Domácí klihový sýr podle mojí babičky

jan.alois Kuchař: jan.alois

Doba přípravy: 10 minut + 2-3 dny zrání asi 5 Sýry 8 názorů

Suroviny

2 l mléka
sůl
kmín
sladká paprika
pepř
cca 0,5 dl piva
(aby byl tvaroh vlhký)
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Čerstvé mléko z mlékomatu nebo od farmáře nalijeme do kastrolu nebo do plastové nádoby a necháme na teplém místě asi dva dny zkysnout. Zkyslé mléko, pokud je v plastu, přelijeme do kastrolu a zahřejeme na 50-60 °C. Přecedíme přes plátýnko, necháme vykapat syrovátku. Dámy nechají vychladit a použijí jako nápoj, aby byly "šlank".

  2. Vzniklý tvaroh přendáme do misky a přidáme ostatní suroviny, v množství podle vlastního uvážení, soli trošku více. Tvaroh musí mít opravdu slanou chuť. Kdo má rád, přidá feferonku nebo čili. To lze přidat i do hotového sýru. Babička přetáhla plátýnko s gumičkou, speciálně k tomu účelu ušité. A proč? Aby tam nelezly mouchy. Já přetáhl perforovanou folií. Každý den promícháme. Necháme dva, možná tři dny na teplém místě, dokud "nezesýrovatí ", jo, jo, bude cítit. Čím déle, tím lépe, bude chutnější i voňavější. Chlebík k tomu nemá chybu. Gurmán dá na vršek ještě cibulku.

Poznámka

Toto je sýr, který můžete buď milovat nebo nesnášet, nic mezi tím neexistuje. Další foto sýru dodám, jakmile bude hotový.

Abych nekecal, ono se vyplatí udělat i domácí tvaroh. Na knedlíky, na buchtu, je lepší jak kupovaný.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Domácí klihový sýr podle mojí babičky

  • hospodyne hospodyne

    jan.alois: to si nepamatuji. Z chlebového těsta se dělala " nátěsta", což je totéž. Doma jsme už chléb nepekli, bochníky se nosily k pekaři kousek dál.

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois(autor receptu)

    hospodyne: A ještě jsem zapomněl. Naše babička vzala ten kameninový hrnek od sýra dala ho na kraj kachlových kamen. To co tam zbylo uschlo a když dělala další sýr zalila ty drobky trochou piva nechala nasáknout a přidala do nového. Tenkrát ještě nevěděla ,že se to v budoucnosti bude nazývat startovací kultura.:-D

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    když jsem byla malá, můj pradědeček i dědeček jej snídali každý den a kousek slaniny k tomu. Ani nám to nesmrdělo, aspoň nikdo z rodiny neprotestoval. Zato dnes jej s otcem můžeme konzumovat hlavně v létě a nejlépe až v pergole. Jen sami dva. Nikdo jiný ho už z rodiny nejí, jejich škoda:-)

    Odpovědět

  • casino casino

    jan.alois: "... sýr, který můžete buď milovat nebo nesnášet"
    Jj, jsem zamilován, ale paní casinová mě nemůže ani cítit... :-D

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois(autor receptu)

    zizala: kupovaný tvaroh nemá žádné bakterie a tak nesýrovatí . Mně kdysi při pokusu zplesnivěl. Snad ještě na farmářském trhu by mohl být kvalitní tvaroh k mání. Lepší je si ho udělat doma.

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    zizala: Přesně, mám tu stejnou zkušenost. Maminka to dělala, to nemělo chybu, ale z domácího mléka. Já už vyzkoušela několik tvarohů a nikdy to nevyšlo.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Když míval manželův strýc krávu, mívali jsme od něj lahodné mléko, z kterého jsem sbírala fůru smetany a z nedopitého dělávala tvaroh a klihák. Zkoušela jsem ho pak udělat z kupovaného tvarohu, ale asi změnili technologii, nezklihovatěl, zhořknul. ;-(

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

Zapomněl/a jsem heslo