Točený dort s marcipánovou šlehačkou

Hella Kuchařka:

Dorty 36 názorů

530

Suroviny

3 vejce
80 g cukr moučka
1 vanilkový cukr
2 lžíce kakaa
80 g polohrubé mouky
50 g škrobové moučky
1 lžička prášku do pečiva
Krém:
1 smetana ke šlehání
1 ztužovač šlehačky
50 g marcipánu
Recept si zatím oblíbilo 30 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky našleháme s oběma cukry do pěny, přidáme ostatní a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.

  2. Těsto rozetřeme na pečící papír a v předehřáté troubě na 170°C pečeme asi 8 minut, až se těsto na dotek nelepí. Upečené překlopíme na jiný plech a stáhneme z těsta papír.

  3. Vychladlý plát těsta si změříme a po délce uřízneme 4 stejně široké pruhy. Ty pak pomažeme šlehačkou, do které jsme přidali ztužovač a do hotové za stálého míchání opatrně nastrouhali marcipán.

  4. První pruh opatrně stočíme do roličky a postupně navíjíme a napojujeme další pruhy. Pak postavíme na podnos a ozdobíme.

Poznámka

Tento jednoduše zdobený dortík má boky pomazané meruňkovým džemem a je ozdobený barevnými jedlými konfetami. Pokud chcete i vršek ozdobit šlehačkou, není s ní v rozpisu počítáno. Nedoporučuji polévat čokoládou (protekla by dovnitř), ale je ideální k potahování marcipánem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 20 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Točený dort s marcipánovou šlehačkou

  • vanilka vanilka(neregistrovaná)

    ahoj, podobný dort jsem také dělala, jen jsem tam místo těchto koleček dala kolečka z jedlého papíru stejného barevného složení.
    http://www.eshop-lilie.cz/detail.php?zbozi=2059210 kolečka mají ;-)výbornou jemnou chuť...

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Merylas-Maruško, opět žasnu nad šikovností ručiček některých z vás, moc se ti to povedlo.

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Helo, musím ještě jednou pochválit Tvůj recept. Dělala jsem znovu dortík a to z dvojité dávky, aby byl větší. Krém jsem ale měla svůj oblíbený, vanilkový s pudinkem podle tohoto receptu http://www.toprecepty.cz/recept/2192-orechovy-dort... Polevu jsem dělala z poloviční dávky podle tohoto receptu, ale polévaní mi teda moc nejde:-8 http://www.toprecepty.cz/recept/3198-cokoladova-po... Když jsem měla namotané všechny pásy, tak jsem celý dort potřela krémem, důkladněji nahoře a dala vychladit. Pak jsem teprve použila polevu. Dort jsem původně neměla dělat, tak jsem bohužel neměla připravené žádné dětské ozdůbky. Moje snažení dokládám na fotu:-8
    A ještě něco pro neregistrovanou zoufalku. Pokud se mi někdy zdá při přidávání mouky směs už hodně moc hustá, tak přidám trošku sněhu, při nejnižších obrátkách zašlehám, přidám zbytek mouky a zbytek sněhu se už snažím jen lehce vmíchat.

    Odpovědět

  • zoufalka zoufalka(neregistrovaná)

    Ahoj Hello,
    zklamání z neúspěchu mě už přešlo, dneska jdu zrovna zkoušet něco nového od masa...tak doufám, že se povede...a všem ostatním přeji také dobrou chuť.:-)

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Zoufalko, nevím co dodat, Merylas to řekla za mě. V komentářích z 9.4. píšu, že lze použít jakékoliv piškotové těsto nebo i jíný krém. Ingrediencemi to nebylo - na piškot se přibližně počítá na 1 vejce (cca 50g) stejná váha mouky. Tady je na 1 vejce taky asi 50 g (mouka,kakao,škrob děleno 3) a navíc je tam ještě prášek do pečiva. Já ten problém vidím spíš na málo vytopenou troubu a dlouhé pečení. Ten neúspěch mě mrzí , ale nemělo by tě to odradit od nových receptů, o hodně bys přišla. Vaření je prostě hra a ne vždy člověk může výhru ovlivnit!

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Zoufalko, Hella určitě odpoví, já jsem tento dortík taky dělala a problém s těstem jsem neměla. A že bych měla po upečení tvrdou placku, to už vůbec ne. Mám plynovou troubu, tak stupně jen odhaduju. Trouba musí být dost předehřátá a peče se krátce. Tak nevím, kde může být chyba.

    Odpovědět

  • zoufalka zoufalka(neregistrovaná)

    Ahoj Hello,
    tvůj recept jsem chtěla vyzkoušet pro dceru k narozeninám a byla jsem velmi zklamaná. Těsto bylo tuhé a nešlo do něj zamíchat bílky. Řekla jsem si, že jsem asi dala moc kakaa a zkusila vše udělat znovu a výsledek opět špatný...přijde mi divný poměr surovin. Po dvou upečených asi 0,5 cm tvrdých plackách jsem se vrátila ke svému starému osvědčenému receptu a rozhodnutí, nezkoušet nové recepty podle líbivých fotek.:-((;-(

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Mám velikou radost z přidaných fotek. Jsou překrásné a těší mě, že vám chutná!

    Odpovědět

  • pasifa pasifa(neregistrovaná)

    Ďakujem za inšpiráciu.:-p:yes:

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Perfektní receptík, marcipán ve šlehačce byl výborný. Jen jsem dělala v opačných barvách.

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Merylas, tvůj dortík je také moc hezký :-):yes:

    Odpovědět

  • Marsi Marsi(neregistrovaný)

    Týýýýýýýýjo ten puntíkatý dort mě fakt dostal :-O:-):yes::yes:

    Odpovědět

  • ja-ma ja-ma

    Nádhera, vyzkouším, u nás v cukrárně prodávají již krájený takhle vypadající dortík s ovocnou šlehačkou (jahoda, lesní plady)a já přemýšlela jak se to dělá, díky Helle už to vím, posílám bodík:yes::-))

    Odpovědět

  • Patricie Patricie

    Hello, ten dortík ze dvou pruhů je překrásný a bezvadně ozdobený. Jeden bod je fakt za tu podívanou málo.:-)):yes:

    Odpovědět

  • sebena sebena

    Dortíky vypadají naprosto užasně:-):yes: ukládám a brzy vyzkouším

    Odpovědět

1 2 3

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo