Špenátová polenta s houbami

lovie Kuchařka:

Bezmasá jídla 10 názorů

56

Suroviny

Polenta:
50 g másla a trocha na vymaštění
4 stroužky česneku prolisované
čerstvý špenát dle chuti možno nahradit hlávkovou kapustou
80 g instantní polenty
30 g nastrouhaného Parmezánu
špetka tymiánu
1 žloutek
100 g Eidamu či jiného, jemně nastrouhaného tvrdého sýra
sůl
pepř (mletý, čtyřbarevný)
Houbová směs:
50 g másla
100 g hub, nejlépe "lesní směs"
1 polévková lžíce octa balsamico
hrst nasekané jarní cibulky pórku či čerstvé pažitky na ozdobení
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na másle osmahněte česnek spolu se spařeným, nakrájeným špenátem. Můžete použít i špenát mražený, ale není to uplně ono. Restujte za stálého míchání skoro 15minut.

  2. Mezitím uveďte k varu asi půl litru vody, nasypte instantní polentu a vymíchejte v hustou kaši.

  3. Do kaše přidejte žloutek, parmezán, špenát, tymián, sůl a pepř a důkladně promíchejte.

  4. Hotovou polentu rozetřete rovnoměrně na plech, přikryjte folií a dejte nejlépe přes noc, minimálně na 4 hodiny, do ledičky.

  5. Po vychlazení ji nakrájejte na čtverečky či kolečka (nebo prostě na díly, přeneste na tence vymaštěný plech, potřete rozpuštěným vychlazeným máslem a dejte do rozpálené trouby (na 200) asi na 30 minut. Zhruba v půlce pečení posypte nastrouhaným sýrem.

  6. Mezitím si připravte houby: rozpalte pánev, hoďte na ni máslo a zprudka restujte velké kousky hub asi 8 minut.

  7. Poté osolte, opepřete, zakápněte lžící balsamikového octa a jetě opékejte zhruba 2-3 minuty.

  8. Upečenou, krásně zlatavou polentu vyjměte z trouby, rozdělte na talíře, navršte na ni houby a posypte nasekanou jarní cibulkou a trochou strouhaného sýra.

Poznámka

Je to rychlé (když nepočítám dobu pro chlazení polenty) a zaručeně si pochutnáte:)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Špenátová polenta s houbami

  • magdalenka magdalenka

    Naozaj je to krásny a netradičný recept...samá dobrota! :yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    To je krásný recept, to někdy vyzkouším s mangoldem a hub je v mrazáku dost;-):yes:

    Odpovědět

  • fatima fatima

    Ježííš to musí být výýýborné,polentu máme moc rádi tak co nejdřív vyzkouším:-*

    Odpovědět

  • danka danka(neregistrovaná)

    polenta je vynikajici včera jsem koupila v tescu jdu vyrabět pochoutku.zdravim všechny.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    to vyzkoušíme :-p:yes:

    Odpovědět

  • Paprika Paprika

    Polentu mám doma stále neotevřenou :-8. Tady se na ni množí recepty a já se stále nemůžu odhodlat. U tohoto receptu mám problém - nejím houby, ale manžel je miluje, takže bych mohla pro sebe vymyslet nějakou variantu. No uvidíme. V každém případě je to velmi zajímavý a neokoukaný recept, který určitě zaslouží pozornost a bodíka ;-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza

    Polentu máme moc rádi, recept ukládám. Ď.

    Odpovědět

  • Jikotka Jikotka

    Já jsem z těch co neví co je polenta :-!:-!:-!

    Odpovědět

  • maris maris

    Věro, to je krásný recept:yes: Máš bodík.;-) Už to vidím na talíři, ale místo špenátu dám můj oblíbený medvědí česnek / dokud je /:-8 a protože houby v lese ještě nejsou, tak bych to viděla na hlívu nebo taky žampiony.;-) Myslím, že polenta je tady docela opomíjená, hodně lidí ji ani nezná a při tom je to velká dobrota:-p

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo