)

    Dajda: to nebylo myšleno sarkasticky. Jen jako poznámka.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    casino: Casino, jsou strávníci, kteří nemají rádi rybu, když je moc poznat, že je to ryba, králíka, pokud chutná jako králík atd. :-O Zároveň mají pocit, že o Štědrém večeru se ryba jíst musí, a tahle polívka může být jistým kompromisem mimo jiné také mezi tím, co jedli naši předkové ke štědrovečerní večeři, a co jíme my dnes. Už jsem naznačovala, že dříve to byla právě hrachová polívka. Beru Váš humor, mám ho dokonce ráda, ale není nutné se posmívat za každou cenu!

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: rybi polevka rybi polévka top recepty jedle rybi vnitnosti rybí polévka s hrachem nejlepší rybí polévka v troubě rybí polévka v troubě recepty na rybí polévky rybí polévka čaj příprava rybí polévka vitana rybí polévka z kapra s hrachem rybí polévka z kapra babicina rybí polevka s hrachovou rybí polévka z kapra lada hruška rybí polévka babiččina rybí polévka podle ládi hrušky rybí polévka podle hrušky rybí polévka od ládi hrušky