Štercle

RubyRom Kuchařka: RubyRom

Bramborová jídla 7 názorů

Suroviny

Štercle I.:
asi 8 větších brambor
100-150 g sádla
lžička soli
3 - 4 hrsti hrubé mouky
Štercle II. - základní recept č.I s přidáním těchto surovin:
rozetřený česnek
uzenina nebo uzené maso (anglická slanina)
osmažená cibule
smetana
Recept si zatím oblíbilo 22 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. I. Brambory uvařené ve slupce den předem oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle rovnou do pekáče. Posypeme solí a moukou a promícháme. Nastrouhané brambory musí být v mouce obalené a musí se od sebe oddělovat, přidáme sádlo. Upečeme dozlatova a během pečení několikrát promícháme.
    Podáváme s kyškou nebo s podmáslím....

  2. II. do šterclí vmícháme rozetřený česnek, přidáme nahrubo nastrouhanou (nebo nadrobno nakrájenou) uzeninu nebo uzené maso, anglickou slaninu, osmaženou cibulku atd.
    V polovině pečení zalijeme štercle smetanou.

Poznámka

Tento recept mám od svých předků ze Šumavy kde žiji. V minulosti byly štercle častým pokrmem chudých lidí žijících na Šumavě.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Štercle

  • RubyRom RubyRom(autorka receptu)

    klukodvody: Moc děkuji :-K

    Odpovědět

  • klukodvody klukodvody

    Co dodat. Jen obrovské díky za takové recepty.:yes::yes::-K

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Je to fakt dobrota :yes: - znám jako rýpl:-) - a ten druhý způsob určitě zkusím:-8

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    Dvě z mých prababiček, ač původem sedlácké dcery, sloužily ve Vídni jako pomocné kuchařky. Takže kuchyně jak z otcovy, tak matčiny strany byla a pořád je monarchií ovlivněna. Vzpomínám, že se třeba moje spolužačky a jejich maminky divily, jak se u nás vaří, zejména spousty zeleninových jídel a maso v různých úpravách, ne jen vařené v polévce. Jednou jsem se velmi výrazně jako hodně malá podivila, že hospodyně v sousedství vařila husu. No, byla z toho mrzutost. Měli sedm dětí a vařené se nezpeklo.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Recpt I. poznám s malou odchýlkou, opekám to na panvici. Neskutočná dobrota a pritom také jednoduché...
    Ale aj II. sa mi páči! MIlujem staré tradičné recepty.

    Odpovědět

  • RubyRom RubyRom(autorka receptu)

    hospodyne: Děkuji, tyto staré recepty objevuji moc ráda. Jsou velmi chutné.

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-Kdík za připomenutí receptu. Znám od dětství, česnek jsme přidávali standardně, ale bez uzeniny a sádla muselo být dost, aby brambory zespod udělaly křupavou kůru. Ta byla samozřejmě nejžádanější a každým strávníkem její podíl žárlivě střežený. K tomu mléko od vlastních krav...

    Odpovědět

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo