Tatarčené pirohy (pohankové pirohy)

tejaja Kuchařka: tejaja

Ostatní 6 názorů

Suroviny

Těsto :
400 g polohrubé mouky
200 g pohankové mouky
1 vejce
1 lžíce oleje
sůl
voda
Náplň :
500 g tvarohu
1 vejce
sůl
sekaná pažitka
3 cibule
250 g uzené slaniny
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Zo všetkých prísad na cesto vymiesíme pevné cesto, ako na rezance. Podľa toho pridávame vodu.

  2. Náplň pripravíme zmiešaním všetkých surovín.

  3. Cesto vyvaľkáme na tenko, narežeme na štvorce asi 6x6 cm a do každého dáme lyžičkou náplň.

  4. Každý štvorec zlepíme dobre do trojuholníka alebo obdĺžnika (podľa toho, ako sme narezali a ako sa lepšie zlepí).

  5. Pirohy varíme vo vriacej osolenej vode asi 10 minút (vody dáme dostatok a po vložení jemne podoberiem vareškou, aby sme ich oddelili od dna). Varíme postupne, nie všetky naraz. Potom vyberieme, necháme odkvapkať a varíme ďalšiu dávku.

  6. Slaninu narežeme na malé kocky a rozškvaríme. Na nej opečieme narezanú cibuľu.

  7. Pirohy prelejeme opraženou slaninou a cibuľou, jemne premiešame a podávame.

Poznámka

U nás na dolnom Šariši sa robia pirohy sladké. https://www.toprecepty.cz/recept/1690-pirohy/ Horný Šariš a Zemplín varia pirohy slané. Oblasť Svidníka, Vranova...varí tzv. tatarčené pirohy, teda pirohy s tatarkou - pohánkou. Preto sú tmavé. Sú zdravšie a chutia.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 34 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Tatarčené pirohy (pohankové pirohy)

Tématické fráze: pirohy z pohankové mouky pirohy recept slovenske pirohy s tatarcou pirohy s tararcou pirohy s tatarkou pirohy slané pirohy tmave mouky zemplin pirohy

Zapomněl/a jsem heslo