Rolovaný pomerančový dort
I když dort vypadá na první pohled složitě, jedná se o poměrně rychlou a přesto efektní záležitost. Dort zvládnete připravit v mnohem kratší době, než s klasickým korpusem, protože plát je rychle upečený a konečná úprava jednodušší.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 18 322 kJ / 4 379 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 77,06 g |
Tuky | 249,99 g |
Vláknina | 8,15 g |
Cholesterol | 2,46 g |
Sodík | 629 mg |
Sůl | 1,64 g |
Sacharidy | 451,20 g |
Postup přípravy
Troubu zapněte na 220 °C. Krok 2: Do vaječné hmoty vmíchejte směs mouky s kakaem a práškem do pečiva, těsto rozlijte na plech (28 x 40 cm) s listem papíru na dně a plát těsta při 220 °C upečte (10 minut). Krok 3: Mírně zchladlý překlopte na podložku s novým papírem a stáhněte z povrchu list původní. Krok 4: Pomeranče okrájejte nožem až na dužninu a dílky oddělte od přepážek. Pokrájejte je na kousky, šťávu slijte a přidejte k ní šťávu z citronu. Krok 5: Zvlášť nechte nabobtnat v 6 lžících šťávy želatinu. Krok 6: V další misce vyšlehejte zbylé 2 žloutky s cukrem, přidejte jemně strouhanou kůru z 1 pomeranče, citrusovou šťávu, vše vyšlehejte a nakonec vmíchejte pokrájenou dužninu a rozpuštěnou želatinu. Krok 7: Jakmile začne hmota houstnout, vmíchejte do ní šlehačku z 200 ml smetany. Krok 8: Tuhnoucí náplň rozetřete na plát potřený pomerančovým (meruňkovým) džemem a celý rozdělte nožem na pruhy široké 7 cm. Krok 9: První stočte jako roládu (papír odstraňte), kousek překlopte a boky obtočte dalšími pruhy krémem vždy dovnitř. Krok 10: Stočený korpus stáhněte pruhem alobalu nebo ráfkem a nechte ho v chladu ztuhnout (cca 2 hodiny). Krok 11: Poté ho ozdobte šlehačkou a zchladlými plátky karamelizovaného pomeranče i s kůrou. Krok 12: NAŠE FINTA:
Potřít hladce boky dortu šlehačkou není snadné, a když se dílo podaří, je tác dole silně upatlaný. Zabráníte tomu, když dort dole „obložíte“ několika proužky papíru (musí se mírně zasunout pod jeho spodní okraj) a po potření boků jeden po druhém opět vytáhnete.
Zveřejněno 28. 12. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rolovaný pomerančový dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6v0z
Moje poznámka
Rolovaný pomerančový dort
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6v0z
Nejnovější recepty
Kuličky z mletého masa plněné rajčátky s bylinkovou polentou
Přidáno před 15 minutami
Cuketová směs na cokoli
Přidáno před 5 hodinami
Broskvový páj s tvarohem
Přidáno před 7 hodinami
Krkovička v pivní marinádě
Přidáno 1. 7. 2025 13:00
Dort Oreo bez vajec
Přidáno 1. 7. 2025 09:58
Kuřecí yakitori
Přidáno 30. 6. 2025 21:11
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Tvarohovo-citrónová bábovka
Lendoulinecek před 46 minutami
Bramborové noky (gnocchi) se smetanou a sušenými rajčaty
NikolaP před 2 hodinami
Kuřecí stehna po provensálsku
E. J. K. před 3 hodinami
Královské žampiony
Lenka1980 před 3 hodinami
Ovocné knedlíky z tvarohového těsta II
Linda 989 před 4 hodinami
Hlíva se žampiony na smetaně
Lenka1980 před 4 hodinami
Debrecínská hrachová polévka
Sally.K51 před 4 hodinami
Kuřecí kung pao z letáku Albert
Kate_123 před 4 hodinami
Rajská omáčka s masovými kuličkami
Kubovat@seznam.cz před 7 hodinami
Tématické fráze:
pomerančový dort,
rolovaný dort,
pomerančový dort recept,
rolovaný dort recept,
glazovaný pomeranč,
dorty recepty,
dort z pomerančů,
recepty na dorty,
glazovaný dort,
glazované pomeranče,
glazovaný dort recept,
dort rolovaný,
glazovane dorty,
recept na pomerancovy dort,
pomerančový dort se šlehačkou,
recept pomerančový dort,
pomerančový točený dort,
pomerančoví dort,
dort stočený z pruhu,
stoceny dort
Suroviny:
vejce,
žloutek,
cukr vanilkový,
cukr krupice,
mouka polohrubá,
kakao,
prášek do pečiva,
zavařenina pomerančová,
želatina,
pomeranče,
šťáva citronová,
cukr,
smetana ke šlehání,
šlehačka,
máslo,
cukr,
med,
voda,
pomeranče
Komentáře (16)