

Obrácený hruškový šťavnatý koláč s černým pivem
Suroviny
- Těsto:
- 250 ml černého piva
- 6 lžic medu
- 1/2 lžičky sody
- 4 vejce
- 100 g hnědého cukru
- 175 ml oleje
- 140 g špaldové mouky nebo polohrubé
- 130 g hladké mouky
- špetka soli
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- vrchovatá lžička perníkového koření
- 10 g čerstvého zázvoru oloupaného a nastrouhaného nebo prolisovaného (dělám to lisem na česnek, vlákna zůstanou v něm a do těsta přijde jen čistá dřeň)
- Karamelizované hrušky:
- 1 kg hrušek
- citronová šťáva
- 100 g hnědého cukru
- 50 g másla
- rovná lžička perníkového koření
Postup přípravy receptu
Nejdříve si připravíme hrušky: oloupané a nakrájené na plátky je pokapeme citronem, aby nezhnědly. Na pánvi rozpustíme máslo a cukr, když začne cukr pěnit, přidáme hrušky, posypeme kořením a na mírném plameni asi 10 minut dusíme.
Pivo a med necháme v kastrůlku přejít varem, odstavíme a po částečném zchladnutí vmícháme sodu a necháme zcela zchladnout.
Vejce vyšleháme s cukrem, přilijeme olej a pivo a vmícháme mouku prosátou s práškem do pečiva a kořením.
Malý pekáček nebo dortovou formu vyložíme papírem na pečení, na dno rozložíme hrušky (karamelizovanou šťávičku z hrušek, která krásně zhoustla, necháme na dokončení), opatrně nalijeme těsto a upečeme v troubě vyhřáté na 170°C.
Po zchladnutí opatrně otočíme dnem vzhůru, sloupneme papír na pečení a povrch ještě pokapeme odloženým karamelem.
Koláč je šťavnatý a velice chutný.
Poznámka od kuchařky
Inspirace: Apetit 03/2005, upraveno.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Obrácený hruškový šťavnatý koláč s černým pivem
-
snazilka:
Tak to mám velkou radost, že chutnal. Moc děkuju za vyzkoušení a hezkou fotku
. Ten zázvor chuť hrušek lehce doplňuje, ale není tam nezbytný
-
Snad více než rok, jsem si říkala, že musím ochutnat tenhle koláč, dneska jsem ho konečně upekla a stejně "nevím, jaký je" - zapomněla jsem na zázvor
To zamrzí
, co kdyby byl ještě výbornější? Tak snad se příště zadaří bez chyb... Udělám ho na velký plech, těsta bylo hodně, nižší by nevadil. Moc nám chutná
!
-
No bože.....to je nádhera, to je vítěz víkendového vaření
-
to je krásný recept
-
Ještě jednou děkuju za zájem
-
Hrušky, perníkové koření a černé pivo, úžasný recept
.
-
Maruško, to je milé od Tebe
-
zizala: Jaruško, musím ale říct, že ten Tvůj vypadá daleko líp než z Apetitu
-
Děkuju za zájem
Musím říct, že byl opravdu chutný a šťavnatý, doporučuju.
Kamila: tak to máme stejný zdroj s Ona Dnes, přesně tuhle fotku mám v tom starém Apetitu. Ostatně jsem zdroj nezapřela, je to v poznámce
Spagi, teda takhle aktivní já ve čtvrt na čtyři ráno nejsem -
Určitě nebude dobrý, že ne? Jo, jenže od tebe jo,takže ukládám a letím pro to pivo
-
-
-
Jarka, bomba
Nemám čo dodať
+ 6
-
Jaruško, ten je nádherný, vypadá krásně šťavnatě
+
-
Umírám, nádhera, boží...