

Plněná zapečená tykev
Suroviny
- 4 zelené kulaté tykve
- 2 pl olivového oleje
- 2 stroužku česneku - nasekané nadrobno
- 25 g černých oliv - vypeckovat a rozpůlit
- 30 g sušených rajčat
- 40 g jemné strouhanky (nejlée celozrnné)
- 2 jemně prošlehaná vejce
- čerstvé lístky tymiánu
- bazalky nebo sušené provencálské koření
- 100 g balkánského sýra nebo Feta sýra
- sůl
- mletý pepř (4 barevný)
Postup přípravy receptu
Nejprve ve vroucí, osolené vodě uvařte tykvičky do měkka, trvá to asi 10 minut.
Vyndejte z vody a odložte stranou.
Mezitím, co tykve chladnou, připravte si náplň. Na rozpálenou pánev nalijte olivový olej a restujte chvilku sušená rajčata spolu s česnekem.
Asi po pěti minutách je přendejte do misky, přidejte všechny zbylé suroviny a jemně, ale dobře, promíchejte.
Poté seřízněte tykvím vršky, vydloubejte dužinu a semínka, vyhoďte.
Do vzniklých "tykvích mističek" rozdělte připravenou náplň.
Nastavte gril na nižší teplotu a zapékejte tykve bez vršků asi 25-30 minut. Ještě horké servírujte, můžete ozdobit snítkou čerstvého tymiánu a seříznutou čepičkou.
Poznámka od kuchařky
Náplň do tohoto receptu si klidně můžete vymyslet jinou, svoji-prostě smíchejte, co máte rádi, navršte do tykve a dejte zapéct pod gril. Poslouží skvěle jako lehká, zdravá večeře nebo zajímavý předkrm. A chutná i nevegetariánům..:-)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Plněná zapečená tykev
-
Taky jedna z dobrých náplní, zkusím do cukety. Pěkné, přidávám bodík
-
Aši-cuketa se dá použít stejně dobře, jako třeba lilek, paprika, velká cibule...fantazii se meze nekladou a experimentování v kuchyni, to je přece prííma věc
-
Moc pěkný - Lovie.
Něco podobného jsem jedla vloni v létě u své kámošky vegetariánky a chutnalo nám. Bodíkuju
-
Lovie
krása.Tyhle potvůrky
miluje moje mamka,tak jí to hnedle ukážu,aby se mohla inpirovat.A už teď jí slyším jak říká že je to moc pěkné
-
Ašino, zaručeně ať je to kulaté, nebo šišaté, vyjde to chuťově nastejno
-
Mám dotaz. Dala by se na místo tykve použít cuketa? Děkuji za zprávu. A.H.
-
to je ale nápad