

Rybka závojnatka
Suroviny
- 200 g vody
- 40 g oleje
- 380 g hladké mouky
- 1,5 lžičky soli
- 9 g čerstvého droždí
- vejce na potření
- olivy s papričkou
Postup přípravy receptu
Ve vlažné vodě rozmícháme droždí a necháme asi 10 minut stát. Přidáme zbytek surovin a vymísíme pružné těsto, které necháme nakynout (přibližně hodinu).
Vykynuté těsto vytáhneme, propracujeme a rozdělíme na 7-8 kousků a z každého uděláme bulku, kterou necháme 5 minut odpočinout.
Každou bulku rozválíme a nařízneme podle fotky. Polovinu plátku přehneme přes druhou, prsty lehce roztáhneme budoucí "pírka", "hubičku" prsty smáčkneme do špičky, na oko nastříhneme dírku a do ní vtlačíme polovinu olivy.
Všechny rybky naskládáme na plech s pečícím papírem nebo fólií, necháme vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme dozlatova (200 °C/cca13-16 minut).
Poznámka od kuchařky
Pekárnománie -> www.pekarnomanie.cz