

Rybí polévka III.
Suroviny 10 porcí
- 2 kapří hlavy + rybí vnitřnosti
- 100 g másla
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 150 g celeru
- 1 cibule (asi jako střední jablko)
- 5 rohlíků na kostky
- 2 sáčky Hrachové polévky se slaninou Vitana
- sůl
- kmín
- muškátový oříšek
- muškátový květ
Postup přípravy receptu
Očištěné hlavy vaříme v osolené vodě, kmín dáme do gázy nebo do vajíčka na čaj a dáme vařit s hlavami.
Do jiného kastrůlku dáme vařit vyčištěné vnitřnosti.
Hlavy trvají asi půl hodinky, vnitřnosti 20 minut. Hlavy vyndáme a maso obereme. Vnitřnosti vyndáme a nasekáme spolu s masem z hlav.
Veškerou zeleninu očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle.
Do hrnce dáme máslo a na něm orestujeme zeleninu. Zalijeme vývarem z hlav, asi tři čtvrtě litru si necháme stranou. Zeleninu povaříme asi 15 minut, přidáme obrané maso a ještě povaříme. Do hotové polévky zavaříme tu hrachovku rozmíchanou ve zbytku vývaru.
Ochutnáme, přidáme oříšek a květ, případně dosolíme. Nandáme na talíř a na vršek dáme kostky těch rohlíků co jsme si opekli v troubě do křupava.
Poznámka od kuchařky
Na vysvětlenou: Ta hrachovka se tam dává, protože hrách strhne tu rybí chuť, která někomu vadí. A mohu dokázat - byli jedlíci co mi tvrdili ryby nejím, to bych poznal a ty si z nás děláš legraci. Nedělal a jedli. Foto přidám až ji budu příští týden dělat.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Rybí polévka III.
-
Tonja: Čočka se většinou jí na Nový rok, ale u nás se taky dělá ke štědrovečerní večeři. Mezi rybí polévkou a smaženým kaprem si každý dá trošku houbového kuby a uvařené čočky, abychom měli štěstí a držely se nás peníze.
-
Čtu tady už poněkolikáté, že se dříve vařívala na Štědrý den polévka hrachová. Rodina mé manželky ale vařívala na Štědrý den polévku čočkovou. Prý to tak dělali i jejich rodiče a prarodiče, hrachovku nevařili a rybí snad ani neznali. Já jsem však byl zvyklý na rybí polévku (z kapřích hlav), začal jsem ji vařit a v rodině se ujala. Musím ji vařit každoročně. A zdůrazňuji, že rybí polévka má mít rybí šmak; pokud někomu rybina vadí, ať si uvaří polévku jinou.
-
U nás ji tu klasickou vařila moje maminka. Nyní ji vaří moje dcera. Občas i manžel.
-
Eja57: Ja nikdy polevku z ryb nevarila, nepapala ,proto me toto zaujalo a mozna se pridam k fan clubu, rybicko-hrachovych..
-
Eja57: Dej trochu té tvé do kastrolku a přidej hrachovku jen na zahuštění a ochutnej a uvidíš třeba budeš potom vařit obě.
-
Eja57: u nás vaříme pěti a více litrový hrnec . pro jednu dceru do sklenice , a potom přijde Zdenda a dědo máš polívku a taky sebou ,tak to dopadne ,že kvůli tomu ,aby byla hustá padnou i tři. Záleží na tom kolik je hlav vnitřností a zeleniny. Čím více tím méně hrachovky. Jednou jsem jí vařil desetilitrový kýbl ,ale to nebylo na vánoce to bylo pro bandu nenažranců co rybí neradi a nezbylo ani Ň.
-
Eja57: Podle mně to vypadá jako kompromis..Naši mladí když se před x léty vzali byli zvyklí každý na svou. Dcera na rybí její manžel na hrachovou. Několik let měli jeden rok rybí, druhý hrachovou. A jak myslíš, že je to dnes už i s velkými dětmi?..Všichni se těší na tu vánoční rybí..
-
mika59: no ale jak to píše Cat...jsem teď ještě sondovala a našla jsem mezi známými dvě rodiny, kde to také znají jako starý rodinný recept...taky jsem "konzerva" na Vánoce, ale ono to asi bude moc dobré....
-
mika59: souhlasím s vámi
-
Eja57: A mně zase příjde..chci rybí nebo hrachovku. Přece je každá jiná, a na Vánoce chci tu co mám ráda.. Proč vařit obě v jednom?..Ale asi jen můj názor..
-
cathleen: tak tu vaši rodinnou polévku bych si s chutí dala, to neznám
Ale - Vitaňácká hrachovka je výborná, v receptu není uvedeno, jak velký kotel má nakonec vzniknout, ale dva pytlíky mi přijde hodně...ale pro brblaly, že rybí polévku nééé mi to přijde jako skvělá volba -
casino: asi bude záležet na poměru rybího vývaru a hrachu. U nás doma se odjakživa vařila hrachová na máslové jíšce, se zeleninou, která se ředí rybím vývarem a přidává se do ní obrané maso. Hrách je v ní cítit...a ryba také
Až po mnoha letech jsem si v kuchařce Miloše Štěpničky přečetla, že takhle polévka (hrachovo-rybí) by měla být staročeská.
Ano, čtverečky jsou k odklikávání. Jestli je potřeba něco dokoupit nebo i to, zda jste použil všechny napsané suroviny.Stejné je to u kroků postupu, také si je můžete odkliknout.
-
jan.alois:
-
Dajda: to nebylo myšleno sarkasticky. Jen jako poznámka.
-
casino: Casino, jsou strávníci, kteří nemají rádi rybu, když je moc poznat, že je to ryba, králíka, pokud chutná jako králík atd.
Zároveň mají pocit, že o Štědrém večeru se ryba jíst musí, a tahle polívka může být jistým kompromisem mimo jiné také mezi tím, co jedli naši předkové ke štědrovečerní večeři, a co jíme my dnes. Už jsem naznačovala, že dříve to byla právě hrachová polívka. Beru Váš humor, mám ho dokonce ráda, ale není nutné se posmívat za každou cenu!