Lososové filety s kapary a citrónem

Ryby Doba přípravy: 35-40 minut 0 názorů

Ryby Doba přípravy: 35-40 minut 0 názorů

Suroviny 4 porce

Losos:
4 lososové filety
4 kolečka citrónu
2-3 lžičky kapary
1 cibule - nakrájená na půlměsíčky
2 stroužky česneku - nakrájené na tenké plátečky
1 lžíce olivového oleje
špetka soli
špetka černého pepře
Brambory:
4 středně velké červené brambory - omyté a nakrájené na čtvrtky
špetka soli
1 lžíce olivového oleje
trochu čerstvé petrželky - nakrájené nadrobno
Kapustičky:
1 malý sáček mražených kapustiček
špetka soli

Postup přípravy receptu

  1. Nakrájené brambory vaříme do poloměkka ve slané vodě. Scedíme a necháme v teple.

  2. Během vaření brambor předehřejeme troubu na 160°C (325°F). Do zapékací misky dáme alobalovou fólii tak, aby přesahovala přes okraje misky (lépe se tak udrží šťáva při pečení masa). Dno misky posypeme nakrájenou cibulkou a česnekem. Na vše položíme filety kůžičkou dolů. Ty mírně osolíme a opepříme, rovnoměrně posypeme kapary, pokapeme trochou citrónové šťávy a nakonec na každý filet položíme kolečko citrónu. Vše přikryjeme další folií alobalu, ale jen tak, aby mohla unikat vznikající pára a zároveň se maso nevysušovalo. Takto pečeme cca 6 minut.

  3. Zatímco se nám začaly péct lososové plátky, v hrnci přivedeme varu osolenou vodu na kapustičky. Taktéž již můžeme rozpálit hlubší pánev s olejem, na níž necháme rychle zesklovatět cibulku a přidáme již předvařené brambory a při zmírnění teploty začneme brambory restovat. Jakmile voda na kapustičky začne vřít, dáme do ní sáček mražené zeleniny a vaříme cca 5 minut. Scedíme.

    Po 5-6 minutách sundáme alobalovou folii se zapékací misky s lososem, filety důkladně přelijeme vytvořenou šťávou v misce a v troubě pečeme bez folie dalších 5-6 minut nebo než citróny začnou nabírat mírně krabavitější či skoro proschlý vzhled.

  4. Jakmile brambory prakticky změknou, přidáme nasekanou petrželku, na pár vteřin ještě promícháme a můžeme začít servírovat.

    Na talíř dáme porci filé, restovaných brambor a kapustiček.

Poznámka od kuchařky

Pepř se může nahradit koriandrem dle chuti či zcela vynechat.

Lososa můžeme péct kratší dobu, abychom maso úplně nevysušili a nechat raději dojít při přípravě stolování (bývalé zkušenosti, když jiné trouby neudržují nastavenou teplotu či vůbec nejdou nastavit a záleží spíše na odhadu).

Komentáře k receptu Lososové filety s kapary a citrónem

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: losos s kapary recept na lososové filety lososové filety v receptech lososový filet recept losos kapary losos teplota pečení losos na kapari losos filety recepty losos na kapary losos filety lososový filet vaříme filet z lososa jak pect mrazene filety losos na rozmarynu teplota pečení losos teplota pečení doba pečení z lososa losos v troube doba peceni fileta pečení losos doba pečení v v troubě filet z lososa recepty