Domácí klihový sýr podle mojí babičky
Suroviny
Porce: asi 5
Nutriční hodnoty
Energie | 3 908 kJ / 934 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 68,00 g |
Tuky | 30,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 120 mg |
Sodík | 800 mg |
Sůl | 2,00 g |
Sacharidy | 98,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Toto je sýr, který můžete buď milovat nebo nesnášet, nic mezi tím neexistuje. Další foto sýru dodám, jakmile bude hotový.
Abych nekecal, ono se vyplatí udělat i domácí tvaroh. Na knedlíky, na buchtu, je lepší jak kupovaný.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
29. 6. 2020 16:14
jan.alois: to si nepamatuji. Ale chlebového těsta se dělala " nátěsta", což je totéž. Doma jsme už chléb nepekli, bochníky se nosily k pekaři kousek dál. Každý týden šest pecnů.
29. 6. 2020 16:03
hospodyne: A ještě jsem zapomněl. Naše babička vzala ten kameninový hrnek od sýra dala ho na kraj kachlových kamen. To co tam zbylo uschlo a když dělala další sýr zalila ty drobky trochou piva nechala nasáknout a přidala do nového. Tenkrát ještě nevěděla ,že se to v budoucnosti bude nazývat startovací kultura.
29. 6. 2020 15:25
když jsem byla malá, můj pradědeček i dědeček jej snídali každý den a kousek slaniny k tomu. Ani nám to nesmrdělo, aspoň nikdo z rodiny neprotestoval. Zato dnes jej s otcem můžeme konzumovat hlavně v létě a nejlépe až v pergole. Jen sami dva. Nikdo jiný ho už z rodiny nejí, jejich škoda
29. 6. 2020 12:08
jan.alois: "... sýr, který můžete buď milovat nebo nesnášet"
Jj, jsem zamilován, ale paní casinová mě nemůže ani cítit...
Jj, jsem zamilován, ale paní casinová mě nemůže ani cítit...
29. 6. 2020 11:57
zizala: kupovaný tvaroh nemá žádné bakterie a tak nesýrovatí . Mně kdysi při pokusu zplesnivěl. Snad ještě na farmářském trhu by mohl být kvalitní tvaroh k mání. Lepší je si ho udělat doma.
29. 6. 2020 11:29
zizala: Přesně, mám tu stejnou zkušenost. Maminka to dělala, to nemělo chybu, ale z domácího mléka. Já už vyzkoušela několik tvarohů a nikdy to nevyšlo.
29. 6. 2020 11:23
Když míval manželův strýc krávu, mívali jsme od něj lahodné mléko, z kterého jsem sbírala fůru smetany a z nedopitého dělávala tvaroh a klihák. Zkoušela jsem ho pak udělat z kupovaného tvarohu, ale asi změnili technologii, nezklihovatěl, zhořknul.
29. 6. 2020 10:25
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablkové kroužky v čokoládě
Přidáno před 2 hodinami
Rohlíkové křupky
Přidáno před 14 hodinami
Květáková fritáta
Přidáno před 14 hodinami
Krůtí kapsy se špenátem a goudou
Přidáno před 14 hodinami
Hemenex v toustu
Přidáno před 16 hodinami
Smažená rýže se zeleninou bez masa
Přidáno před 16 hodinami
Právě bylo uvařeno:
BUBLANINA ovocná
Frana74 uvařil před 45 minutami
Extra rychlé lívance
aknorew uvařila před 3 hodinami
Řezy s Vitacitem
ruckovalucie uvařila před 3 hodinami
Domácí krtkův dort
Martina3 uvařila před 3 hodinami
Vepřová kotleta ve smetanovo hořčičné omáčce
Lucie1001 uvařila před 3 hodinami
Pejsci - křehké sušenky z kondenzovaného mléka
Saratice uvařila před 3 hodinami
Zelené smoothie s jogurtem
Valis uvařila před 4 hodinami
Buchta se zakysanou smetanou
Le.e.nka uvařila před 4 hodinami
Kuřecí plátky na houbách
Pavlat.R uvařila před 4 hodinami
Bramboračka č. 3
peter9766 uvařila před 4 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Šlehačkové koláčky: Nadýchané jako peříčko a krásně vláčné jsou nejen díky šlehačce, pomáhá i další netradiční ingredience
Jak udělat domácí sýr z tvarohu. Osvědčené recepty našich babiček nám poradí
Další recepty
Suroviny: mléko, sůl, kmín celý, paprika sušená sladká, pepř, pivo světlé, tvaroh
Domácí klihový sýr podle mojí babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oxgL
8 názorů