Štercle
Jídlo našich šumavských předků - štercle, šmorn, někdy se mu také říká drobídl, píprlák nebo rýpl. Dokonce trošku hanlivě i „slepičí žrádlo“. Přitom tahle jednoduchá dobrota z brambor, mouky a soli je skutečně „žrádlo“, ale v dobrém slova smyslu.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 009 kJ / 1 436 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 10,50 g |
Tuky | 124,15 g |
Vláknina | 8,80 g |
Cholesterol | 113 mg |
Sodík | 3,23 g |
Sůl | 8,00 g |
Sacharidy | 64,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Štercle:
Brambory uvařené ve slupce den předem oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle rovnou do pekáče. Posypeme solí a moukou a promícháme. Nastrouhané brambory musí být v mouce obalené a musí se od sebe oddělovat. Vzhledově to připomíná drobenku. Krok 2: V pekáči rozehřejeme sádlo a tuto drobenku opečeme dozlatova. Během pečení promícháváme. Kdo má raději více opečené, stačí přimačkávat lžící drobečky ke dnu. Krok 3: Podáváme s kyškou nebo s podmáslím.... Krok 4: Obměna:
Do šterclí vmícháme rozetřený česnek, přidáme nahrubo nastrouhanou (nebo nadrobno nakrájenou) uzeninu nebo uzené maso, anglickou slaninu, osmaženou cibulku atd.
V polovině pečení zalijeme štercle smetanou.
Brambory uvařené ve slupce den předem oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle rovnou do pekáče. Posypeme solí a moukou a promícháme. Nastrouhané brambory musí být v mouce obalené a musí se od sebe oddělovat. Vzhledově to připomíná drobenku. Krok 2: V pekáči rozehřejeme sádlo a tuto drobenku opečeme dozlatova. Během pečení promícháváme. Kdo má raději více opečené, stačí přimačkávat lžící drobečky ke dnu. Krok 3: Podáváme s kyškou nebo s podmáslím.... Krok 4: Obměna:
Do šterclí vmícháme rozetřený česnek, přidáme nahrubo nastrouhanou (nebo nadrobno nakrájenou) uzeninu nebo uzené maso, anglickou slaninu, osmaženou cibulku atd.
V polovině pečení zalijeme štercle smetanou.
Zveřejněno 11. 10. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Štercle
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6JxO
Moje poznámka
Štercle
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/6JxO
Nejnovější recepty
Zapečené brambory s krkovicí podle Pepy Nemravy
Přidáno před 3 hodinami
Zdravý cuketový nákyp
Přidáno před 3 hodinami
Dalgona sušenky
Přidáno před 4 hodinami
Hovězí kostky po znojemsku
Přidáno před 22 hodinami
Pečivo z bramborového těsta
Přidáno 8. 7. 2025 08:55
Letní koláč s třešněmi
Přidáno 8. 7. 2025 08:30
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí játra na víně a bylinkách
Libasaba před 5 minutami
Česneková polévka - sváteční
MartinaJonakova před 17 minutami
Hrníčková bábovka
Ajisek před 22 minutami
Řecké Souvlaki
Jan Nemec před 23 minutami
Odpalované těsto na ovocné knedlíky, trochu jiné
Nadatode před 31 minutami
Pizza ze sušeného droždí
vikisubrtova2710 před 2 hodinami
Bábovka z pomazánkového másla
nelinka62 před 3 hodinami
Vánoční chlebíček
radekdolezal033 před 6 hodinami
Hovězí plátky na tymiánu
ZboSy před 6 hodinami
Tématické fráze:
bramborové štercle,
pečení s kyškou,
co jsou stercle,
jidlo z brambor štercle,
jak se vaří štercle,
top recepty-stercle,
bramborák s kyškou,
rypl recept,
set top recepty youtubeseznam,
šmorn recept,
recepty ze staročeské kuchařky
Suroviny:
brambory,
sádlo,
sůl,
mouka hrubá,
česnek,
uzenina,
cibule,
smetana
Komentáře (17)
Šmorn - bramborový trhanec
Recept ještě nebyl hodnocen 4,6Ale aj II. sa mi páči! MIlujem staré tradičné recepty.