Voňavý rýžový koláč

lovie Kuchařka: lovie

Sladká jídla 3 názory

Žádná fotografie není k dispozici
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

Na těsto:
255 g hladké mouky
125 g másla
100 g cukru moučka
2 lžíce studeného mléka či vody
2 větší žloutky
kůra z 1 citronu nastrouhaná na jemno
1 lžíce vanilkové esence
Na náplň:
325 g rýže na rizoto či obyčejné kulatozrnné
3 lžíce pískového cukru
55 g másla
2 vanilkové lusky
kůra ze 3 pomerančů
1 l plnotučného mléka
1 sklenice bílého vína
3 větší vejce
2 lžíce moučkového cukru
Recept si zatím oblíbili 2 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve máslem vymažeme rozkládací dortovou formu o průměru 28 cm.

  2. Na křehké těsto nejprve utřeme máslo s moučkovým cukrem, přidáme špetku soli, mouku, vanilkovou esenci, citronovou kůru a žloutky. Nejlépe to jde rukou. Až směs vypadá jako hrubá drobenka, přidáme vodu nebo mléko a prohněteme, až těsto drží tvar. S hnětením se to ovšem nesmí přehnat, těsto má být lehce drobivé a křehké. Proto se nesnažte o jakousi elasticitu. Zabalte je do folie či mikr. sáčku a nechejte alespoň na hodinu odpočinout v chladničce. Chlazení je v tomto receptu důležité.

  3. Po vytažení z lednice těsto rozválejte a vložte do formy. Povytáhněte těsto až ke krajům. Předehřejte troubu na 180°C a pečte korpus lehce do zlatava, trvá to asi 12 minut. Vyjměte formu z trouby a zesilte ji na 200°C.

  4. Na přípravu náplně si vezměte vyšší kastrol nejlépe se silnějším dnem. Rozpusťte máslo a přihoďte k němu zrníčka ze dvou vanilkových lusků a pomerančovou kůru a chvilku prosmahněte (dokud nezačne krásně lákavě vonět).

  5. Pak přisypte rýži s cukrem, promíchejte a nalijte víno. Míchejte a až se odvaří, přilívejte po naběračkách mléko, vždy rýži jemně míchejte a počkejte s další várkou mléka až co se ta první vstřebá. Rýže nebude zcela měkká-dojde v troubě. Nechte kaši chvilku chladnout a pak vmíchejte vejce.

  6. Hotový rýžový puding navršte na předpečený korpus, zaprašte moučkovým cukrem a vložte do trouby asi na dvacet minut, dokud hezky nezezlátne. Hotový chutná nejlépe s créme fraiche a posypaný kůrou z citronu či pomeranče (pomeranč lepší).

Poznámka

Créme fraiche si bez velké námahy připravíte doma - vylijte 250 ml smetany s min30 procenty tuku do misky a přidejte dvě lžíce podmáslí. Nechejte bez míchání stát 24hodin při pokojové teplotě a vuolalá, francouzská "zakysaná smetana" je na světě. Před podáváním je dobré ji vychladit v lednici (kde vydrží jako čerstvá několik dní).

Recept mám z časopisu Apetit, fotku dodám až budu péct. Dneska mi ho muž snědl rychlostí blesku, takže jsem fotečku nestihla. Ale mohu ho doporučit, je to zase něco "trošku jiného"...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Voňavý rýžový koláč

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: rýžový koláč koláč z rýžové mouky ryzovy kolac recept rýžové koláčky rýžový puding sladký rýžový koláč rýžové koláčky recept vonave a krehke kure recept rýžové těsto rýžová mouka recepty rýžový korpus rýžový koláček rýžové koláče voňavé a křehké kuře rýžový pudink recept koláč z rýže kolac ryze rýžová mouka recept korpus na ryzovy kolac křehké a voňavé kuře recept

Zapomněl/a jsem heslo